Denník N

Psychologička Kopčíková: Ženám najviac prekáža, keď doma nenachádzajú ocenenie od manžela ani od detí

Mária Kopčíková. Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Mária Kopčíková. Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Psychologička Mária Kopčíková pomáha rodinám a deťom zvládať ťažké obdobia. V rozhovore hovorí, čo sa pre rodinu zmení nástupom ženy do práce po materskej či detí do školy.

Čo sa v rozhovore dočítate: 

  • Ako sa zmenilo vnímanie toho, čo je štandard v domácnosti? 
  • Čo čaká ženu po nástupe do práce z materskej? 
  • Ako zvládajú ženy, keď ostanú doma? 
  • Koľko by mali mať deti krúžkov, kedy robiť úlohy a ako sa pripraviť na prvý ročník? 

Zmenilo sa to, čo vnímame ako štandard domácnosti za posledné roky?

V 70. a 80. rokoch bol štandard niekde inde – dieťa malo byť poslušné, nemalo vykrikovať a malo počúvať na prvýkrát. Domácnosť mala byť čistá, vypraté záclony, aby kedykoľvek mohol niekto prísť a vy budete pripravená. Neriešilo sa aktivizovanie dieťaťa, lebo matky boli veľmi skoro v práci, popoludní sa išlo s deťmi na prechádzku a cez víkend sa naplánoval rodinný výlet, alebo sa išlo do záhrady. Dnes akoby sa stieral rozdiel medzi pracovnými dňami a voľným víkendom. V mnohých rodinách s malými deťmi sa chodí na krúžky od najútlejšieho veku dieťaťa počas celého týždňa, potom sa v tom pokračuje, aj keď mama ide do práce. Neviem, kto nám nastavil, že by toto malo byť štandardom.

Prečo sa to zmenilo?

Chodia za mnou do ambulancie mamy, ktoré sú presvedčené, že deťom nevedia dať to, čo im dajú na krúžkoch či v škôlke. Veľa žien má harmonogram, kam s deťmi chodia – na šport, tanec, na jazyky, na hudobnú, ale reálne je potom veľmi málo času, ktorý trávia spoločne. Neviem, ako sme sa k tomu dopracovali. Nemám pocit, že by to deti potrebovali, niekedy im práveže chýba neorganizovaný čas. Sú unavené z množstva aktivít, ktoré majú. Štandard je iný, ale mali by sme diskutovať, či je zdravý a pre koho. Aj rodičia niekedy končia úplne vyčerpaní z toho neustáleho naháňania sa. Veľa detí medzi tretím a šiestym rokom potrebuje iný typ aktivít – potrebujú čas strávený vonku, ideálne s rodičmi, aby mali vytvorenú rodinnú komunitu, aby sa učili od rodičov a dostávali základné vzory. Dieťa nemusí mať päť krúžkov týždenne.

Preháňajú to rodičia?

Niektorí áno. Niektoré mamy sú presvedčené, že ak nedajú deti na niekoľko krúžkov, nebudú dobré mamy. Lebo nedopriali dieťaťu to či ono. Je celkom užitočné zodpovedať si otázku, čo deťom ten krúžok má dať. A ak majú z toho viac stresu a napätia ako úžitku, mali by zvážiť, či im to stojí za to. Ak sa má rodina len naháňať, aký je z toho výsledok? Nájdu sa aj rodičia, ktorí svoje deti preťažujú nielen krúžkami a aktivitami, ale aj podnetmi, ktoré následne dostanú doma. A aj napriek tomu by som sa odvážila povedať, že tie deti sú sociálne zanedbané. Dieťa má veľa aktivít, ktoré ho preťažujú, ale to, čo by malo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodičovstvo

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie