Denník N

Vražda ako vydieranie?

Verzia, že Kuciaka mafia zabila, aby mu zabránila napísať o konkrétnej kauze, je nepravdepodobná. Sú však ďalšie dve možnosti, pri ktorých vyslovení mi naskakuje husia koža.

Autor je reportérom českého Reportér magazínu, napísal knihu Boss Babiš

Len úvaha.

Jeden prípad, na ktorom pracoval zavraždený slovenský novinár Ján Kuciak, sa týkal finančných machinácií talianskej mafie. Tá vraj prala na Slovensku peniaze prostredníctvom miestnych eurodotácií.

Novinár na to podľa všetkého prišiel vďaka dôslednej analýze uniknutých dokumentov známych ako Panama Papers. Čo sú dôverné listiny z bánk, ku ktorým sa dostalo už pred dvoma rokmi konzorcium medzinárodných investigatívnych novinárov ICIJ. A údaje, ktoré sa týkali Slovenska, preveroval práve Kuciak.

Ak to tak bolo, museli by byť do takých finančných machinácií zapojení významní predstavitelia štátu: politici i úradníci. Nie všetci, samozrejme. Len vybraní, ale veľmi vplyvní a dôležití. Inak by nebola záruka, že sa peniaze pretočia, vyperú a vrátia, kam majú, teda k talianskej mafii.

Je síce možné, že si vraždu objednal jeden z podozrivých (podnikateľ, lobista či dokonca politik), na ktorého novinár pri svojej práci narazil. V takom prípade by však išlo o úplného zúfalca, ktorý nedomyslel, čo bude nasledovať.

Predsa musel tušiť, že tým na seba ešte viac upozorní. Novinári z redakcie Aktuality.sk, pre ktorú Kuciak pracoval, to určite nevzdajú. Nepochybne sa pridajú aj ďalší novinári. A tiež neskorumpovaní policajti a prokurátori.

Navyše objednávateľ vraždy musí vedieť, že smrťou jedného novinára sa zároveň nezlikvidujú dokumenty, ktoré má v držbe celý rad ďalších ľudí, vrátane pôvodného zdroja – teda medzinárodného konzorcia novinárov.

Verzia, že Kuciaka mafia zabila, aby mu zabránila napísať o tejto konkrétnej kauze, mi príde veľmi divná. Povedal by som dokonca nepravdepodobná.

V súvislosti s talianskou mafiou sú však ešte minimálne ďalšie dve možnosti, prečo k vražde mohlo dôjsť. Pri ich vyslovení mi naskakuje husia koža.

Buď vedú stopy finančného škandálu do najvyšších poschodí slovenskej politiky, a na vražde novinára sa podieľal nejakým spôsobom – nedajbože – niektorý zo štátnych orgánov.

Alebo – a to bude podľa mňa racionálnejší variant – ide o popravu, ktorá mala byť dôraznou výstrahou.

Tu sú opäť dva varianty.

Buď je to výstraha novinárom, aby dali ruky preč od talianskej mafie alebo od ich spolupracovníkov v štátnej správe. Aby mali pokoj peniaze „doprať“.

Alebo je to naopak výstraha slovenským politikom. Je totiž možné, že práčka špinavých peňazí úplne nevyšla a talianskej mafii sa nevrátili všetky požadované sumy. Alebo dokončeniu transakcií niečo bráni, či bránilo.

V tejto súvislosti by som chcel upozorniť na to, že začiatkom tohto roka talianske špeciálne jednotky začali veľký záťah proti mafiánskej organizácii ‚Ndrangheta. Polícia tam 9. januára 2018 zatkla 170 ľudí a zhabala 50 miliónov eur. Na zásahu spolupracovali nemeckí a talianski policajti. Informovali o tom prokuratúry oboch krajín. A 19. februára 2018 potom talianska polícia zatkla pri celonárodných raziách proti kalábrijskej mafii ‚Ndrangheta ďalšie štyri desiatky ľudí a zabavila majetok v hodnote asi 100 miliónov eur. Zločinecká sieť mala väzby na viac než šesť desiatok firiem nielen v Taliansku, ale aj vo východnej Európe či na Balkáne.

Možno aj to mohlo mať vplyv na eskaláciu situácie na Slovensku.

Ale späť k vražde slovenského novinára a jeho priateľky. Zásadná otázka znie: prečo si nájomný vrah nepočkal na novinárov niekde na ulici, v aute alebo na nejakej improvizovanej schôdzke? Ak chcel zlikvidovať nepohodlného „šťourala“, mohol to vrah urobiť úplne inak. On namiesto toho vnikol do domu novinára (o ktorom nemohol tušiť, ako je zabezpečený) a zabil pritom ešte jeho nevinnú snúbenicu. Na mieste činu vraj polícia našla poukladané náboje. Čo je jasná výstraha mafie.

Nepoznám všetky podrobnosti prípadu, nie som dokonale oboznámený so všetkými reáliami kauzy a okolnosťami. Tento detail však môže byť kľúčom k pochopeniu tejto absolútne bezprecedentnej a odpornej vraždy.

Myslím, že pre Slovensko bude veľmi ťažké nájsť spôsob, ako sa s kauzou vyrovnať. Márne v pamäti hľadám príklad z histórie, keď by sa jeden moderný európsky štát zaplietol s nejakou nadnárodnou mafiou a bol ňou takýmto spôsobom vydieraný. (Samozrejme, za predpokladu, že by platila jedna z vyšetrovacích verzií o talianskej mafii.)

Pevne verím, že sa vražda nakoniec vyšetrí. A tajne dúfam, že sa trebárs nakoniec ukáže, že to takto vôbec nebolo. A že vraždu má na svedomí nejaký šialenec. Pre demokraciu na Slovensku by „politická verzia“ mohla mať úplne zničujúce dôsledky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie