Denník N

Videl som, ako Fico stráca kontrolu nad štátom

Už nestačí iba zbaviť sa Kaliňáka. Ukazuje sa, že problémom je samotný premiér.

Sedel som priamo oproti premiérovi Robertovi Ficovi. Pozeral som sa mu na ruky, lebo očami uhýbal. A tie ruky má naozaj veľké. Na chvíľku si na malíček navliekol papierik z cukru, ktorý si nasypal do kávy. Zdalo sa mi, že to bol jediný moment, keď sa prejavil ako človek, ktorý si uvedomuje, že sa mu pod rukami rúca krajina.

Premiér si pozval na úrad vlády šéfredaktorov, aby nás vyzval, že spoločne musíme urobiť všetko pre to, aby sa vyšetrila vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Ani na tomto stretnutí však nedokázal skryť svoju nenávisť k médiám a poučoval, čo majú a čo nemajú písať.

Keď som odtiaľ odchádzal, mal som pocit, že sme sa stretli s premiérom, ktorý stratil kontrolu a je len otázkou času, kedy už premiérom nebude. On by ním naozaj už nemal byť.

Ešte včera bolo adekvátnou požiadavkou, aby konečne odvolal ministra vnútra Roberta Kaliňáka. On si ho na stretnutie so šéfredaktormi zobral a potvrdil, že sú nerozluční.

Kaliňáka mal Fico odvolať už pred dvoma rokmi, keď sme napísali o kauze Bašternák. Včera ho mal odvolať bez ohľadu na to. Desať rokov je ministrom vnútra a celý čas sa tvári ako šerif, ktorý má všetko pod kontrolou. Ako je potom možné, že sa tu zabíjajú novinári?

Dnes však už nestačí iba zbaviť sa Kaliňáka. Posledné hodiny ukazujú, že problémom je samotný premiér. Nielen preto, že všetko robí spoločne s Kaliňákom.

Posledný článok Jána Kuciaka ukazuje, že na východe Slovenska operuje talianska mafia. A štát to nechal tak. Premiér si dokonca do svojho najbližšieho okolia pritiahol ľudí, ktorí s tou mafiou spolupracovali. Tam už niet priestor na čiastkové kroky.

Sedel som priamo oproti premiérovi a mal som pocit, že si neuvedomuje, čo sa deje. Inak by predsa nemohol priniesť na tlačovku milión eur v keši. To si naozaj myslí, že všetko sa rieši ako medzi kmotrami?

Inak by predsa nemohol tvrdiť, že nevidí žiaden problém v kontaktoch svojich ľudí na taliansku mafiu. Tie by boli problémom za každých okolností, teraz sú však neznesiteľné.

Premiér musí byť mimo reality, inak by predsa nemohol riadiť vyšetrovanie, ktoré má byť nezávislé, napríklad aj preto, že v skutočnosti by mali vyšetrovať aj premiéra a jeho ľudí.

Definitívne stratil svoj povestný cit pre verejnú mienku. Inak by predsa musel cítiť, že ľudia sú zhrození a pobúrení. A nielen preto, že došlo k hrozným vraždám, ale aj preto, že roky na novinárov útočil a robil z nich terče, vysmieval sa ich odhaleniam a všetky svoje škandály upratal s pomocou poslušných policajtov a prokurátorov do stratena.

Robert Fico je bezpečnostné riziko pre krajinu. Sľuboval, že ju udrží v jadre Európskej únie, on ju však ťahá do Ruska.

Robert Fico s každou minútou stráca kontrolu nad situáciou. Už to nie je on, kto rozhoduje, čo sa bude diať a ako má reagovať. V stredu odstúpil jeho minister kultúry Marek Maďarič, ktorý pri ňom stál od začiatku. A vláda sa bude rúcať ďalej, lebo to sa nedá udržať.

V jednom momente sa na tom stretnutí na mňa premiér pozrel. Rozčúlilo ho, keď som hovoril o jeho zodpovednosti za atmosféru, ktorú tu voči novinárom vytvoril. Uškrnul sa, rozhodil ruky a povedal mi: Veď vy ma posielate na Ústavný súd, tak by sa všetko vyriešilo. Lenže nevyriešilo. Robert Fico by už nemal byť ďalej premiérom a človek, ktorý nemôže byť premiérom, nemôže byť ani ústavným sudcom. Ide to rýchlo, ale Ficovi sa to vymklo z tých veľkých rúk.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie