Denník N

Zložka X

Zdroj: Facebook
Zdroj: Facebook

Ako sa máme po vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky pozerať na ich spoločnú fotografiu?

Autor je český spisovateľ, za román Dějiny světla z roku 2013
o českom fotografovi Františkovi Drtikolovi
dostal Cenu Európskej únie za literatúru

Na ploche počítača mám zložku označenú písmenom X. Je to miesto, kam si ukladám veci, ktoré nechcem stratiť, ale ktoré nemajú svoje miesto v štruktúre adresárov.

V zložke X je text, ktorý pripomína, že človek vníma menej než jedno percento elektromagnetického spektra. Je tam moja fotka z detstva. Je tam portrét dievčaťa, ktoré zahynulo v parížskom klube Bataclan. Video, na ktorom tancuje moja bývalá priateľka v čiernej spodnej bielizni. V zložke X je enso, zenový kruh namaľovaný rukou východného umelca.

Dnes som do tejto zložky pridal fotku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky.

Iste ste tú fotku videli, objavila sa na väčšine spravodajských serverov. Zdá sa, že pochádza z rodinnej oslavy. On má na sebe bielu košeľu s čiernou kravatou, ona tmavé šaty. On ju jednou rukou objíma, ona opiera svoju hlavu o tú jeho. On vyzerá ako správny muž, ona vďaka červeným lícam a vlasom pripomína dievčatá z obrazov holandských majstrov. Obaja hľadia priamo do objektívu a usmievajú sa. Keby som mal k tejto fotke napísať sprievodný text bez ohľadu na kontext, v ktorom ju dnes vidíme, znel by takto: Život pred sebou.

Zjavenie

Roland Barthes v knihe Svetlá komora hovorí o tom, že každá fotografia má svoje studium a svoje punctum. Studium označuje, čo sa dá o fotke povedať v rámci určitej kultúry: dvaja mladí ľudia na rodinnej oslave. Punctum označuje čosi tajomnejšie, čo uniká priamemu pozorovaniu a dá sa to len opísať. Walter Benjamin používal pekný termín profánne zjavenie.

Pozerám sa na fotografiu a mám z nej presne tento pocit: obsahuje akési profánne zjavenie. Čo vyjavuje? Niečo iné, než zobrazuje, vravím si. Čo vyjavuje? Že fotografie oproti všeobecnému presvedčeniu nezachytávajú minulosť, na ktorú sa pozeráme v prítomnosti, ale prítomnosť, ktorá nemá nič spoločné s časom. Čo vyjavuje? Že iným menom prítomnosti, ktorá nemá nič spoločného s časom, je láska.

Možno sa vám zdá, že to s interpretáciou onej fotografie preháňam. Najskôr pod dojmom tej tragickej udalosti. Ale vtip je v tom, že zjavenie nemá s interpretáciou nič spoločné.

Nie sme, samozrejme, zvyknutí pozerať sa na fotky zo spravodajských serverov týmto spôsobom. Domnievam sa, že je to chyba, aj keď chápem, že k tej chybe sme nútení množstvom obrazov, ktoré musíme denne registrovať. Zároveň sa domnievam, že len vtedy, keď sa na tú fotografiu pozrieme týmto spôsobom, môžeme si naplno uvedomiť, čo sa vlastne stalo.

Miesto v našom vedomí

Dúfajme, že slovenská polícia to zistí, ale my si to už teraz môžeme uvedomiť. Nepotrebujeme na to žiadne ďalšie informácie. Vieme, že boli zmarené dva ľudské životy, so všetkou pravdepodobnosťou v mene niečoho, čo nikdy nebude mať ani zlomok ich hodnoty. Nie je to len ďalšia správa.

Ľudia, ktorí za tým stoja, sú v niečom rovnakí ako my: vidia menej ako jedno percento elektromagnetického spektra. Ale v niečom podstatnom sa tiež líšime. Boli to profesionáli, takže veľmi dobre vedeli, čo robia. Ale neuvedomovali si to. My si to uvedomiť môžeme, s pocitmi, ktoré sú už vecou každého z nás.

O pocity až tak nejde. Ten mladý muž a tá dievčina si zaslúžia predovšetkým miesto v našom vedomí. Keď sa na nich pozerám na tej fotografii, viem, že oni by mi ho poskytli tiež a že by mi v ich vedomí bolo dobre, aj keby som bol mŕtvy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie