Denník N

Prečo je vražda novinára obrovský problém pre Fica a Kaliňáka

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšina práce novinára Jána Kuciaka sa sústreďovala na ľudí blízkych Smeru a jeho špičky. Preto si aj jeho vraždu voliči môžu spájať hlavne s premiérom, ministrom vnútra a ich okolím.

Od roku 2012 do roku 2016 mali úplnú kontrolu nad štátom a väčšinu moci, vrátane polície, majú aj dnes. So svojím Smerom ovládali a ovládajú rozdeľovanie najväčšej časti eurofondov a štátnych zákaziek. Novinárov, ktorí odhaľovali podvody a korupciu, po celý ten čas urážali a zosmiešňovali. Reč je o najmocnejších ľuďoch v tejto krajine, Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňákovi.

Policajný prezident Tibor Gašpar sám povedal, že vražda zrejme súvisí s prácou Jána Kuciaka ako investigatívneho žurnalistu.

Ak je to tak a polícia už aj preveruje Kuciakove texty, narazí najmä na kauzy Smeru.

Nové a doteraz neznáme prepojenie na Smer mala navyše odhaliť posledná Kuciakova kauza, ktorú nestihol dokončiť – prepája taliansku mafiu so Smerom a s jeho špičkami.

Premiér si zjavne uvedomuje, že situácia je vážna – v pondelok zrušil svoj naplánovaný program a išiel aj s Robertom Kaliňákom za generálnym prokurátorom, osobne oznámil zriadenie špeciálneho vyšetrovacieho tímu aj vypísanie miliónovej odmeny za informácie vedúce k dolapeniu vrahov. Na utorok si naplánoval stretnutie so šéfredaktormi slovenských médií. To všetko sú kroky, ktoré sa po dvojnásobnej vražde od premiéra očakávajú – je potrebné, aby spoločnosť videla, že štát je odhodlaný chytiť vrahov a má záujem ochrániť novinárov.

Ficov a Kaliňákov problém však je, že práca zavraždeného novinára smeruje práve k Smeru. A opozícia aj novinári o tom budú teraz veľa hovoriť a písať.

Prepojenie Smeru na taliansku mafiu

Ján Kuciak napísal veľké množstvo textov o pozadí podnikania a káuz Mariána Kočnera, Ladislava Bašternáka s väzbami na ministra vnútra aj premiéra, písal aj o Jozefovi Brhelovi považovanom za mecenáša Smeru, či o SBS Bonul, ktorej chodí Fico pravidelne rečniť na večierky a ktorá má blízko k nitrianskej skupine strany, šéf polície Tibor Gašpar je navyše príbuzným majiteľa Bonulu.

Nový prípad mal odkryť doteraz netušené väzby. Vo firme Gia Management jedného z aktérov Kuciakovho skúmania, Antonina Vadalu, bola spoločníčkou premiérova asistentka Mária Trošková. Trošková sprevádza Fica na domáce aj zahraničné pracovné cesty od roku 2015.

Na Vadalu a jeho firmu má väzby aj ďalší politik Smeru, Viliam Jasaň, ktorý sa nedostal do parlamentu, je však z neho tajomník bezpečnostnej rady štátu.

Bezpečnostnej rade štátu šéfuje Robert Fico a dvojkou tam je minister vnútra Robert Kaliňák.

A pokiaľ išlo o poľnohospodárske eurofondy, ktoré vraj čerpali Vadalove firmy, tie rozdeľuje Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA). Od roku 2012 ju viedol Stanislav Grobár – nominant Ľubomíra Jahnátka z vplyvnej nitrianskej skupiny Smeru s väzbami na policajného prezidenta. V roku 2016 Grobára vystriedal Juraj Kožuch, ktorý za Grobára viedol odbor priamych platieb PPA. Čiže opäť prepojenie na Smer a jeho špičky.

Ako útočia na novinárov

Druhým dôvodom, prečo môže verejnosť po brutálnej vražde novinára a jeho priateľky časť viny pripisovať aj Ficovi a Kaliňákovi, sú ich opakované útoky na novinárov a priamo aj Kaliňákovo zosmiešňovanie Jána Kuciaka.

„Ktoré vyhrážky máte na mysli? Ja mám z toho vyjadrenia skôr pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. To je to, čo vy robíte, hľadanie špiny,“ odpovedal napríklad Robert Kaliňák 6. septembra 2017 na otázku, či je v poriadku, že sa Marián Kočner vyhrážal Jánovi Kuciakovi. Vyhrážky polícia vyhodnotila tak, že nešlo ani o priestupok.

Fico nadával novinárom nielen do špinavých protislovenských prostitútok, slizkých hadov a hyen. Tvrdil tiež, že útočia na štát. „Nie je možné, aby ste na dennej báze klamali a poškodzovali slovenské predsedníctvo,“ tvrdil napríklad o kauze Zuzany Hlávkovej v roku 2016. „Nemám nič proti tomu, ak nám idete po krku, ale vy neinformujete, vy bojujete s touto vládou.“

Denník N poslal Ficovi otázku, či necíti politickú zodpovednosť za vraždu Jána Kuciaka, a Kaliňákovi okrem tejto aj otázku, či odstúpi. Odpoveď zatiaľ nedorazila.

Keď ľudia vyjdú do ulíc

To, že je vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej slabým miestom Fica a Kaliňáka, vidí aj opozícia. Od pondelka zverejnila veľké množstvo vyjadrení k tragédii a na stredu Igor Matovič organizuje pietny pochod za oboch zavraždených. Na tlačovej konferencii OĽaNO a SaS požadovali od premiéra a ministra vnútra jediné – aby odstúpili.

Cez sociálne siete sa organizujú aj ďalšie akcie, ktoré majú vraždu odsúdiť a tlačiť na jej vyšetrenie. Pochod bude aj v piatok a ten už neorganizujú opoziční politici, ale je za ním Peter Nagy zo SME a pridali sa k nemu aj organizátori Veľkého protikorupčného pochodu.

Pouličné protesty sú vec, na ktorú Fico a jeho ľudia počúvajú. Premiér to ukázal už počas kauzy piešťanského CT, po ktorej z politiky odišiel Pavol Paška, ktorému pochodujúci prišli aj pred jeho košický dom.

Pochody za Kuciaka a Kušnírovú môžu skončiť pred ministerstvom vnútra, úradom vlády, alebo pred Ficovým a Bašternákovým bytom v rezidencii Bonaparte.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mária Trošková

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie