Denník N

Maďarič v pondelok podá demisiu: S vraždou Jána Kuciaka sa neviem vyrovnať

Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marek Maďarič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister kultúry Marek Maďarič oznámil, že v pondelok odovzdá prezidentovi Andrejovi Kiskovi demisiu.

Marek Maďarič (Smer) končí vo funkcii ministra kultúry. Ministrom bol desať rokov. Oznámil to v stredu na tlačovej konferencii.

Dôvodom demisie je vražda reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Z vlády má najbližšie k médiám práve ministerstvo kultúry. Po tom, čo sa stalo, si neviem predstaviť, že budem len tak pokojne sedieť v kresle ministra,“ povedal Maďarič. 

„Neviem sa ako minister kultúry vyrovnať s tým, že bol zavraždený novinár. Cítim to tak, že to musím urobiť,“ vysvetľoval svoju demisiu. 

Maďarič rozhodnutie ráno oznámil premiérovi Robertovi Ficovi a ten to podľa neho zobral na vedomie. Demisiu odovzdá prezidentovi Andrejovi Kiskovi v pondelok.

Video: Marek Maďarič odstupuje z funkcie ministra

Poslancom Smeru zostáva

Maďarič zostáva ďalej poslancom Smeru. „Uvidíme, čo život prinesie.“ Fungovať bude ako koaličný poslanec, je pripravený podporiť aj dobré návrhy opozície. Chce byť autonómny a riadiť sa svedomím.

Ministrom kultúry bol vo všetkých troch vládach Roberta Fica od roku 2006. Robert Kaliňák teraz zostáva posledným ministrom Smeru, ktorý sprevádza Fica vo vláde od začiatku až dodnes.

Minister kultúry nechcel odpovedať na otázky, či by mal odstúpiť aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) alebo či by mali skončiť vo funkciách tajomník bezpečnostnej rady Viliam Jasaň a premiérova asistentka Mária Trošková, o ktorých boli publikované informácie, že mali kontakty s osobami z talianskeho podsvetia. „Je to každého osobná vec.“

Novinárom povedal, aby jeho krok chápali z ľudskej stránky. Tvrdil, že s ničím nekalkuluje a ani nečaká, že ho bude niekto nasledovať. „Nie je to pre mňa jednoduchá chvíľa, nebudem v tejto chvíli kádrovať svojich kolegov.“

Marek Maďarič na poslednej tlačovke vo funkcii ministra kultúry. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ficov milión? Všetci sú pod stresom

„Takúto mediálnu radu by som mu nikdy nedal,“ povedal Marek Maďarič na to, že Robert Fico položil včera na stôl na úrade vlády milión eur v hotovosti, ktoré následne strážil kukláč.

„Myslím si, že sú všetci pod veľkým stresom, nechcel by som byť v koži policajného prezidenta, prokurátora, keď sa takáto vec vyšetruje,“ povedal na to, že policajný prezident robil tlačovku na úrade vlády.

„Moje rozhodnutie podať demisiu nie je kalkulom o mojej politickej budúcnosti. Čo ukáže budúcnosť, to vám dnes neviem povedať. Ja by som si pred dvomi rokmi nemyslel, že podám demisiu. Politický život je taký.“

Vážne informácie od Kuciaka

Maďarič považuje informácie, ktoré zverejnil Kuciak vo svojom poslednom článku, za vážne. „Informácie o možnom prieniku akejkoľvek organizovanej skupiny medzi politikov, na úroveň štátnych orgánov, sú vážne. Je v záujme nás všetkých, tohto štátu, čo najskôr tieto veci vyšetriť, aj preto, aby sa nerobili kauzy z niečoho, čo kauzy nie sú. Napríklad facebookové priateľstvo.“ 

Odchádzajúci minister nechcel povedať, či môže byť vyšetrovanie nezávislé, ak ho vedie Kaliňák, podpredseda Smeru. „Má sa to vyšetrovať tak, aby to bolo vyšetrované čo najúčinnejšie, a nech si z toho každý urobí svoj záver.“ Maďarič povedal, že je „radový člen Smeru“. „Odmietam paušálne a kolektívne obvinenie strany Smer.“

„Vnímam to ako prejav politickej kultúry a gesto solidarity so žurnalistickou obcou. Chcem sa poďakovať Marekovi Maďaričovi za jeho dlhoročnú prácu na Ministerstve kultúry a pevne verím, že ako poslanec Smeru prispeje k napĺňaniu programového vyhlásenia vlády ,“ vyhlásil Fico.

Maďarič patril od založenia Smeru k najbližším ľuďom predsedu strany Roberta Fica, zodpovedal za volebné kampane a pomáhal predsedovi strany ako stratég aj pri neúspešnej prezidentskej kampani v roku 2014. V decembri 2017 však skončil ako podpredseda strany, keď už na sneme strany po neúspechu Smeru v župných voľbách ani nekandidoval do tejto funkcie.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie