Denník N

Na východe Slovenska zrejme pôsobí talianska mafia, pozná ju aj premiérova asistentka Trošková

Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zavraždený novinár Ján Kuciak pracoval na prípade podnikateľov pôsobiacich v Michalovciach, ktorí môžu byť potomkami známych talianskych mafiánskych rodov. Miestni vedia, o koho ide.

Posledným textom, na ktorom pracoval investigatívny novinár Aktualít Ján Kuciak pred svojou vraždou, bol príbeh čerpania eurofondov talianskymi podnikateľmi na východnom Slovensku. Ako prvý to povedal novinár Tom Nicholson, ktorý sa o prípad tiež zaujímal.

Skupina mala podľa Toma Nicholsona prepojenie na kalábrijskú mafiu ‚Ndrangheta. Podľa novinára ide o podnikateľov Antonina Vadalu a Diega Rodu, ktorého si už bulvár všimol pre jeho zbierku Ferrari. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová povedala, že k nim patrí aj Brunno Vadala a na začiatku sa venovali podnikaniu vo fotovoltike, ktorú svojho času dotoval štát.

Vadala v rokoch 2011 a 2012 pôsobil vo firme s Máriou Troškovou, ktorá je od roku 2015 asistentkou premiéra Roberta Fica (Smer). Oficiálne je hlavnou štátnou radkyňou. O jej prepojení na Taliana písal ešte v septembri 2016 týždenník Plus 7 dní. Vadala vtedy stál pred súdom za to, že sa podvodom cez bieleho koňa dostal k bytom v Bratislave. Oslobodili ho.

Premiérova asistentka Mária Trošková, taliansky podnikateľ Antonino Vadala a poslanec Smeru Viliam Jasaň. Foto – N, TASR a FB A. Vadalu

Brixi zo Smeru: Počul som o biznisoch s eurofondmi

Talian má prepojenie aj na Viliama Jasaňa, bývalého poslanca Smeru a dnes tajomníka bezpečnostnej rady, ktorému v minulosti Trošková robila asistentku. Jasaň bol vo firme Prodest od roku 1998 do roku 2010 a po ňom tam bol jeho príbuzný Slavomír Jasaň. Toho v roku 2016 vo vedení firmy vystriedal ako jej konateľ Vadala.

„Viem, že takáto osoba existuje, keď som bol v parlamente, snažil sa ma kontaktovať a pozývať na akcie, ale to som totálne odmietol,“ povedal Denníku N košický bývalý poslanec Národnej rady za Smer Otto Brixi. „Počul som o tomto človeku rôzne chýry, Košický kraj je malý. Počul som o prepojení tohto človeka na rôzne typy biznisov s pozemkami a eurofondmi,“ povedal Brixi, dnes miestny poslanec v košickom zastupiteľstve.

„Je to jednoduchý proces. Skupovali bývalé družstvá, potom sa tvárili, že tam nechajú rásť bio rastliny, a na to brali eurofondy. Je jedno, čo tam rastie, ak máte človeka, ktorý to odklepne. Kto povie, že to bol podvod? Jedine polícia. Ak je však v tom aj polícia, tak nie ste v ohrození,“ povedal Nicholson.

Šéfredaktor Postoja František Múčka napísal, že ‚Ndrangheta je jednou zo základných štruktúr organizovaného zločinu na juhu Talianska. „Jej história siaha až do sedemnásteho storočia, no najväčší rozmach zaznamenala v minulom storočí. Jej domácou pôdou je Kalábria a ide o drsnú formu mafie, nevyhýba sa drogám, pašovaniu ľudí či zbraní. Ide o hierarchickú štruktúru, ktorej základ tvoria rodinné bunky, nazývané ‚ndrine. Tie majú autonómiu konania na svojom území a môžu počítať s podporou štruktúry.“

Známe rodiny z bunky sa volajú Vadala a Roda, rovnako ako podnikatelia pôsobiaci na východnom Slovensku. Jedna z Vadalových firiem sídlila v mestečku Bova Marina, tak ako aj rodina Vadala.

Video: Diego Roda a jeho Ferrafi, o ktorom písal Plus 7 dní

Rodiny profitovali hlavne z prepojenia na lokálnu politiku. „Z náhodných zistení je zrejmý biznis model týchto skupín – ide najmä o čerpanie nenávratných finančných príspevkov od Pôdohospodárskej platobnej agentúry, teda eurofondy,“ napísal Postoj. Firmy oboch podnikateľov čerpali desiatky miliónov eur. Viaceré firmy sú dnes už uvedené ako dlžníci.

Denník N požiadal Roberta Fica o stanovisko, či odvolá Troškovú zo svojej kancelárie a Jasaňa z bezpečnostnej rady.

Trošková ani Jasaň zatiaľ na otázky neodpovedali.

Jasaňova asistentka povedala, že nie je v práci a nevie mu nechať ani odkaz.

Podľa Nicholsona Vadala pred voľbami 2016 napísal na Facebook status, že treba voliť Jasaňa, bývalého prešovského šéfa Smeru Stanislava Kubáneka a bývalého župana Petra Chudíka.

Prešovskí politici Smeru Peter Chudík a Stanislav Kubánek s Robertom Ficom. Foto – TASR

Skôr nenápadné firmy

Firmy, v ktorých pôsobí, alebo pôsobil Vadala, sú na prvý pohľad nenápadné. Väčšinou mali malé obraty a časť z nich je v strate. Väčší obrat (nad milión eur) mali v minulosti len firmy s názvami SPV Ľadovo 1 až 12, ktoré podnikajú vo fotovoltike. Vadala v nich však už sedem rokov nepôsobí a majú iných majiteľov.

Vo väčšom podniká Diego Roda. Jeho najväčšia firma CO. BE. R. obchoduje s hospodárskymi zvieratami a poľnohospodárskymi komoditami a v posledných rokoch mala obrat od šesť do 13 miliónov eur ročne. CO. BE. R. je však od roku 2013 každoročne v strate, ktorá sa postupne zvyšovala. Roda je tiež spoločníkom v dvoch firmách s obratom nad dva milióny ročne.

Vedeli bezpečnostné zložky štátu o možnej prítomnosti mafie na Slovensku? Denník SME napísal, že Slovenská informačná služba (SIS) minulý rok firmu Prodest monitorovala. Vyplýva to z príkazu krajského súdu. Ďuriš Nicholsonová zase vyhlásila, že od svojho exmanžela Toma Nicholsona vie, že polícia túto skupinu prešetrovala.

SIS ani polícia zatiaľ neodpovedali na otázku, či mali informácie o možnej prítomnosti talianskej mafie na Slovensku a čo s nimi urobili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mária Trošková

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie