Denník N

Na besede s väzňami

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Veľká časť prítomných za sebou nemala násilné trestné činy, do väzenia sa dostali za držanie drog. Doviedol ich tam možno len jeden joint.

Niekoľkokrát som sa s rôznymi spisovateľmi zúčastnil na besede s väzňami v Hrnčiarovciach nad Parnou. Tamojší Ústav na výkon trestu odňatia slobody so zníženou ostrahou tvorí komplex dokonale depresívnych socialistických budov s vybetónovaným priestranstvom na dvore a aj s vedomím, že o dve hodiny budem opäť na slobode, ma pri vstupe prepadli tie najchmúrnejšie myšlienky.

Na poslednú literárnu besedu sa prihlásilo približne štyridsať väzňov. Celkom dobrá správa, ak účasť porovnáme s bratislavským priemerom na rôznych krstoch a čítaniach v kníhkupectvách. Optimizmus mi však brzdila predstava znudených mužov v sivých rovnošatách, ktorí súhlasia s akoukoľvek aktivitou, ktorá by ich na chvíľu odpútala od každodennej monotónnosti. Nakoniec, odpykávajú si trest a nerozhodujú sa, čo s večerom v centre veľkomesta, všakáno.

Beseda sa však pre mňa skončila veľkým prekvapením. Dvaja autori viedli s obecenstvom živý dialóg, mali sme pred sebou inteligentných a sčítaných ľudí, hovorilo sa o písaní, ich literárnych pokusoch, ale aj o Orwellovi, Kerouacovi a Palahniukovi…

Pri odchode som sa dozvedel, čo som už viac-menej z ich vystupovania tušil. Veľká časť prítomných za sebou nemala násilné trestné činy. Viedli obyčajný život ako hocikto z nás a do väzenia sa dostali za držanie drog. Áno, aj obyčajnej marihuany, ktorú na Slovensku vyskúšalo okolo tridsať percent mladých ľudí. Neboli to díleri, doviedol ich tam možno jeden joint. Mali len menej šťastia, alebo iba padli za obeť vylepšovaniu štatistík. Pred sebou majú zúfalé roky a zápis v trestnom registri. Úplne zbytočne zničené osudy mladých ľudí.

Súčasná drogová legislatíva nie je v ničom užitočná, o čom svedčia štatistiky, ktoré sa dlhé roky nemenia. V postihoch sa nerobia rozdiely medzi marihuanou a tvrdými drogami, nie sú jasne stanovené kritériá trestov. Za držanie niekoľkých dávok môže prísť trest vyšší ako za lúpežné prepadnutia, usmrtenia či vraždy. Ak by sa zákon naozaj dodržiaval, tretina mladej generácie je namiesto v škole za mrežami.

Štatistiky hovoria aj o účinnosti dekriminalizácie držania malého množstva drogy v iných krajinách. Civilizovaný svet sa tomu už dávno prispôsobil. Nová a dlhoočakávaná úprava legislatívy z dielne ministerky spravodlivosti je mierna a v podstate nehovorí o dekriminalizácii, ale snaží sa, aby zákony u nás konečne dokázali pomáhať. Malé množstvo drogy by bolo iba priestupkom, za ktorý by hrozila pokuta, no pri opakovanom prichytení by už došlo k trestnému stíhaniu.

No roky príprav, diskusií a pripomienok zo strany expertov na drogovú problematiku vyšli nazmar vďaka pocitom človeka, ktorý nedokáže sformulovať zmysluplnú vetu. Jasné argumenty u nás nemajú šancu voči demagógii, ktorá je v tomto prípade totálne neopodstatnená a nezmyselná. Diskusiu a skutočný záujem o obyčajné veci, aký som zažil v Hrnčiarovciach nad Parnou, u našich súčasných politikov nemôžem očakávať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dekriminalizácia marihuany

Komentáre

Teraz najčítanejšie