Denník N

Žitňanská: Na úrade vlády nemôžu pôsobiť ľudia s možným kontaktom na mafiu

Béla Bugár a Lucia Žitňanská. Foto – TASR
Béla Bugár a Lucia Žitňanská. Foto – TASR

Aktualizované o 16:05 – Ministerka spravodlivosti hovorí, že je neprijateľné, aby ľudia, ktorí by mohli byť v kontakte s mafiou, pôsobili na úrade vlády. Potom Jasaň a Trošková oznámili, že do vyšetrenia prípadu odchádzajú z funkcií.

V čase oznámenia Mareka Maďariča, že odchádza z vlády pre vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, zatlačil na premiéra Roberta Fica aj koaličný Most-Híd.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská povedala, že je „absolútne neprijateľné, aby na úrade vlády pôsobili ľudia, ktorí môžu byť v kontakte s mafiou“. Žitňanská nepovedala, či ostane vo funkcii, alebo odstúpi.

Most-Híd podľa zdroja agentúry SITA žiadal, aby premiér pozastavil výkon funkcie osobám podozrivým z kontaktov na taliansku mafiu pôsobiacu na Slovensku. „Pre Most je to zásadná požiadavka,“ povedal agentúre SITA zdroj z prostredia Mosta-Híd.

Krátko pred štvrtou popoludní dostali redakcie stanovisko tajomníka bezpečnostnej rady Viliama Jasaňa a premiérovej asistentky Márie Troškovej o tom, že do vyšetrenia prípadu na úrade vlády končia. „Spájanie našich mien s týmto ohavným činom niektorými politikmi či médiami je absolútne za čiarou. Kategoricky odmietame akúkoľvek súvislosť s touto tragédiou. Keďže však sú naše mená zneužívané v politickom boji proti predsedovi vlády Robertovi Ficovi, rozhodli sme sa až do vyšetrenia tohto prípadu opustiť svoje pracovné pozície na Úrade vlády SR,“ napísali Jasaň a Trošková v spoločnom stanovisku.

Bugár: Ak sa potvrdí, že bola v kontakte s mafiou

„Ak sa potvrdí, že p. Trošková bola v kontakte s mafiou, budeme žiadať, aby odišla z úradu vlády,“ napísal Bugár ešte včera v diskusii na Facebooku.

Dnes potom napísal: „Mať kontakt (hoci aj podnikateľský) s človekom, ktorý poprípade je členom mafie, ešte nemusí znamenať aj spoluprácu s mafiou. Preto na rozdiel od vás ja čakám na dôkazy o spolupráci s mafiou a nie na novinové články o tom, že mala kontakty na spomínaného pána.“ Reagoval tak v diskusii. Inde napísal, že o vine rozhodujú súdy a ak sa potvrdí ich prepojenie s mafiou, „budeme trvať na vyvodení prísnych dôsledkov“.

Béla Bugár na otázky neodpovedal a nikto zo strany oficiálne nepotrvdil, že to od Smeru žiadali.

Šebej: Pri takýchto podozreniach majú odísť z funkcií sami

Posledný text, na ktorom Ján Kuciak pracoval, sa týkal prepojenia talianskej mafie na politikov Smeru. Podozriví podnikatelia mali obchodné styky s Viliamom Jasaňom, tajomníkom bezpečnostnej rady, a s Máriou Troškovou, ktorá je od roku 2015 Ficovou osobnou asistentkou a hlavnou štátnou radkyňou. Most-Híd ich zatiaľ nemenoval.

Šéfom bezpečnostnej rady je Fico, podpredsedom minister vnútra Robert Kaliňák.

Poslanec Mosta-Híd František Šebej povedal, že nevedel o požiadavke strany na pozastavenie výkonu funkcie ľuďom z úradu vlády podozrivým z kontaktov na mafiu. „Plne sa však s tým stotožňujem, je to súčasť západnej politickej kultúry. Ak vznikne tento typ podozrenia, tak títo ľudia odchádzajú z funkcie sami, aj keby sa nakoniec tieto podozrenia nezakladali na pravde,“ povedal pre Sme.

Bugárov poradca: Je to na demisiu vlády

Poradca predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára Tomáš Meravý je ešte tvrdší, na Facebook napísal, že „v každej civilizovanej krajine, v ktorej by vysvitlo prepojenie talianskej mafie na vládnucu stranu, by mal predseda vlády automaticky podať demisiu. Obzvlášť, ak tieto prepojenia pracujú priamo na úrade vlády“.

Denník N oslovil ministrov za Most-Híd, či podajú demisiu, zatiaľ neodpovedali. Žitňanská povedala, že sa o politických otázkach musia porozprávať najskôr v strane.

„Všetkým nám záleží na tom, aby vražda novinára a jeho priateľky bola dôsledne a dôveryhodne vyšetrená. Môžu to urobiť len vyšetrovatelia pod dohľadom prokuratúry. Nie politici majú vyšetrovať,“ povedala ministerka.

Pre dôveryhodnosť procesu je podľa nej dôležité, aby bolo o ňom informované. „Všetci musíme uveriť tomu, že sa urobilo a urobí všetko pre to, aby táto vražda bola vyšetrená.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lucia Žitňanská

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie