Denník N

Čižnár zakázal informovať politikov o vyšetrovaní Kuciakovej vraždy

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto – TASR
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto – TASR

Z utorkovej tlačovej besedy na úrade vlády vyplynulo, že premiér aj minister vnútra vedia podrobné informácie o vyšetrovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

„My nemôžeme hovoriť detaily, je tu nejaký posun. My však dnes pracujeme aj s inými relevantnými hypotézami, možno s relevantnejšími ako vy,“ vyhásil v utorok na tlačovej besede na úrade vlády premiér Robert Fico o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Fico vystupoval, akoby celé vyšetrovanie viedol a bol o ňom podrobne informovaný. Po jeho boku stál minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar. 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v stredu vyhlásil, že Fico ani Kaliňák už o prípade podrobne nebudú informovaní.

Pod taktovkou predsedu vlády

Premiér o prípade v utorok hovoril, akoby mal informácie z prvej ruky. „Stále pracujeme minimálne so štyrmi, piatimi hypotézami, ktoré prichádzajú do úvahy a všetky sú rovnocenné. Prvý variant je, či tu bol súvis vraždy s prácou novinára, ak to tak je, je to vážny útok na demokraciu.“

Tlačovka o dvojnásobnej vražde bola na Úrade vlády. foto N – Tomáš Benedikovič

Povedal tiež, že nevidí dôvod na odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, pretože vôbec nespí a maká. „Mohlo to byť aj bez nejakého pozadia, mohlo to byť aj niečo úplne iné, bez toho, že to niekto objednával,“ tvrdil ďalej premiér.

Policajný prezident bežne informuje o kauzách na policajnom prezídiu, tentokrát prehovoril na úrade vlády až po premiérovi.

Posledný text, na ktorom Ján Kuciak pracoval, sa týkal prepojenia talianskej mafie na politikov Smeru. Fico je predsedom Smeru a Kaliňák je podpredseda strany. Podozriví podnikatelia mali obchodné styky s Viliamom Jasaňom, tajomníkom Bezpečnostnej rady a s Máriou Troškovou, ktorá je od roku 2015 Ficovou osobnou asistentkou a hlavnou štátnou radkyňou.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už v pondelok na tlačovke hovoril o tom, že nie je dobré zverejňovať predčasne informácie o dvojnásobnej vražde.

Reakcia generálneho prokurátora

Teraz Čižnár vyhlásil, že „so špeciálnym prokurátorom bolo dohodnuté a bolo mu generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom uložené, aby vzhľadom na citlivosť prípadu a kvôli absolútnemu zamedzeniu úniku informácií, ktoré by mohlo sťažiť vyšetrovanie, neinformoval verejnosť a politikov už vôbec nie, a to až do doby, pokiaľ bude možné zverejniť informácie bez negatívnych následkov na vyšetrovanie,“ povedala Čižnárova hovorkyňa Andrea Predajňová.

Čižnár podľa nej zaručuje, že ani jeden z  politikov nemá konkrétne informácie o trestnej veci z prokuratúry.

„Generálny prokurátor tomuto prípadu venuje mimoriadnu pozornosť. Absolútnou prioritou je objasnenie skutku, zistenie a potrestanie páchateľov, a preto akékoľvek informovanie v tejto chvíli o skutočnostiach považuje za kontraproduktívne,“ dodala Predajňová.

Kuciak začal na prípade talianskej mafie pracovať s reportérom SME Adamom Valčekom a českou investigatívnou novinárkou Pavlou Holcovou pred niekoľkými mesiacami. Obaja majú teraz policajnú ochranu.

Talianske stopy

„Niekedy koncom roka 2016 a začiatkom roka 2017 sa médiá venovali Márii Troškovej a najmä bulvár riešil jej výzor a mal sexistické poznámky k jej práci. Nás s Janom však zhruba v rovnakom čase začalo zaujímať, kto je Mária Trošková a odkiaľ prišla,“ povedal Valček v rozhovore pre SME.

„Obchodný register ukázal, že podnikala s človekom, ktorý sa volá Antonino Vadala. Kto si dá meno Vadala do vyhľadávača, nájde texty o tom, že nejakí Vadalovci sa objavujú ako členovia zločineckej skupiny ´Ndrangheta. Ďalšie skúmanie nebolo jednoduché, pretože sme nevedeli po taliansky a zároveň sme museli overiť, čo má spoločné Antonino Vadala a ďalší Taliani zo slovenskej skupiny s podozrivými Talianmi v ich rodnej krajine.“

Hlavným zistením reportérov podľa Valčeka je, že Vadala je súčasťou ´Ndranghety, čo preukázali na základe súdnych spisov z Talianska. Keď Vadalovi v minulosti volal redaktor Plus 7 dní, Vadala mu povedal, že s mafiánskou skupinou nič nemá. Že sa síce narodil v Kalábrii, ale žil v Miláne.

Na Vadalu je prepojený aj Viliam Jasaň. „Jeho bývalou poslaneckou asistentkou je Mária Trošková. Zároveň bol spolumajiteľom bezpečnostnej služby Prodest, ktorú kúpil Pietro Catroppa, ktorý s Vadalovcami podniká. Bulvár priniesol v minulosti aj informáciu, že práve Vadala odporučil Jasaňovi, aby si za asistentku zobral Troškovú,“ povedal Valček.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie