Denník N

Stredoškolák opravil fyzikov a správne vysvetlil pohyb mechanickej hračky, článok vydal v kvalitnom časopise

Martin Marek študuje na bratislavskom Gymnáziu Jura Hronca. Vo februári mu s kolegami vyšiel článok v časopise Scientific Reports, v ktorom skúmali, prečo sa roztáča vrtuľka na mechanickej hračke známej ako čihi-hota. Foto – archív Martin Marek
Martin Marek študuje na bratislavskom Gymnáziu Jura Hronca. Vo februári mu s kolegami vyšiel článok v časopise Scientific Reports, v ktorom skúmali, prečo sa roztáča vrtuľka na mechanickej hračke známej ako čihi-hota. Foto – archív Martin Marek

Na novom článku pracoval stredoškolský študent Martin Marek po celý minulý rok. Fyzik zo SAV, ktorý študentovi s článkom pomáhal, povedal, že nové objavy predstavujú „veľký krok vpred“.

Stredoškolský študent Martin Marek z bratislavského Gymnázia Jura Hronca je hlavným autorom článku, ktorý vyšiel minulý mesiac v časopise Scientific Reports (patrí do skupiny časopisov Nature).

Pre časť slovenských vedcov nie je bežné, aby publikovali v takom kvalitnom časopise.

Váha vedeckých žurnálov sa meria takzvaným impakt faktorom, ktorý stúpa s citovanosťou magazínu. Podľa neho sa vedecké magazíny delia na tie lepšie a horšie, tak ako sa napríklad autá delia na vyššiu a nižšiu triedu. Scientific Reports patrí k tej lepšej produkcii.

„Scientific Reports má impakt faktor viac ako 4, čo presahuje priemer impakt faktorov článkov, ktoré vznikajú na Fyzikálnom ústave Slovenskej akadémie vied,“ vraví teoretický fyzik Martin Plesch, ktorý pôsobí na spomínanom ústave a bol tiež spoluautorom nového článku.

Od ručného trenia až k reproduktoru

Marek a jeho tím skúmali, prečo sa roztáča vrtuľka na mechanickej hračke známej ako čihi-hota vrtuľka (z angl. Gee-Haw Whammy Diddle), a zistili, že práce, ktoré mechanizmus opisovali pred 20 rokmi, sa mýlili.

Hračka pozostáva z dvoch paličiek. Na konci jednej z nich je klinček s vrtuľkou, ktorá sa roztočí, ak druhou paličkou rýchlo trieme po zárezoch prvej paličky.

Stredoškolák a jeho tím pracovali na článku rok a dizajn experimentu časom vylepšovali. „Najprv sme o seba treli paličky ručne a natáčali sme to na video. No nevedeli sme z toho získať konzistentné dáta. V druhom kroku sme pohyb zautomatizovali, vyrobili sme veľký aparát s koľajnicami a vŕtačkou, ktorej motor poháňal paličku, ale priebeh experimentu sme stále nedokázali dobre kontrolovať,“ vraví študent Marek o počiatkoch pokusov.

Fyzik Plesch pôvodnému dizajnu vytýkal, že údaje budú zašumené trasom z vŕtačky, a stredoškolákovi povedal: „Toto nebude fungovať, musíš vymyslieť niečo iné.“

Marekovi napadlo, že podstata hračky nespočíva v tom, že sa o seba šúchajú dve paličky, ale v tom, že sa na nej točí vrtuľka. A tento pohyb sa dá navodiť aj inak ako trením paličiek. „Paličku s vrtuľkou sme umiestnili na basový reproduktor, ktorý sme prerobili na mechanický zdroj vibrácií. Vďaka tomu sme si sami volili frekvenciu, amplitúdu a ďalšie parametre, ktoré sme vedeli dokonale kontrolovať, takže sme mali veľmi presné dáta,“ vysvetľuje stredoškolák Marek.

Hračka čihi-hota pozostáva z dvoch paličiek. Na konci jednej z nich je klinček s vrtuľkou, ktorá sa roztočí, ak druhou paličkou rýchlo trieme po zárezoch prvej paličky. Foto – archív M. M.

Nie ako obruč hula hoop

S kolegami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie