Denník N

Fico by mal odvolať Kaliňáka a Kiska by mal ostať v politike

Po vražde novinára a jeho priateľky by mal Fico minimálne vymeniť pár ministrov a všetci by sme sa mali veľmi mierniť. Inak sa nám to rozsype.

Mnoho novinárov, politikov, inak verejne činných osôb, ale aj bežných ľudí sa v reakcii na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho družky Martiny Kušnírovej zaprisahalo, že nedovolia, aby ich smrť odišla do stratena, podobne ako mnoho iných evidentných zločinov.

Pátos a odhodlanie s tým spojené sú primerané tomu, že nejde len o smrť dvoch poctivých a nevinných mladých ľudí.

Minulý týždeň zabili novinára a jeho družku, čo je na úrovni ďalších doteraz nepredstaviteľných vecí – že napríklad zbijú alebo zabijú nejakého opozičného politika, alebo pred voľbami budú gangy veľkej strany strašiť nepohodlných aktivistov a politikov, alebo že bývalí futbaloví fanúšikovia sa spoja s inými cvičenými mládencami a začnú patrolovať v centrách miest.

Samozrejme, že všetci veríme, že sa nič z toho nestane, a preto sa takéto uvažovanie môže zdať až hysterické. Ibaže jediný spôsob, ako môže demokracia reagovať na anomálie, ako je poprava novinára a jeho družky, je práve veľmi, veľmi hlasné varovanie pred rozširovaním takých praktík.

Na druhej strane, predovšetkým médiá a politici (aj opoziční) musia v takej situácii myslieť na to, čo dokáže stvoriť nekrotená vášeň davu. Mali sme šťastie v roku 1989, aj pri odchode Mečiara v roku 1998, a napokon ani protesty po Gorile neprerástli do nekontrolovateľného zmätku. Ibaže myslime na to, lebo nemáme záruku, že vášne sa podarí udržať aj najbližšie týždne.

Len predbežne počítajme, čo všetko sa v najbližších hodinách stane: Krajinu čakajú pohreby dvoch sympatických nevinných ľudí. Nevieme, kto presne ich zabil, ale určite budeme mať v týchto vypätých chvíľach pred očami, že Ján Kuciak naposledy chystal text o talianskej mafii chránenej slovenskými politikmi. Všetky opozičné strany aj nezávislé iniciatívy k tomu prirodzene budú zvolávať pochody v mestách s legitímnym cieľom zväčšovať vášne a tlačiť na vládu.

Predseda vlády tejto krajiny už bude mať nielen povesť človeka, ktorý býva v byte daňového podvodníka, ale má aj štátnu radkyňu, ktorá do kruhov Smeru pricestovala z prostredia talianskych rodín z východu Slovenska.

On tomu problému rozumie, a preto reaguje neobvykle rýchlo. Vypísal miliónovú odmenu, pozval si na stretnutie šéfredaktorov, sám od seba hovorí o ohrození demokracie, neuráža, ale minimálne navonok koná.

Možný je aj pád vlády

Robert Fico sa veľmi bojí nespokojného davu a vie, že teraz je už tak či tak rozhodujúca otázka, aký veľký a aký nahnevaný bude tento dav, kto budú jeho vodcovia a či budú príčetní. Predseda vlády a Smeru preto nutne potrebuje urobiť niečo preventívne, inak môže prísť o moc a krajina môže upadnúť do chaosu alebo dezilúzie krutejšej ako po gorilích protestoch zo zimy 2012.

Predseda vlády je najväčší slovenský politický talent, jeden z najskúsenejších politikov a cynik s tvrdými nervami a nedostatkom svedomia. Preto sa dokáže tváriť, že sa nič prevratné nedeje, že on a jeho ľudia neurobili chybu – a môže mu to vyjsť. Lenže riziko, že to tentoraz neustojí, je veľké, a preto by v záujme nielen vlastnej moci, ale aj krajiny mal niečo urobiť.

Ak neodstúpi, včas však rekonštruuje vládu, ostane pri moci. Odchod Roberta Kaliňáka je pritom, samozrejme, minimálna podmienka.

Ak pravý čas zmešká, môže sa dostať pod taký tlak, že bude musieť podať demisiu celá vláda a krajina sa vyberie smerom k predčasným voľbám.

Na rozhodnutie, ktorý variant zvoliť, má premiér viac ako hodiny, možno aj niekoľko dní, ale týždne už asi nie.

Dráma v Prezidentskom paláci

Rýchly a riskantný vývoj našej spoločnosti, ktorý nastal po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mení aj možnosti Andreja Kisku.

Ten už posledné týždne len ladil argumenty na vysvetlenie svojho odchodu z politiky. V situácii, v akej bola krajina ešte minulý týždeň, to bolo predstaviteľné morálne aj prakticky.

Rodina je dôležitá, dokonca najdôležitejšia, všetci to predsa hovoríme.

A krajina vyzerala po Kiskových rokoch v politike v lepšej kondícii, ako bola predtým. Mnoho ľudí sa s novou silou začalo angažovať vo verejných veciach. V Kiskovi sme mali príklad, že čestní nemusia vždy len prehrávať. A politik Kiska ukázal aj to, že nemusíte byť populista, aby ste boli populárni.

Ak sa však Kiska teraz znova pozrie na Slovensko, zbadá krajinu vystrašenú a nahnevanú ako už dávno nie. V tejto situácii by ju silní a čestní politici nemali opúšťať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie