Denník N

Dobrý človek so zmyslom pre spravodlivosť, hovoria priatelia a kolegovia o zavraždenej Martine Kušnírovej

Martina Kušnírová. Zdroj foto - spolužiačka a kamarátka Alica
Martina Kušnírová. Zdroj foto – spolužiačka a kamarátka Alica

Jána Kuciaka poznali osobne viacerí novinári, ktorí o ňom po tragickej smrti napísali viacero textov. O jeho snúbenici Martine Kušnírovej sa toho vie menej. Denník N sa preto pýtal jej priateľov, kolegov či učiteľov, aká Martina bola.

Pri zavraždenom páre – novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej – sa ich známi zhodujú. Bojovali za spravodlivosť a na oboch najlepšie sedí označenie dobrý človek.

Ján Kuciak je v posledných dňoch vďaka textom svojich novinárskych kolegov známejší. Zisťovali sme viac o Martine.

Martina aj Ján mali 27 rokov. Všetci známi sa zhodujú, že Martina bola veselá, trošku hanblivá a dobrosrdečná. Pochádzala z obce Gregorovce v okrese Prešov. Podobne ako Ján Kuciak študovala v Nitre na Univerzite Konštantína Filozofa. Kým on študoval žurnalistiku, ona archeológiu.

Denník N oslovil viacero priateľov, spolužiakov, kolegov aj vyučujúcich, aby nám povedali, aká Martina Kušnírová bola. Viacerí nechceli byť menovaní, ale o Martine hovoria ako o dobrom dievčati, ktoré malo veľký zmysel pre spravodlivosť. Nikdy nikomu neublížila a vždy bola ochotná pomôcť, zhodujú sa.

Po skončení štúdia v roku 2014 išla Martina pracovať do archeologickej firmy Acantha Archeology. Jej šéfa Jána Haruštiaka sa tragická udalosť veľmi dotkla. „Roky sme spolu pracovali, bola to kamarátka, kolegyňa, šikovné dievča. Bola dobrosrdečná a dobrá, nikdy by nikomu neublížila,“ povedal o Martine.

Martina naposledy pracovala na výskume v Prešove.

Neznášala neprávosti a krivdy

Martina nebola rada stredobodom pozornosti, hovorí jej kamarátka a bývalá spolužiačka Denisa. Ani dnes by ním nechcela byť. „Väčšinou sa držala v úzadí a vždy sa červenala ako rak, keď bol o ňu príliš veľký záujem,“ hovorí o nej Denisa. „Neznášala nespravodlivosť a krivdy, chcela ich naprávať, to mali s Jankom spoločné.“

Aj Monika, s ktorou Martina spolupracovala pol roka na archeologickom výskume, hovorí, že „mala zmysel pre spravodlivosť a často zanietene odsudzovala neprávosti na ľuďoch i na zvieratách. V práci sa vždy dalo na ňu spoľahnúť, vedela nájsť riešenie a nikdy neodoprela pomoc“.

Alica stretla Martinu v prvom ročníku na archeológii. „Postupom času sa z nás stali skutočné kamarátky. Maťa bola skvelý človek a stále nechcem uveriť tomu, čo sa stalo,“ hovorí Alica. Aká bola? Obetavá, vždy ochotná pomôcť. „Naučila ma hľadať dobro v ľuďoch, aj keď ja som ho veľakrát nevidela, za čo jej veľmi ďakujem. Vážila si maličkostí a nikdy nikomu nezávidela.“

Podobne opisujú aj jej snúbenca, novinára Jána Kuciaka – skromný chalan so zmyslom pre spravodlivosť.

Bola optimistická a milá a vždy druhých podržala, hovorí o nej kamarátka Monika. Nikdy sa nesťažovala, aj keď pri archeologickom výskume nie sú vždy ľahké podmienky. Veľa sa smiala.

S Janom sa spoznali na univerzite, bývali spolu aj na priváte. V máji mali mať svadbu.

Martina bola dobrá študentka, archeológiu mala rada. „Bola priateľská a ochotná, skutočne bola študentkou, na ktorú sa dalo spoľahnúť. Ako jedna z mála ukončila štúdium bez problémov. Ako človek bola bezprostredná, každý ju mal rád,“ hovorí o nej kamarátka Dana.

Martina Kušnírová z výskumu pohrebiska pilinskej a kyjatickej kultúry v Cinobani, okres Poltár, rok 2010. V tom čase bola študentkou na UKF. foto – Archív Dana Marková

V archeológii ju zaujímal najmä pravek

Aj na katedre archeológie na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre si na Martinu pamätajú veľmi dobre. Magisterské štúdium skončila v roku 2014. Odbor archeológie nie je podľa vedúcej katedry Noémi Beljak Pažinovej pre každého a štúdium je náročné, mnohí po semestri až roku zistia, že to nie je to, čo chcú robiť.

„Tí, čo zostanú, to chcú robiť srdcom i dušou,“ hovorí vedúca katedry. Martina taká bola. V ročníku s ňou začínalo pätnásť študentov, skončili len traja.

„Keďže katedra je veľmi malá, každého študenta osobne poznáme a všetci študenti s nami robia nielen cez semester, ale aj v lete počas archeologickej praxe. Priamo so mnou robila na viacerých archeologických výskumoch. Zúčastnila sa aj na medzinárodnej letnej škole archeológie vo Zvolene na Pustom hrade,“ spomína Pažinová.

Martina bola húževnatá. „Bola veľmi priateľská, skromná a tichá, ale zároveň nadšená a pracovitá,“ hovorí vedúca katedry. Zaujímala sa najmä o praveké obdobie. Pažinová viedla Martininu bakalársku prácu, ktorá bola o zvieracej symbolike, vyobrazeniach v mladšej dobe kamenej (v neolite). Dala si na nej záležať a veľmi dobre ju ohodnotil aj jej oponent. Pažinová veľmi rada čítala aj jej texty, pretože vedela formulovať myšlienky, rozumela tomu, o čom píše, a bolo zrejmé, že ju to baví.

„Je to niečo, čo sa nedá vysvetliť, je to pre mňa nepochopiteľné a hrozné, že sa niečo také mohlo stať. Môže sa to stať hocikomu, keď sa to stalo jej, lebo ona bola dobrý človek,“ hovorí Pažinová. „Je neakceptovateľné, aby sa takéto veci stávali v dvadsiatom prvom storočí. Vyjadrujem úprimnú sústrasť obom rodinám.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie