Denník N

Nový šéf Slovenskej sporiteľne: Akcionárom musím vysvetľovať, prečo máme na Slovensku pri úveroch nižšie marže

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Novým generálnym riaditeľom Slovenskej sporiteľne je od januára tohto roku Peter Krutil, ktorý v nej pracuje už 20 rokov.

Peter Krutil hovorí:

  • prečo nikdy neodišiel z banky a čo mu poradili jeho predchodcovia;
  • ako chce zmeniť banku a prečo nový internetbanking nazvali práve George;
  • že Slovenská sporiteľňa sa nikdy nebude dávať do pozície najlacnejšej banky;
  • či čaká, že úroky na hypotéky pôjdu už hore,

 

Slovenská sporiteľňa je silná značka, je najväčšou bankou na trhu s najväčšou pobočkovou sieťou, ale nikdy nebola v ničom výnimočná. Nedáva lacnejšie úvery ako konkurencia, nemá nižšie poplatky.

S tým vôbec nesúhlasím. Vás pohľad je taký tradičný, cez produkty. Osobne si nemyslím, že banka je o produkte, banka je o uspokojovaní určitých potrieb. My sa ani nikdy nebudeme dávať do pozície, že sme najlacnejšia banka. Človek ráno nevstane a nepovie si, dnes by som si zobral spotrebáčik, lebo je piatok. Človek cez uspokojuje banku nejakú hlbšiu potrebu. Banka má aj takú dosť nešťastnú pozíciu – poviem príklad: Vyhliadnete si pekný byt a banka je pre vás najväčšou prekážkou, pretože vy na tú peknú vec potrebujete úver. A banka sa vás začne pýtať, aký máte príjem, či viete dať nejaké vlastné peniaze, čo ešte viete založiť a aký ešte doklad máte priniesť. Keď sa pozriem na naše výsledky spokojnosti klientov, urobili sme tam veľký kus práce a značne sme sa voči konkurencii posunuli. Navyše, aj podľa renomovanej audítorskej spoločnosti PwC je značka Slovenská sporiteľňa na Slovensku najhodnotnejšia.

Keď som pred troma rokmi robila rozhovor s vtedajším šéfom Tatra banky Igorom Vidom, tiež hovoril, že klienti sú s bankou spokojní. Čo sú to za prieskumy, ktoré si banky dávajú robiť?

Nechali sme si spraviť prieskum GFK, pýtajú sa v ňom našich klientov, aj klientov iných bánk. Prieskumy si robia všetky banky, ktoré to zaujíma. My to sledujeme a posledný rok nás naši klienti vnímajú najlepšie, čo vždy nebolo. Uvažujem tak, že keby sme aj vymysleli špeciálny

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie