Denník N

Tom Nicholson: Kuciaka mohla zavraždiť talianska mafia s väzbami na slovenských politikov

Tom Nicholson počas protestov pre kauzu Gorila. Foto – TASR
Tom Nicholson počas protestov pre kauzu Gorila. Foto – TASR

Novinár Tom Nicholson si písal s reportérom Aktualít pred týždňom. Spolu riešili taliansku mafiu a jej čerpanie eurofondov na Slovensku.

Ako ste sa dozvedeli o smrti Jána Kuciaka?

Bol to šok, tento týždeň sme si písali. Ján robil na prípade, ktorému som sa tiež venoval. Dal nás dokopy Marek Vagovič, aby sme si napísali a vymenili si informácie.

O aký prípad išlo?

Týka sa to prítomnosti pravdepodobne talianskej mafie na východnom Slovensku. Išlo o podozrenie, že kradnú eurofondy a posielajú ich naspäť do Talianska.

Súviselo to so slovenskou politikou?

Hlavný organizátor napísal pred voľbami v roku 2016 status na Facebook s menami troch predstaviteľov Smeru, ktorých treba voliť. Išlo o mená: Stanislav Kubánek, Peter Chudík a Viliam Jasaň. Predpokladám, že to napísal preto, lebo im Smer bol nápomocný.

Kto sú tí Taliani?

Zatiaľ si to nechám pre seba. Keď niekoho zavraždia, každý chce hneď počuť vysvetlenie. Môže to byť tento prípad, ale aj iné. Keď som videl, čo sa všetko písalo o Kočnerovi a Bašternákovi, tak som pomyslel na to, čo všetko sa písalo o slovenských gangstroch za posledných 25 rokov. Nikdy tu nikoho nezavraždili. Na tomto prípade je výnimočné to, že Jano pracoval na skupine, ktorá pravdepodobne mala prepojenie na mafiánsku skupinu Ndrangheta z Kalábrie.

Mal Ján Kuciak strach o život? Spomínal vyhrážky?

Nie. Boli sme iba kolegovia a bol odo mňa o dosť mladší. Keď mi písal v pondelok minulý týždeň, bol veľmi pokojný.

Ako mohol Kuciakov text týchto Talianov ohroziť?

Zrejme by to pre nich znamenalo koniec čerpania eurofondov. Ak si pozriete tie mená, zistíte, že sú na Slovensku už od polovice deväťdesiatych rokov – v Michalovciach, Trebišove. Myslím, že si pomaly vybudovali politické kontakty, známosti tak, aby za každej vlády vedeli ovplyvniť rozdeľovanie eurofondov.

Ako sa dostali Taliani k čerpaniu našich eurofondov?

Je to jednoduchý proces. Skupovali bývalé družstvá, potom sa tvárili, že tam nechajú rásť bio rastliny, a na to brali eurofondy. Je jedno, čo tam rastie, ak máte človeka, ktorý to odklepne. Kto povie, že to bol podvod? Jedine polícia. Ak je však v tom aj polícia, tak nie ste v ohrození.

Prečo si ktokoľvek myslí, že Kuciakovou vraždou zabránia publikovaniu informácií?

Ján Kuciak písal o rôznych podvodoch. Možno si mysleli, že nebude jasný motív vraždy. Pre novinára je najnebezpečnejší čas tesne pred zverejnením jeho zistení. Už keď je článok vonku, nemá to význam. Pomsta síce býva sladká, ale nestojí za to, aby ste si odsedeli 20 rokov. Ak vedia zabrániť zverejňovaniu informácií, ktoré vedia zastaviť tok eurofondov, môže to byť motivácia.

Ale nezabránia tomu.

Nakoniec nie. Ale vrahovia ani mafiáni nie sú najmúdrejší na svete, to sme videli často. Robia chyby a pre tie chyby idú po nich novinári ešte tvrdšie a nebojácnejšie.

Akú úlohu v kauze čerpania eurofondov mohli zohrávať Kubánek, Jasaň a Chudík?

Nie je to jasné, ani nevieme, že ju zohrávali. Vieme len to, že to ten organizátor mafie napísal na Facebook. Potom to vymazal. Možno to boli len jeho osobní kamaráti, neviem. Eurofondy veľmi úzko súvisia so stranou, ktorá nimi disponuje. Za žiadnej vlády to nebolo inak. Eurofondy berú rovnakí ľudia a ani jedna vláda nie je ochotná prísť na tie chyby. Všetci sa tvária, že je to ok a je to absolútne bez verejnej kontroly. Z centrálneho registra vieme, kto je prijímateľom eurofondov, ale nevidíme tendre. V tendroch je pes zakopaný. Informácie sú uložené na každom ministerstve a ani jedno nechce ukázať, ako to funguje. Raz mi do toho umožnila nahliadnuť bývalá manželka Lucia na ministerstve práce. Točia sa tam tri-štyri firmy a vždy vyhrá niekto iný z nich. Ide o skupiny, ktoré vycucajú celé eurofondy a rozhodujú, kto čo dostane.

Kto to tým skupinám umožňuje cucať a prečo s tým politici nič nerobia?

Buď z toho niečo majú, alebo aj vedia, že ak do toho pichnú, budú mať z toho len problémy. Radšej dajú ruky preč, ak sa ich to netýka. Neviem, čo stálo Jana život, ale dám ruku do ohňa, že to bolo toto.

Na tlačovej besede sme sa pýtali policajného prezidenta na to, či polícia nie je zodpovedná za to, čo sa stalo, pretože kauzy DPH dlhodobo nevyšetruje, pokiaľ ide o vplyvných ľudí. Čo si o tom myslíte?

Každý, kto čo i len trochu sleduje tieto kauzy, vie o prípade Milana Chovanca a jeho kauze DPH na východnom Slovensku. Chovanec spomenul vo výpovedi mená Ján Počiatek a Robert Kaliňák. Len čo to urobil, nevedel sa dostať z väzby, stále mu ju predlžovali a vymýšľali mu nové trestné činy. Z jeho výpovede bolo úplne jasné, že kauzy DPH kryli smeráci. Tam by som hľadal vysvetlenie toho, prečo sa to nevyšetruje. Priamo to ohrozuje členov Smeru.

Premiér informoval o tom, že vláda dá milión eur tomu, kto pomôže dolapiť vraha. Čo si o tom myslíte?

Myslím si, že vláda už vie, kto za tým stojí.

Mal by Robert Kaliňák odstúpiť z funkcie ministra vnútra?

Kaliňák mal odstúpiť pred rokmi, to už je teraz skoro jedno. Táto situácia vznikla, pretože oni to umožnili. Tí ľudia tu dlhé roky fungovali. Samozrejme, že teraz nevieme, že mali niečo spoločné s Janovou a Martininou vraždou, ale nechápem, ako môžu ďalej vládnuť. To je šok systému. Mal 27 rokov, pozrite sa naňho, bolo to dieťa. Prišiel o život a oni sa chcú tváriť, že ideme tvrdo po vrahoch? Jasné.

Kuciak bol veľmi šikovný a talentovaný novinár. Aj vy ste ho tak poznali?

Veľmi. Vymieňali sme si tipy, často mi poslal mená rôznych ľudí, aby som sa pozrel, kde všade figurujú a podobne. Bol veľmi kolegiálny, nápomocný a to som si veľmi vážil. Bol to prejav jeho veľkorysosti.

Kontaktovala vás už polícia?

Nie.

Nemali by vás vypočuť?

Myslím, že by to malo význam. Jano robil na tom istom, na čom ja, a som presvedčený, že to bola veľká špina.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie