Denník N

Mal priniesť Fico na tlačovku milión? Teatrálne, nešťastné, hovoria aj v koalícii

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Béla Bugár s tým problém nemá, Gábor Gál, Peter Kresák a Anton Hrnko však o tom pochybujú.

Je v poriadku, keď premiér vystúpi na tlačovke k jednej z najzávažnejších vrážd v novodobých dejinách krajiny spolu s policajným prezidentom a ministrom vnútra na úrade vlády a prinesie tam ešte aj milión eur v hotovosti? Je v poriadku, keď predseda strany Smer používa v súvislosti s vyšetrovaním smrti Jána Kuciaka a Martina Kušnírovej slovo „máme“, akoby sa vyšetrovania sám zúčastňoval?

Ficovi koaliční partneri majú na vec rozdielne názory.

Vyšetrovať majú policajti a prokurátori

Šéf parlamentného branno-bezpečnostného výboru a podpredseda SNS Anton Hrnko si nemyslí, že by mal premiér rozprávať o počte vyšetrovacích verzií, a nepáčia sa mu ani bankovky na stole na úrade vlády. „Takto by sa nemalo postupovať, nie je šťastné takto komunikovať,“ povedal. „Vyšetrovanie by sa malo prenechať policajtom a prokuratúre, aby v pokoji všetko dôkladne preverili.“

Problémy s bankovkami na stole má aj predseda parlamentného klubu Mosta-Híd Gábor Gál. Tlačovku nevidel, zvesť o milióne eur na stole sa mu však doniesla. „Táto situácia je však ťažko zvládnuteľná zo strany vlády aj zo strany opozície, a tak sa mi vidí, že ani jedna strana sa nespráva veľmi triezvo. Opozícia to zneužíva na svoje ciele a vláda vystavuje milión eur. Neviem, či to je vhodné,“ povedal Gál.

„Zhodneme sa, že to nie je štandardná situácia, ale ani okolnosti nie sú štandardné. Myslím si, že ak premiér hovoril ‚pracujeme s viacerými hypotézami‘, nedá sa to interpretovať tak, že on pracuje, mal na mysli Slovenskú republiku, to som si takmer istý,“ vraví poslanec Mosta-Híd Peter Kresák. A čo bankovky na stole? „Pripadajú mi teatrálne, neviem, odkiaľ mu ich doniesli. Premiér má občas netradičné vyjadrenia aj konania, no nevidel by som za tým zlý úmysel. Možno chcel vizuálne naznačiť potenciálnym osobám, ktoré môžu niečo prezradiť, že to myslí vážne,“ povedal Kresák.

Bugár: Konečne držme spolu

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár na tom, že Fico, Kaliňák a Gašpar usporiadali spoločnú tlačovku, nevidí nič zlé. „Oveľa dôležitejšia je výzva, aby sme skúsili aspoň v tejto jednej veci držať spolu a spolupracovať.“ Podľa Bugára je dôležité, že priebežné výsledky vyšetrovania bude poznať šéfredaktor Aktualít. „Je tu eminentný záujem to vyšetriť. Tu momentálne ide o budúcnosť Slovenska. To si uvedomuje každý normálny politik. Tu sa nedá priživovať na smrti dvoch ľudí.“ Bugár vraví, že by sa preto nemalo špekulovať o motívoch vraždy.

Kroky premiéra či policajného prezidenta nechce hodnotiť podpredseda SNS Jaroslav Paška. „Vnímam to tak, že predseda vlády chcel zdôrazniť, že hypotéz je viac, ale to všetci vieme. Popravu dvoch mladých ľudí, z ktorých jeden bol novinár, treba dôsledne vyšetriť a treba urobiť všetko pre to, aby sa to už nikdy viac nestalo. Všetci si uvedomujeme, že situácia na Slovensku sa dostala ďaleko za čiaru a tí, ktorí za tým stoja, musia byť potrestaní.“

Video: Tlačovka Fica s miliónom eur

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie