Denník N

Je to politická vražda

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ani slovenskí politici netušili, aké dôsledky môže mať ich postoj ku korupcii a k novinárom.

Vražda novinára Jána Kuciaka je politickou vraždou. Policajný prezident Tibor Gašpar to nepriamo povedal svojím neohrabaným úradným jazykom, keď dal najavo, že ide o úkladnú vraždu, ktorá súvisí s prácou obete. Kuciakova práca bola výsostne politická, pretože jeho odhalenia podvodov sa týkali aj ľudí prepojených na politikov. Politickou bola aj odpoveď polície na tieto odhalenia, lebo ich ignorovala.

Pojem politická vražda však nemá navodiť dojem, že za ňou stojí nejaký politik. Aj pri najtvrdšej kritike slovenských politikov by bolo neférové podozrievať ich z takého zločinu.

Napriek tomu však treba hovoriť o politickej vražde, pretože jej príčiny sú politické. Na Slovensku sa už celé roky stupňuje napätie medzi novinármi a politikmi, ktorí pred nimi bránia skorumpovaný systém tým, že ich buď ignorujú, alebo im nadávajú.

Polícia nevyšetrila prakticky žiadny vážny podvod, o ktorom novinári písali. Prirodzenou reakciou novinárov bolo, že písali o týchto podvodoch čoraz častejšie. To vyvolávalo nervozitu zločincov, ktorí mohli prísť k záveru, že podplácanie justičnej siete už nestačí, treba zabiť novinára a zastrašiť všetkých ostatných.

Táto špirála, ktorá vedie k zabíjaniu novinárov, je typická pre skorumpované systémy, ako je Rusko, Ukrajina alebo Malta. V štátoch, kde je justícia nezávislá od politikov, sa novinári nezabíjajú. Keby Kuciakovu investigatívnu prácu vykonávala polícia, ako je to v jej náplni práce v neskorumpovaných krajinách, bol by dnes nažive. Preto je vražda Jána Kuciaka politickou vraždou.

Slovenským politikom to treba pripomenúť, hoci je zjavné, že Kuciakova smrť (a jeho priateľky) nimi otriasla, a je tiež zjavné, že netušili, aké strašné dôsledky môže mať ich dlhodobý postoj k novinárom a ku korupcii.

To, čo sa stalo, sa už nedá napraviť. Slovenskí politici by však pod dojmom tejto hrôzy mali konečne pochopiť, že musia zmeniť svoje správanie, inak je Slovensko na ceste k mafiánskemu štátu, v ktorom jedna vražda je len návodom k ďalšej.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie