Denník N

Nemôžeme sa s tým zmieriť. Budeme písať ešte viac

Ani po vražde novinára a jeho priateľky nemôžeme brať spravodlivosť do vlastných rúk.

Na to sa nedá pripraviť. Môžete vo svojej práci písať o desiatkach kolegov – novinárov, ktorých vo svete zavraždili, lebo boli nepríjemní. Môžete dobre poznať príbehy z Malty či Ruska. A predsa je to nepredstaviteľné.

Vražda Jána Kuciaka a jeho priateľky zmenila našu krajinu viac ako akýkoľvek iný trestný čin. Spolu s nimi zomrela aj predstava, že nežijeme v krajine, kde je riešením vražda. Kde písať o podvodoch, politikoch a mafiánoch znamená nebezpečenstvo, že budete umlčaný.

Ján Kuciak bol jeden z tých novinárov, ktorí píšu o najväčších kauzách. Nie je ich veľa, ale aj tu sú. Doteraz museli rátať s tým, že za svoju prácu dostanú hrubé urážky, spochybňovanie ich písania, zosmiešňovanie a hlavne nezáujem. Čo by sme však teraz všetci, vrátane politikov a šéfov polície a prokuratúry, dali za to, ak by znovu mohli arogantne povedať: Skutok sa nestal.

Ale pozor, nezjednodušujme si to. Ján Kuciak bol mnohým nepríjemný. Niektorí, ako Marián Kočner, sa mu vyhrážali, niektorí, ako minister vnútra Robert Kaliňák, sa mu vysmievali a zľahčovali jeho obavy, niektorí, ako policajný prezident Tibor Gašpar a jeho ľudia, ho ignorovali a namiesto preverovania jeho odhalení robili všetko pre to, aby sa prípady ututlali. To však neznamená, že ich teraz môžeme odsúdiť. Ani na nich ukazovať prstom.

Ak chceme, aby sa z tejto krajiny definitívne nestala čierna diera a raj mafiánov, nemôžeme brať spravodlivosť do vlastných rúk. Naopak. Aj keď máme stovky dôvodov nedôverovať im, musíme dať možnosť štátu, aby sa spamätal a začal robiť to, čo už dávno mal.

Hnev a strach sú úplne pochopiteľné. Zbiera sa to už dlho a ľuďom dochádza trpezlivosť. Ani vražda novinára však nemôže byť koniec. Aj politici by mali pochopiť, že v hre je už naozaj všetko. Už sa nemôžu ďalej tváriť, že situáciu majú pod kontrolou, že kradnúť sa dá, ak to robia „naši ľudia“, a že novinári sú nepriatelia, ktorých stačí dostať pod tlak.

Na to sa naozaj nedá pripraviť. Vražda kolegu pre jeho články je za hranicou najhroznejších predstáv. Nemôžeme sa s tým zmieriť. Musíme písať ešte viac.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie