Denník N

Mazurek sa na súde pýtal znalca na pôvod a tvrdil, že je zaujatý, lebo je Žid

Kotlebov poslanec Milan Mazurek. Foto N – Daniel Vražda
Kotlebov poslanec Milan Mazurek. Foto N – Daniel Vražda

Pojednávanie s Mazurekom odročili na apríl.

Kotlebov poslanec parlamentu Milan Mazurek, ktorého súdia za jeho výroky na adresu Rómov, v utorok počas procesu zaskočil otázkami znalca Maxa Steuera aj špeciálneho prokurátora.

Najprv sa znalca pýtal na etnickú príslušnosť a vierovyznanie a neskôr vzniesol námietku zaujatosti s konštatovaním „mám za to, že znalec je Žid“.

Zoopolitika

Milan Mazurek obžalovaný z hanobenia rasy, národa a presvedčenia sedel v pojednávacej miestnosti Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici a počúval s minimálnym záujmom znalca Maxa Steuera. V papieroch pred sebou mal svoj domnelý záverečný tromf a zvyšok nechal na obhajcov.

Posudok rozhlasovej nahrávky Mazurekovho rozhovoru s redaktorom rádia Frontinus bol jeden z ťažiskových bodov obžaloby. Max Steuer, absolvent Stredoeurópskej univerzity v Budapešti, odpovedal na základné otázky, okrem iného či Mazurekove vyjadrenia v rozhlasovom vysielaní mohli vyvolať nenávisť, konkrétne voči Rómom.

Jeho odpoveď je, že vo frustrovanej spoločnosti, akou je slovenská, áno.

Steuer rozprával o budovaní rasovej podriadenosti, zoopolitike, ako o jednom z prúdov rasistického uvažovania, ale aj o transformácii predsudkov na nenávisť.

„Výroky, ktoré vylučujú jednu skupinu občanov spomedzi nás, napríklad z kategórie slovenského národa, sa môžu stať zdrojom psychických a fyzických aktov násilia, ako vyústenia frustrácie,“ povedal a dodal, že Mazurekov prejav prakticky bez oponentúry mohol v osobitných prípadoch podnietiť do nenávisti.

Myslíme si, že znalec je Žid

Otázky, ktoré položil Mazurek Steuerovi, prekvapili znalca aj špeciálneho prokurátora. S veľkou pravdepodobnosťou vychádzali len zo znalcovho mena a priezviska.

„Ste príslušníkom nejakej etnickej alebo náboženskej skupiny?“ opýtal sa Mazurek a zdôvodnil to snahou vylúčiť znalcovu zaujatosť voči nemu a Kotlebovej strane.

Zaskočený znalec sa opýtal súdu, či má na otázku odpovedať, a nakoniec povedal, že etnicky je Slovák a nábožensky ateista.

Mazurek pokračoval a stupňoval intenzitu kladených otázok. Zaujímalo ho, či Steuer cíti nejakú „spojitosť so skupinami osôb, ktoré sa vraj stali terčom nenávisti alebo násilia“ v období Weimarskej republiky či počas 30. a 40. rokov, na ktoré historicky odkazoval znalec v posudku.

Steuer ako občan odsúdil porušenia ľudských práv a demokratických princípov v spomínaných obdobiach, ale Mazureka neuspokojil.

„Mali ste nejakých židovských predkov, ktorí sa stali obeťami holokaustu alebo rasového násilia?“

Po tejto otázke sa postavil špeciálny prokurátor a protestoval. „Ide v podstate o rasistickú otázku. Nie je možné pýtať sa na rasový pôvod znalca,“ vyhlásil prokurátor a namietol neprípustnosť otázky. Sudca námietke vyhovel.

„Z môjho osobného presvedčenia a zo zistení na dnešnom pojednávaní mám za to, že pán znalec je Žid, a preto svoj znalecký posudok vykonával so zaujatím voči mne, ako aj ĽSNS,“ vzniesol Mazurek námietku zaujatosti voči znalcovi.

Zdôvodnil ju nielen jeho údajným židovským pôvodom, ale aj štúdiom na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti, ktorá je podľa neho známa ako univerzita miliardára Georgea Sorosa, ktorý financuje organizácie vyvíjajúce činnosť proti ĽSNS.

„Prekvapilo ma, že sa objavili takéto vyjadrenia a tento typ otázok. Nečakal som to, pretože som ako znalec vyvodzoval závery na základe analýzy, nie prostredníctvom akýchkoľvek predispozícií,“ reagoval Steuer.

Pojednávanie odročili na apríl

Mazurek prišiel nečakane v októbri 2016 do lokálneho žilinského rádia Frontinus namiesto Mariana Kotlebu. Prekvapený moderátor skonštatoval, že o zmene v rádiu nevedeli, ale pokračoval.

Mazureka, člena parlamentného výboru pre ľudské práva, nechal rozprávať o „celej komunite cigánskych asociálov“, aj o zážitkoch zo základnej školy. Hovoril o tom, že keď otvorili dvere na osobitnej škole oproti, „bolo to ako v zoologickej záhrade“.

Moderátor nezareagoval ani vtedy, keď Mazurek uvoľnene rozprával o tom, ako by mal štát zasiahnuť a že Cigáni si z plodenia detí nebudú môcť robiť biznis.

„To musíme zastaviť,“ zdôrazňoval Mazurek v rádiu a pokračoval, že peniaze z eurofondov investujeme do ľudí, ktorí „nikdy pre národ neurobili nič a nič nám neprinesú ani v budúcnosti“.

Polícia Milana Mazureka obvinila z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a špeciálny prokurátor ho obžaloval. Špecializovaný trestný súd odsúdil Mazureka na pokutu päťtisíc eur. Poslanec aj prokurátor podali odpor a súd nariadil pojednávanie, ktoré sa začalo na Špecializovanom trestnom súde v pondelok a pokračovalo v utorok.

Sudca odročil pojednávanie na apríl.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Milan Mazurek

Slovensko

Teraz najčítanejšie