Denník N

Aktivista Čupka o bývalom kamarátovi Mazurekovi a ĽSNS: Ľudia prekukli ich falošnosť

Martin Čupka. Foto – Andrej Bán
Martin Čupka. Foto – Andrej Bán

Hovorí, že s Mazurekom a kamarátmi naháňali na Spiši neporiadnych Cigánov. Martin Čupka vlani pred plnou sálou a desiatkami kotlebovcov vystúpil v Kežmarku proti poslancovi ĽSNS Milanovi Mauzurekovi. Koncom februára vypovedal ako svedok na procese s ním.

Nosil maskáče a kanady, za skína sa nepovažoval. Na debate Zabudnuté Slovensko v apríli 2017 zaskočil kotlebovcov, keď svojmu kamarátovi z detstva Mazurekovi pripomenul, aké boli jeho názory.

Na pojednávaní s Mazurekom ste minulý pondelok v Banskej Bystrici vystúpili ako svedok. Aká to bola skúsenosť?

Prebehlo to v rámci mojich očakávaní. Azda nikto, ani ja sám, nečakal, že sa Mazurek ospravedlní a uzná vinu. Samozrejme, celú moju výpoveď spochybnil. Vraj je to politicky vykonštruované zo strany KDH, pretože pracujem vo firme, v ktorej jedným z majiteľov je člen KDH. A dodal výsmešne, že mu závidím, pretože som vraj podľa neho v živote nedokázal, čo som chcel. Považujem to za úsmevné. Ale čo čakať od niekoho, kto nemal problém agresívne vykrikovať na skupinu ľudí, kde boli ženy s kočiarmi, kto „nie je historik“, nemá názor, kto podsúva spoločnosti veci vytrhnuté z kontextu a má vysoké postavenie v strane ĽSNS, ktorá vylúčila jeho vlastného otca, akože bez udania dôvodu? Nie, od takého človeka nečakám nič.

Čo presne ste povedali k Mazurekovi?

Usiloval som sa odpovedať na otázky sudcu, ktoré smerovali k tomu, ako sa vyjadroval v minulosti k Cigánom, Židom, a o popieraní holokaustu.

Ako zasiahla do vášho života pamätná diskusia v Kežmarku, na ktorej ste vystúpili?

Dosť výrazne. Dva dni po nej mi volal známy z Košíc, že preverujú mňa, môjho brata, kriminálka si prezerá naše účty.

Z akých príčin?

Neviem, asi o mne všetko zisťovali. Predtým som sa bežne s ľuďmi nezapájal do debát. Po Kežmarku sa ľudia vyzvedali: a prečo si tam vystúpil proti Miňovi? Veď ste boli kamaráti.

Pýtali sa to zo zvedavosti, alebo pre nesúhlas s vaším vystúpením na tej diskusii?

Aj zo zvedavosti, boli rôzne reakcie. Samozrejme, rodina aj Mazurekova babka prišli za mnou do obchodu a začali mi tam kričať, že som kádehák, že som zaplatený, že Hlina ma podplatil, že kolega Hotáry ma platí, jedno s druhým. Aj spolužiaci, mali sme v septembri stretávku, vraveli: Martin, nebol si pripravený tak vystúpiť proti Mazurekovi, však? Videli sme to na tebe. Samozrejme nie, vravím. Kamaráti ma poznajú, že som výbušný typ.

Čo vás tak popudilo, že ste vystúpili poti Mazurekovi?

Vzniklo to úplne spontánne, keď som videl, ako hlúpo kotlebovci reagujú na pani Levickú z úradu práce, ktorú poznám z absolventskej praxe. Nepáčilo sa mi, ako na ňu začali pokrikovať.

Čiže ste vystúpili na jej obranu?

Ani nie, skôr ma vyprovokovalo, keď to tam naberalo na obrátkach, keď tvrdili, že ľudia sa boja pre Cigánov jazdiť vlakom, a preto kotlebovci zavádzajú svoje hliadky. Necestujem často vlakom – o akom strachu to hovoria? Sú občas drobné konflikty, keby sa však normálni ľudia dokázali postaviť, tak by hliadky neboli potrebné.

Poznám tu na Spiši ľudí a videl som, že nie všetci kotlebovci na diskusii sú z Kežmarského okresu. Teraz už viem, že to boli ľudia od Mihalčina, kandidáta na župana za ĽSNS z Vranova nad Topľou. Prišli autobusom. A keď začali vykrikovať, že my sa tu bojíme chodiť do obchodu či na poštu, bolo mi to až smiešne.

Videl som aj to, že všetko, čo tam Mazurek rozprával, mal naučené, vopred pripravené. Keď začali nadávať profesorovi Traubnerovi ako preživšiemu holokaust, vošla do mňa zlosť. Technik môže byť hocikto, aj novinár, neurazte sa. Ale kvalitný lekár? Najmä ak sa mu tam tí sopliaci posmievali. To ma fakt nasrdilo. Aj po tom, keď mladý Mazurek hneď po svojom zvolení za poslanca rozprával, že nie je historik, že za vojny nežil, že nemá názor na holokaust, aj to ma vytočilo. A jeho otec, starý Mazurek, mi tam na diskusii začal vykrikovať, že čo ste vy z KDH dokázali.

S tými ľuďmi sa dlhšie poznáte. Keď ste prišli na diskusiu, ako zareagovali?

Miňo zazeral, čo tam robím s mojím kolegom Hotárym, lebo oni dvaja sa nemusia. A Stano Súsa, čo je teraz jeho asistent, to on chodil po tých vlakoch, tak jeho som pozdravil. Krivo na mňa zazrel.

Už predtým ste sa prejavovali proti ĽSNS?

Nie, naopak. Ešte keď som robil na úrade práce, povedal som Súsovi: ak chceš, príď do Jurského a ukážem ti, ako sa s Rómami robí. Nikto z nás nechce, aby sa im zadarmo rozdávali peniaze.

Čo na to Súsa?

Tváril sa, že má záujem, no potom otočil, že to teraz nie je priorita. To bolo naše posledné stretnutie.

To ešte Mazurek nevedel, že ste proti nemu?

Ja som ešte nebol proti nemu. Ale prekážalo mi, ako sa správa potom, čo sa stal poslancom. V lete som bol vypovedať na NAKA, tam mi jeho právny zástupca hovorí: boli ste kamaráti, spolu ste šli Cigánom po krku – čo sa teraz tak tvárite? Ja na to: nehnevajte sa, ani ja som nemal rád Cigánov, lebo som s nimi robil, a keď nie sú schopní zodvihnúť zo zeme špinavú plienku od svojho decka, tak jasné, že ma hnevajú. Ale nerozlišujem ľudí podľa farby pleti. Ide o princíp. Aj bieli ma hnevajú, ak sú neporiadni.

Ako reagovali na Spiši na vaše vystúpenie na diskusii?

Väčšinou to ľudia ocenili, až som sa čudoval. Ja som sa najprv trochu bál, vnímal som Miňa, že ho tu každý velebí: máme poslanca, sme na neho hrdí a podobne. Lenže to bolo tak, že on nedržal slovo. A ľudia to videli. Ak raz napíšete pred voľbami, že si nebudete kupovať drahé limuzíny, a potom sa chválite, že ste si kúpili päťkový bavorák, hoci aj starší, to je čo? To ľudí naštve.

Alebo keď vás ľudia vidia nosiť maltézsky kríž a zároveň na Facebooku vypisujete, že holokaust sú výmysly a bájky o mydlách. A potom zrazu po voľbách Miňo akože nemá názor, nestojí si za svojím. To ľudia dobre vidia a je im na smiech taký Mazurek. To sa stalo, aj keď chodil pomáhať ľuďom, čo majú problém s cigánskymi susedmi, myslel som si o tom svoje. On prišiel s bandou zelených, natočili si, ako veľmi pomáhajú, zavesili to na internet – a tým to haslo. Samozrejme, jeho priaznivci sú nadšení, príde poslanec parlamentu za vami do obývačky. Ostatní z Bratislavy nechodia. V bratislavskej kaviarni všetkým prší hore do nosa. Ibaže nič viac sa z ich strany nedialo, iba to propagačné video.

Čiže ľudia tu bez ohľadu na vaše vystúpenie videli, že Mazurek jedno hovorí a druhé robí?

Tak.

Báli ste sa niekedy pomsty?

Boli kadejaké reči. Nechcem hovoriť, kto a čo. Bolo mi povedané: dávaj si pozor na to, s kým o čom rozprávaš. Lebo máš auto, máš dom a máš rodinu.

Vyhrážali sa vám ľudia z okruhu Mazureka?

Tak.

Niekedy vám aj niečo urobili?

Nikdy. Sú si vedomí, že som políciou sledovaný človek.

Cítili ste niekedy z týchto ľudí strach?

O seba nie. Keď má niekto niečo proti mne, nech si to rieši so mnou. Ak sa však niekto vyhráža vašim blízkym, je to dosť nepríjemné.

Boli ste s Mazurekom po tej diskusii v osobnom kontakte?

Nie, až teraz nedávno, v Spišskej Belej mali pred župnými voľbami míting.

Videl vás tam?

Samozrejme, išiel von pred kino, presne tam, kde som stál. Prišiel mi oznámiť, že mi o dva dni príde predvolanie z polície. Prišlo, no nie z polície, od jeho právneho zástupcu. Pre to vystúpenie na diskusii v Kežmarku. Chcel odo mňa verejné ospravedlnenie.

Za čo?

Vraj som o ňom povedal lži, ktoré neviem dokázať. Ja si za tým však stojím. Viete, som obyčajný chlapec, nijaký právnik. Ale za tým, čo som povedal, si stojím. Aj keď sa mi dnes ťažko preukazuje, čo sme robili, keď sme mali 15–16 rokov.

Čo ste v tom veku spolu povystrájali?

Som o rok starší ako Miňo. Skončili sa nám hodiny v škole, išli sme na hokejbal, na bicykle, normálne ako chlapci. Cez Bušovce a Podhorany sme sa previezli. Netvrdím, že som mal rád Cigánov. Keď prišiel Cigán, a cez bráničku vám vojde pomaly až do domu – mojim starým rodičom zmizli topánky –, tak sa nahneváte. Alebo im dáte oblečenie, ako moja mama, oni to rozhádžu po celej ulici a potom prídu za nami: pozbierajte to. Čo urobíte? Hej, v takých prípadoch som aj ja naháňal Cigánov.

Spolu s Mazurekom?

Hej, aj s inými kamarátmi z ulice.

Martin Čupka na besede Zabudnutého Slovenska o extrémizme v Kežmarku hovorí o svojom kamarátovi z detstva Milanovi Mazurekovi. Foto – RTVS
Martin Čupka na besede Zabudnutého Slovenska o extrémizme v Kežmarku. Foto – RTVS

Boli ste skíni a nosili ste bombery?

Nie, to nie. Po diskusii v Kežmarku sa ľudia smiali, že som dobre usadil Mazureka, lebo som nikdy v živote nenosil bomberu, nikdy. Kanady hej, maskáče tiež. Ale všetci, čo ma poznali, vedeli, že vždy som chcel byť vojak. Chcel som ísť do Iraku, do Afganistanu. To ma lákalo.

Byť náckom vás lákalo tiež?

Poviem vám to takto. Obliekal som sa do vojenského a nosil som kanady, učil som sa na škole nemčinu – a ľudia si to už takto spojili. Nie je to však pravda.

Chodili ste spolu s Mazurekom hajlovať?

Nie, nikdy. Počul som, že on velebil Hitlera, ja nie. On sa zaujímal o holokaust, že je to somarina, že nemohli splynovať toľko ľudí. To už som bol na strednej, on v deviatej triede. Potom to už bolo tak, že jeho otec mal elektro a my sme spolu rozvážali tovar cez víkendy, to už sme mali čerstvo vodičáky. Chodili aj iní s nami.

Mazurek bol vtedy skín?

To by som nepovedal. Každý sa nejako obliekal, Miňo nosil bomberu. Hlavu si neholil, mal dlhé vlasy. Ale každý vtedy rozprával, že kto nosí čiernu bomberu, bielo-čierne maskáče a kanady, tak je nácek.

Vy ste ho ako vnímali?

Ja som ho nebral ako neonacistu, že by chodil a hajloval. Poznal som ľudí, čo sme prišli na koncerty, bolo nám jasné, že idú popradskí skíni, nacisti. Mne sa nikdy nepáčili, dodnes mi to pripadá také… šašovské. Ale mne tiež vykrikovali, že som nosil kanady. Keď som vyrástol a odišiel zo štátnej správy, trochu som pochopil, ako veci fungujú.

Prečo ste nešli za vojaka?

Chcel som, ale ja sa nekamarátim s angličtinou.

Kedy ste zaregistrovali príklon Mazureka ku kotlebovcom?

Raz ma zavolal, či nepôjdem s ním na zber jabĺk do Talianska. Predtým som chodil s inou partiou do Rakúska. Bol som práve po strednej, bez roboty, išiel som. Potom viem, že so Stanom Súsom chceli vstúpiť do armády, boli asi aj v regrútskom stredisku, tak som sa Stana, ktorý vtedy v Tescu robil esbeeskára, opýtal: ako tam bolo? A vtedy mi povedal, že do armády nejdú, lebo vstupujú ku Kotlebovi do strany. Potom sme sa už nebavili, to bolo pred štyrmi, piatimi rokmi.

Nelákalo vás pridať sa ku Kotlebovi?
Jedno je nemať rád Cigánov a druhé si obliecť gardistickú uniformu. To nie je nič pre mňa. Ja si dobre pamätám, že tak oni začínali. To bol taký čudný pocit.

Opíšte ten pocit.

Boli sme deviataci, učili sme sa o gardistoch. A keď vidíte, že v tom dnes niekto chodí a má aj fakle, je to také čudné, také totalitné.

Prežívali ste to ako vnútorný spor, že na jednej strane vám prekážajú Cigáni, chcete byť vojak a na druhej sú vám odporné gardistické uniformy?
Ak to takto napíšete, povedia si ľudia, že som nácek, čo nie je pravda. Ja som nechcel veriť tomu, že to je len o Cigánoch. No dobre, vyriešia Cigánov, a potom čo ďalej?

Čo chápete pod výrazom vyriešiť Cigánov?

Mnohokrát som bol nahnevaný. My sme ako deti v škole nedostali nič – Cigáni dostali vždy všetko zadarmo. To už bolo pred Kotlebom. Oni nemusia nič a majú všetko. Moji rodičia chodili do roboty a nemali sme toľko ako Cigáni. To človeka naštve. Mama chodí do zahraničia, aby sme zarobili, oco sa snažil, robil, my sme sa ako deti učili a nemali sme nič. Cigán sa neučil a mal všetko. Kde je spravodlivosť? Začiatok realizovateľného riešenia je reálna zásluhovosť, o ktorú som sa snažil ako pracovník úradu práce v obci Jurské, a nie štatistika, akú vykazujú úrady iba pre pekné čísla.

Videli ste aj poriadnych, slušných Cigánov?

Boli aj takí. Dodnes to rozlišujem. Keď vidím normálne oblečeného človeka, ako slušne vojde, pozdraví sa, tak aj keď je Cigán, úplne v pohode. Ale keď počujem krik, vrieskanie, vojde do mňa zlosť. My keď sme ako chalani sedeli na ulici a išiel niekto cudzí, nehádzali sme do neho kamene. Cigáni napríklad z osady Podhorany áno, museli sme tak šprintovať, inak by sme dostali kameňom do hlavy.

A Kotleba vám imponoval?
Nie že by sa mi on páčil, no páčilo sa mi, že je tu niekto, kto chce tieto veci riešiť. Ale neveril som, že to vyrieši a bude pokoj.

Spočiatku ste ho napriek tomu podporovali?

Keď som mal možno šestnásť, sedemnásť, tak som si povedal, že ak budem môcť voliť, dám mu hlas. A potom keď prišiel do politiky, som ho nevolil. V marci 2016 som to hodil SaS.

Dôvod?

Prekážali mi ľudia, ktorými sa Kotleba obklopil.

Boli to ľudia zo Spiša, ktorých poznáte?

Nie, z celého Slovenska. Vám na diskusiách Zabudnutého Slovenska nadávajú, že ich nazývate fašistami. Ale stačí sa pozrieť na Facebook, akí ľudia volia ĽSNS, a je vám všetko jasné. Fotky Wehrmachtu a tak. Nie som tupý a viem, čo to znamená.

Mazurekovi podporovatelia a súdený poslanec. Foto N – Daniel Vražda

Ako ste vnímali, keď ste videli známe video, ako váš kamarát Mazurek útočí na moslimskú rodinu?

Pomyslel som si, že Miňo sa predvádza.

Išlo mu iba o to, sa predviesť, alebo ho poznáte takéhoto agresívneho?

Keď sa dostane do švungu, je taký. V minulosti až tak nevybuchol, avšak nemal od toho ďaleko.

Po tej diskusii z Kežmarku sa Mazurek akosi stiahol.

Aj ja som počul z vnútra ĽSNS, že sa musel stiahnuť, či chcel, či nie.

Musel, lebo si to želal Kotleba?

Hej. Myslím, že Mazurek skáče iba tak, ako píska Kotleba, je to ako s opičkou na gumičke. Tá diskusia pre nich nedopadla dobre, tu v regióne potom ĽSNS padla dole.

Nechcel Mazurek k sebe stiahnuť mladých v ĽSNS a odstaviť Kotlebu?

Je to skôr naopak, Kotleba ho využíval na oslovovanie mladých.

Už dnes nevídate Mazureka?

Obaja, on aj Mizík, sa stiahli. Vedia, že po nich ide polícia.

Je tu v Belej?

Neviem, nevidel som ho tu už dlho.

Prečo tu v župných voľbách Mazurek prepadol?

Bol som presvedčený, že bude v prvej trojke. Nebol ani zďaleka. A ozaj neviem prečo. Chodil po dedinách s kandidátom na župana za ĽSNS Mihalčinom. My sme sa tu z nich smiali. Neustále opakoval, koho by udrel, raz Cigánov, inokedy prezidenta – to človek s takýmto vyjadrovaním chce byť župan? Kampaň mali slabú, prišli iba ich skalní. Ľudia prekukli ich falošnosť: chceš vystúpiť z NATO a zároveň chceš byť vojakom? Alebo: chceš odísť z EÚ a chodiť do Talianska zarábať za jablká ti neprekáža? Spomenuli si aj na jeho vystúpenie z cirkvi, ešte nedávno sa vysmieval z veriacich a kňazov – a dnes hlása Za Boha, za národ, za kresťanské hodnoty? Toto ich pokrytectvo treba ukázať.

Čo sa zmenilo vo vašom živote po tej diskusii?

Začal som otvorene hovoriť, čo si myslím. Ľudia ma začali zastavovať a vypytovať sa. Išiel som na protikorupčný pochod a ľudia začali ukazovať: to je ten. Až mi to bolo nepríjemné. Nemusím trčať z davu. Ale už to utíchlo.

Spätne, neľutujete?

Nie. Pár ľuďom sa vďaka tomu otvorili oči, zmenili názor na ĽSNS. A kamaráti mi vraveli, že ešte v ten večer pod diskusiu zavesil Miňo na Facebook status, že závisť a nenávisť zo mňa spravili to najhoršie, čo je, kádeháka. Je to úbohé.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Milan Mazurek

Slovensko

Teraz najčítanejšie