Denník N

Okolo premiéra sa to podozrivo hemží fatálnymi bezpečnostnými zlyhaniami

Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalý premiér Robert Fico a jeho bývalá asistentka Mária Trošková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bezpečnostné služby buď totálne zlyhali, alebo zavreli oči, aby vyhoveli premiérovi. To je pravdepodobnejšie.

Od chvíle, keď sa Fico chválil vlastnou hlavou, bola jeho ďalšia politická kariéra čakaním na osudovú chybu. Nakoniec ňou môže byť jeho osobná asistentka Mária Trošková. Mnohí sa síce roky pýtali, či je ich vzťah naozaj iba profesionálny, ale bralo sa to tak, že politikom sa nepatrí liezť do súkromia, ani keď si ho platia zo spoločných peňazí.

Vďaka minulosti Troškovej sa však ukazuje, že problém môže byť omnoho hlbší. Pretože po najnovších odhaleniach už neznie veta, že „Fico si priniesol mafiu na úrad vlády“, ako prehnaný pokus o bonmot. Ficova asistentka v minulosti spolupracovala a aj žila s Talianom, o ktorom vo svojom poslednom článku písal Ján Kuciak.

Podľa zistení SaS zas neskôr svoj podiel vo firme predala daňovému podvodníkovi. Urobila to v čase, keď už bol stíhaný za podvod za takmer 22 miliónov eur. Je veľmi málo pravdepodobné, že netušila, komu svoju firmu predávala. Dnes ten istý človek sedí za iný podvod.

Je ťažko pochopiteľné, ako takúto osobu bezpečnostné zložky pustili k premiérovi. Buď absolútne zlyhali a nič podozrivé nenašli, alebo, a to je pravdepodobnejšie, vedome privreli oči. Tu treba pripomenúť, že nikto nespája Máriu Troškovú ani Viliama Jasaňa s vraždou. Problémom je prostredie, s ktorým prišli do kontaktu. To ich diskvalifikuje z úradu vlády i bezpečnostnej rady štátu.

Celé to jednoducho náramne pripomína príbeh, ako si Fico prenajal byt od Bašternáka a vraj nevedel, s kým má pri tom do činenia.

Žiaľ, musela prísť vražda dvoch mladých ľudí, aby sme si urobili lepší obrázok o systémovom zlyhaní bezpečnostných zložiek štátu, ktoré idú premiérovi až tak veľmi poruke, že kašlú na svoje povinnosti. Odchod Troškovej a Viliama Jasaňa z funkcií je absolútne minimum. Zoznam toxických mien je omnoho dlhší a premiérovo je na ňom plným právom.

To nie je zďaleka všetko. Robertovi Ficovi sa práve zrúcal sen o pokojnom odchode na Ústavný súd. Doteraz bolo neprijateľné, aby ho prezident vymenoval za sudcu, odteraz je nepredstaviteľné, že by o tom vôbec uvažoval.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mária Trošková

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie