Denník N

Čižnár očistil Grendela z Novy. Ten vyšetrovanie spája s voľbami a lúči sa s Pentou

Gábor Grendel s predsedom Novy Danielom Lipšicom. Foto – TASR
Gábor Grendel s predsedom Novy Danielom Lipšicom. Foto – TASR

Prípad obvinenia podpredsedu Novy Gábora Grendela z neplatenia daní zastavil až generálny prokurátor.

Bol to najtesnejší výsledok vlaňajších komunálnych volieb vo veľkých mestách. Podpredsedovi Novy Gáborovi Grendelovi ušlo miesto starostu bratislavského Starého Mesta o 25 hlasov. Grendel je presvedčený, že k jeho prehre prispelo aj policajné vyšetrovanie v čase predvolebnej kampane.

Na Grendela prišlo anonymné trestné oznámenie mesiac pred voľbami. Vyšetrovateľ potom týždeň pred hlasovaním začal trestné stíhanie vo veci daňového podvodu. Grendel hovorí, že o tom neexistovali žiadne dôkazy a všetko bolo inak.

Vyšetrovanie v kampani

Začatie trestného stíhania v kampani využil aj jeho protikandidát Radoslav Števčík (nezávislý s podporou Smeru), ktorý sa neskôr stal starostom Starého Mesta. V kampani Grendela vyzýval na odstúpenie.

Proti Grendelovi stála aj predchádzajúca starostka Táňa Rosová s podporou viacerých pravicových strán a najmä jej domovskej SDKÚ. Števčík kandidoval ako nezávislý, až po voľbách sa k nemu prihlásil premiér Robert Fico a jeho Smer.

Voľbami sa prípad neskončil. V januári padlo aj obvinenie. Všetko sa skončilo až po zásahu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý podľa Grendela zastavil stíhanie. Oznámil to v piatok na svojom blogu.

Zakročí Čižnár proti vyšetrovateľovi a prokurátorovi?

Grendel píše, že obvinenia boli nepodložené. Hovorí, že príjmy od strany Nova priznal vtedy, keď mal. Čižnár podľa Grendela v rozhodnutí konštatuje, že vyšetrovateľ a dozorujúci prokurátor porušujú zákon a postupovali voči nemu bez jediného dôkazu.

Denník N má k dispozícii časť rozhodnutia generálneho prokurátora. Čižnár v nej kritizuje postup dozorujúceho prokurátora. „Neuvádza žiaden dôkaz, ktorý by potvrdzoval, že obvinený získal akékoľvek príjmy, ktoré by podliehali v roku 2013 dani z príjmov,“ píše Čižnár.

Prokurátor tiež podľa šéfa prokuratúry nebral do úvahy dôvody Grendelovej sťažnosti. „Ak by sa s dostatočnou pozornosťou venoval sťažnostným dôvodom, musel by dospieť k inému právnemu záveru než k vyhodnoteniu sťažnosti obvineného ako nedôvodnej,“ napísal Čižnár.

O stanovisko sme požiadali Generálnu prokuratúru. Tá sľúbila odpovede v pondelok. Pýtali sme sa tiež, ako bude Čižnár ďalej postupovať proti vyšetrovateľovi a prokurátorovi, ak konštatoval, že postupovali nezákonne.

Grendel priamo nepíše, kto bol podľa neho za jeho diskreditáciou. Na záver svojho blogu však napísal, že týmto končí s blogovaním na SME.sk, ktoré spoluvlastní Penta.

Gábor Grendel
Gábor Grendel. Foto – TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie