Denník N

Prokremeľský web označil Kuciaka za Sorosovho novinára, poslanec straší novým Majdanom

Ako vidia Kuciakovu vraždu konšpirátori? Internetom sa opäť šíria zvesti, že za jeho vraždou môžu byť temné sily, ktoré sa usilujú o zvrhnutie systému.

Nezaradený poslanec Peter Marček rád opakuje frázu, že „pravda je niekde uprostred“. Podľa toho posudzuje aj vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Marček zverejnil v agentúre TASR stanovisko, v ktorom kritizuje zhromaždenia, čo sa majú konať ako reakcia na Kuciakovu vraždu. Ešte skôr, než prebehla prvá z nich, mal Marček jasno, že na Slovensku sa môže chystať obdoba kyjevského Euromajdanu.

„Pripomína mi to stav, keď idete zneužiť smrť dvoch detí na prevrat tak, ako to už párkrát organizovali štáty, ku ktorým vzhliadate s nadšením. Pozrite sa na Ukrajinu. Už pred rokom po Slovensku kolovala šialená informácia, že niekto údajne chystá podobný čin, ktorý má otriasť Slovenskom a má údajne vyhnať do ulíc masy ľudí, aby došlo k zmene politickej garnitúry a možno aj systému demokracie, ako ju poznáme,“ napísal Marček.

Marček (napravo) bol pred voľbami 2016 šéfom strany Strana občanov Slovenska, ktorú prenechal Borisovi Kollárovi a ktorú následne premenovali na Sme rodina. Po voľbách s kolegami Martinou Šimkovičovou a Rastislavom Holúbekom opakovane hlasovali inak ako poslanecký klub, za čo ich Kollár dal vylúčiť. Foto – TASR

Ako prevrat z roku 1989

Marčekovo vyhlásenie ide v duchu konšpiračných teórií, ktoré sa okamžite vyrojili v súvislosti s Kuciakovou vraždou. Podobne ako pri iných významných udalostiach sú aj v tomto prípade označované za vinníkov úplne iné sily, než sa spomínajú v médiách.

Časť z týchto špekulácií úmyselne vypúšťajú niektoré prokremeľské weby, o ktorých bude reč o chvíľku.

Marček zdôrazňuje, že Kuciaka mu je ľúto. Zároveň sa však nemôže zbaviť pocitu, že môže ísť o vopred pripravenú akciu na zvrhnutie vlády.

V tejto súvislosti pripomína aj udalosti zo 17. novembra 1989, keď sa rozšírila fáma, že príslušníci VB dobili na smrť študenta Martina Šmída.

„V novembri 1989 sa udalosti revolúcie a moc komunistov zlomili až po fáme, ktorú spustila ŠtB o údajnej smrti neexistujúceho protestujúceho študenta Šmída z Ostravy. Mali by sme byť preto opatrní a sledovať kroky príslušných orgánov a veriť, že pravda zvíťazí a vinníci budú potrestaní,“ dodal Marček.

O čo šlo na Majdane?

Demonštrácie na kyjevskom Majdane v skutočnosti vypukli ako reakcia ľudí na to, že vtedajší proruský prezident Viktor Janukovyč prerušil rokovania o Asociačnej dohode s EÚ. Až ruská propaganda začala celú vec interpretovať ako pripravený pokus o puč.

Čo sa týka fingovaného úmrtia študenta Šmída, dodnes to nie je úplne vysvetlené. Mŕtveho študenta hral na demonštrácii agent ŠtB Ludvík Zifčák. Historici však pochybujú, že by túto úlohu mohol hrať na príkaz velenia ŠtB, ako to podáva aj poslanec Marček.

Kde teda Marček vidí paralelu s Kuciakom?

Pre Denník N povedal, že sa v prvom rade snaží upozorňovať na to, že vražda môže mať rôzne verzie. „Musíme počítať aj s verziou, že na Slovensku vidíme snahu o zvrhnutie systému. Aj u nás v roku 1989, aj v Kyjeve pred pár rokmi sme zažili, ako zinscenovaná vec spôsobila chaos v krajine,“ vysvetlil Marček.

Ako to vidia proruské weby

Marčeka si pre jeho „alternatívne názory“ všímajú aj dezinformačné médiá, ako je Infovojna alebo Hlavné správy, ktoré mu rady poskytujú priestor. Hlavné správy už v pondelok ponúkli svoju vlastnú verziu Kuciakovej vraždy.

V nepodpísanom článku najprv prebrali dostupné informácie z tradičných médií, ktoré sú v Hlavných správach označované za nedôveryhodné, potom k nim napísali, že všetko môže byť úplne inak.

„Nemožno vylúčiť ani teóriu tzv. sakrálnej obete, ktorá má verejnosť presvedčiť, že novinári nie sú len Lipšicove stáda, ale naozaj vykonávajú kontrolnú činnosť voči politikom, pri ktorej im ide o život. Typickou sakrálnou obeťou bola napríklad vražda novinárky Politkovskej či opozičného politika Borisa Nemcova v Moskve, ktoré mali vyvolať odpor verejnosti voči vládnej moci,“ napísal anonymný autor.

Ozval sa aj český prokremeľský web Aeronet, ktorý tradične produkuje zrejme najkvalitnejšie dezinformácie v rámci českého a slovenského internetu. Jeho obľúbenou metódou je, že zmieša dohromady rôzne nesúvisiace udalosti a na základe nich vytvorí nový opis reality.

V tomto štýle napísal aj obsiahly článok o Kuciakovi. Novinára v ňom spojil napríklad s Georgeom Sorosom. Vysvetlil to tým, že Kuciak (spolu s desiatkami ďalších novinárov) pracoval na kauze Panama Papers, ktorú podľa Aeronetu rozpútal Soros „s cieľom priviesť k bankrotu tridsať bánk v offshore oblastiach, aby ich mohol lacno kúpiť“.

Ako ďalší údajný dôkaz predostrel Aeronet video z Youtubu, na ktorom sa Kuciak zúčastnil debaty zorganizovanej slovenskou pobočkou Nadácie Open Society Fund, ktorú pred rokmi zakladal a financoval Soros.

„Problém je v tom, že objednávka na vraždu neprišla zo Smeru, ale už omnoho skôr zo zahraničia, spoza oceánu. Alebo si snáď nikto z vás nevšimol, ako slovenský neziskový sektor je infiltrovaný americkou štátnou mocou, peniazmi a hlavne ľuďmi a novinármi Georgea Sorosa?“ pýta sa autor, ktorý vystupuje pod prezývkou Vedoucí kolotoče.

Boj o Wikipédiu

Ďalšia pochybná verzia sa objavila na Wikipédii, kde krátko po vražde vzniklo heslo k Jánovi Kuciakovi. Učiteľ a aktivista Juraj Smatana upozornil na to, že neznámy človek sa snažil z IP adresy z Petrohradu prepísať heslo tak, aby Kuciak vyzeral ako skorumpovaný novinár.

Krátkodobo sa pri Kuciakovi písalo napríklad to, že sa vraj „na objednávku zameriaval na vybrané osoby z prostredia slovenskej politiky a verejného života, s úmyslom ich pošpiniť a naštrbiť o nich verejnú mienku“.

Slovenskí administrátori Wikipédie následne tieto vety zmazali.

Kotlebovci nevedia o svojom adminovi

A v neposlednom rade sa svojrázne pri Kuciakovi zviditeľnili aj kotlebovci. Admin kotlebovskej stránky „Kotleba ĽSNS – Bratislavský kraj“ napísal, že Kuciak bol zločinec, lokaj Sorosa a americkej CIA.

„V podstate bol popravený medzinárodný zločinec, ktorý sa nabúral do osobných údajov, mailov a osobných bankových účtov, ktoré sú chránené zákonom. Pochopte, že Kuciak bol len biely kôň sorosoidných rozvratných fondov,“ napísal admin.

Dôkazom je podľa neho aj to, že médiá sa v týchto dňoch oveľa viac venujú Kuciakovi než „politickému procesu“ s Kotlebovým poslancom Milanom Mazurekom, ktorý prebieha v Banskej Bystrici.

Tento komentár počas utorka šírili ľudia na sociálnych sieťach ako jeden z najväčších príkladov tupostí, ktoré v súvislosti s Kuciakom zazneli.

V stredu sa od komentára oficiálne dištancovala aj Kotlebova strana. „Status na danej facebookovej stránke v žiadnom prípade nie je stanovisko ĽS – Naše Slovensko ani jej bratislavského krajského klubu. Ide zrejme o výplod administrátora danej facebookovej stránky, ktorú, žiaľ, momentálne nemáme pod kontrolou,“ napísal hovorca strany a poslanec Milan Uhrík.

ĽSNS podľa Uhríka vníma vraždu Kuciaka inak. Považuje ju za rovnako závažnú vec, ako bola napríklad policajná razia u šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Rostasa.

„Vraždenie sa nedá ospravedlniť. Ani v prípade novinára, ani v prípade vraždy bežného občana. Rovnako ako vraždu mainstreamového novinára (ale v prvom rade človeka) však treba odsúdiť aj rozsiahlu policajnú raziu u šéfredaktora opozičného časopisu Zem a Vek Tibora Rostasa,“ napísala ĽSNS.

Rostasa vyšetrujú pre článok z minulého roka s názvom Klin židov medzi Slovanmi. Účelovo v ňom pospájal protižidovské citáty niektorých štúrovcov z 19. storočia a tým sa snažil podsúvať dojem, že židia už v 19. storočí pôsobili ako „rozkladné sily na Slovanov“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie