Denník N

Cieľom ’Ndranghety sú krajiny ako Slovensko, hľadá kontakty na politikov a eurofondy, hovorí svetový expert na mafiu

Antonio Nicaso napísal o mafii 30 kníh, pochádza z regiónu Kalábria. Foto - tasr/ap, Niccolo Caranti / Wikimedia Commons
Antonio Nicaso napísal o mafii 30 kníh, pochádza z regiónu Kalábria. Foto – tasr/ap, Niccolo Caranti / Wikimedia Commons

Peniaze z kokaínu je už ťažké investovať v Kalábrii, preto sa pozerajú aj na váš región, vraví Antonio Nicaso.

Je to jeden z najväčších odborníkov na mafiu na svete. Napísal o nej 30 kníh, mnohé z nich o ’Ndranghete z Kalábrie, čo je región, odkiaľ pochádza.

Antonio Nicaso je spisovateľ a univerzitný profesor žijúci v Kanade. Pre Denník N potvrdil, že vie o dvoch prípadoch, keď sa spomínali aktivity ’Ndranghety na Slovensku.

„Stratégiou ’Ndranghety je snaha poobzerať sa po krajinách, ako je Slovensko, vybudovať tam kontakty a využívať eurofondy,“ hovorí Nicaso. Dodáva tiež, že táto skupina novinára nikdy nezabila.

Počuli ste niekedy o aktivite ’Ndranghety na Slovensku?

Samozrejme. ’Ndrangheta mala základňu na Slovensku. Odhalená bola najmenej v dvoch predchádzajúcich policajných operáciách. Prvá sa volala Operácia Azymuth, druhá Operácia Mediterraneo, odhalili prepojenie na ’Ndranghetu na Slovensku. Táto skupina tu kupovala zbrane – kalašnikovy. Figurovala tu jedna mocná rodina z ’Ndranghety.

Poznáte meno tej rodiny?

V prvom prípade to bola rodina zo severu Kalábrie. V tom druhom prípade išlo o rodinu di Mole z oblasti Gioia Tauro.

Viete, v ktorej časti Slovenska mali základňu?

Myslím, že to bolo okolo Bratislavy. Camorra (mafia okolo Neapola, pozn. red) mala tiež základňu na Slovensku, prinajmenšom to boli dva klany. Jeden sa volá Sarno a druhý Lauro. Zdá sa mi, že klan Lauro mal základňu v Poprade.

Čo bol ich hlavný biznis?

’Ndrangheta hľadá spôsoby, ako investovať peniaze vo východnej Európe. Poviem vám pár informácií o podstate tejto organizácie. Ide tu o získavanie moci. Vytvárajú si sieť prepojení na ľudí z vonkajšieho sveta vrátane obchodníkov, politikov a právnikov so širokým dosahom na celom svete. Ak chcete porozumieť ’Ndranghete, predstavte si chemický vzorec vody. Dva atómy vodíka, to je násilie. Násilie je však bežné pre viaceré zločinecké skupiny. Čo robí rozdiel v prípade ’Ndranghety a iných mafiánskych kriminálnych organizácií, je atóm kyslíka. Kyslík je ich schopnosť vytvoriť si sieť dôvery, napojiť sa na ľudí pri moci. To je história ’Ndranghety v Kalábrii a neskôr inde v Taliansku a potom po celom svete.

Ako momentálne funguje? 

V Kalábrii sa jej nedávno podarilo vstúpiť do veľmi výnosného podnikania s alternatívnymi energiami. Investujú peniaze a dostávajú dotácie od Európskej únie. Využívajú vládu a budujú partnerstvo so spoločnosťami, ktoré majú centrály v iných krajinách. Napríklad v Kalábrii nedávno získali park s veternými elektrárňami a snažia sa využívať aj solárne panely. Kalábria bola jeden z tých regiónov, ktoré mali prioritu v získavaní európskych dotácií. V nasledujúcich rokoch však tento región už nebude schopný dostávať eurofondy tak ako v minulosti. Stratégiou ’Ndranghety je preto snaha poobzerať sa po iných krajinách, ako napríklad Slovensko, vybudovať tam partnerstvá a využívať eurofondy. Je to niečo, čo sa snažia robiť všade vo východnej Európe. Využívajú to, že na európskej úrovni sa proti zločineckým skupinám nerobia dostatočné kroky.

Zameriavajú sa len na tieto alternatívne formy energie alebo majú aj iné spôsoby, ako získavať európske peniaze? Na Slovensku sa spomína, že mohli robiť podvody s agrodotáciami.

Robia čokoľvek, využívajú rôzne druhy fondov. Pôdohospodárstvo je ďalšia veľká príležitosť. V Taliansku sa tomu hovorí agromafia. Je to veľmi výnosný biznis pre ’Ndranghetu v Taliansku aj inde vo svete. Musíte myslieť na to, že ’Ndrangheta stojí za pašovaním kokaínu do Európy. Sú najväčší importéri a zarábajú na tom miliardy dolárov. No tieto peniaze nemôžu investovať v Kalábrii. V tomto regióne investujú len malú časť peňazí, pretože je veľmi ťažké skryť investíciu v Kalábrii. Snažia sa preto investovať ich niekde inde. Niekde, kde môžu byť nenápadní a využiť to, že tento problém sa podcení. A tiež si tu môžu vybudovať partnerstvo s miestnymi.

Vravíte teda, že v krajinách ako Slovensko sa snažia skontaktovať s vplyvnými politikmi?

Samozrejme, je to stratégia, ktorú používajú všade. Ak idete v histórii ’Ndranghety späť do roku 1869, stále vidíte jej schopnosť spájať sa s ľuďmi mimo organizácie, obzvlášť s tými, ktorí majú moc.

Poznáte klan Libri a jeho šéfa Francesca Zindathu?

Samozrejme, je to veľmi mocný klan v Kalábrii.

Akému biznisu sa venujú?

Akémukoľvek. Boli aj súčasťou druhej vojny ’Ndranghety.

Pýtam sa preto, lebo Antonino Vadala, ktorý žije na Slovensku, podľa článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka v minulosti pracoval pre tento klan. V roku 2003 údajne čelil súdu a odišiel sem. Počuli ste o Antoninovi Vadalovi?

Počul som o mene Antonino Vadala. Zločinecká rodina Vadalovcov je veľmi mocná v mestečku Bova Marina. Ale neviem, či tento Antonino Vadala je v príbuzenskom vzťahu s touto rodinou. To musia zistiť príslušné úrady, ja som historik, nie vyšetrovateľ. Môžem však povedať všeobecne, že vadalovský klan sa zúčastnil vojny s jednou rodinou v Bova Marina. Potom sa postavili na stranu rodiny Morabitovcov. Táto rodina sa považuje za aristokraciu ’Ndranghety. Giuseppe Morabito je jeden z najmocnejších bossov ’Ndranghety v Kalábrii. Vadalovská rodina je veľmi známa v podsvetí, veľmi známa v Bova Marina a je aj dobre prepojená s ľuďmi mimo tej oblasti. Obzvlášť s ľuďmi, ktorých ste spomenuli, ako sú Zindatho a Libri. Neviem však, či je váš Antonino príbuzný tejto rodiny. Nechcem hádať, radšej sa držím faktov, ale ak je tento chlapík z Bova Marina, tak je najpravdepodobnejšie ich príbuzný, no naisto to neviem povedať.

Ďalšie spomínané meno je Diego Roda a rodina Rodovcov. Poznáte ich?

Rodovci sú ďalšia rodina v Kalábrii, konkrétne z Condufuri, nie je to ďaleko od Bova Marina. Nie je taká známa ako Vadalovci, ale je to rodina, ktorá bola v minulosti spomínaná v policajných vyšetrovaniach. Ale znova – nie je na mne, aby som povedal, či osoba na Slovensku je príbuzná tejto rodiny.

Zabila ’Ndrangheta niekedy novinára?

Nikdy. To je niečo, čím sa ’Ndrangheta odlišuje od Cosa Nostry a Camorry. Tieto skupiny už v minulosti novinárov zabili. Cosa Nostra zabila najmenej dvoch prominentných novinárov. Stratégiou ’Ndranghety je vždy snaha vystupovať nenápadne a vyhýbať sa akejkoľvek pozornosti. Ale, samozrejme, sú schopní to spraviť. V priebehu posledných piatich rokov v Kalábrii pribudlo hrozieb voči novinárom. Je to iná stratégia v porovnaní s minulosťou, vtedy sa tomu snažili vyhnúť. Aj v minulosti však niekedy cielili na novinárov: dali bombu do auta, poslali list alebo sa im vyhrážali. Ale nikdy sa ich nepokúsili zabiť.

Môže sa v Taliansku stať, že ľudia s prepojením na ’Ndranghetu môžu mať blízko k premiérovi?

Je to celkom normálne. Taliansko malo osemnásobného premiéra, ktorý bol v kontakte s mafiou. Ten politik sa volal Giulio Andreotti (premiérom bol v rokoch 1972 – 1973, 1976 – 1979 a 1989 – 1992, pozn. red.). Súd dokázal, že osemnásobný premiér mal kontakty na členov Cosa Nostry na Sicílii. Aj v iných častiach sveta vidíte, že ’Ndrangheta si dokázala vytvoriť kontakty na politikov. Napríklad v Nemecku bol jeden minister spravodlivosti donútený rezignovať, pretože prezradil kľúčovú informáciu majiteľovi jednej reštaurácie, ktorý bol cieľom policajného vyšetrovania.

Počuli ste o členovi ’Ndranghety, ktorý odišiel z Talianska napríklad preto, aby unikol trestu, a usadil sa v inej krajine, kde začal robiť vlastný biznis?

Samozrejme. Dnes je ’Ndrangheta najviac delokalizovaná zločinecká skupina na svete. Má základne prakticky na piatich kontinentoch – v Južnej Amerike, Severnej Amerike, Európe, Austrálii, Ázii, Afrike. ’Ndrangheta je všade.

Dobre, ale sú tieto bunky stále v spojení s ’Ndranghetou?

Áno. Nemôžete preťať prepojenie na ’Ndranghetu v Kalábrii. Je to ako s reťazcom. Máte viac-menej nezávislé pobočky vo svete, no stále sa musíte hlásiť centrále. Každý klan má svoju vlastnú autoritu, ale vždy tu je spojenie s Kalábriou. Tú linku nemôžete preťať. Inak stratíte spojenie, ktoré vás robí silným a rešpektovaným v podsvetí. ’Ndrangheta má v podsvetí silnú pozíciu. Jedným z dôvodov je, že je väčšinou založená na pokrvnom zväzku. Je veľmi ťažké sa do nej infiltrovať alebo presvedčiť niekoho, aby odišiel. Musel by tým zradiť svoju vlastnú krv. ’Ndrangheta má navyše silnú reputáciu po celom svete, lebo vždy platí. Je to jediná zločinecká organizácia, ktorá je schopná získať kokaín bez toho, aby musela zaplatiť dopredu.

Antonio Nicaso (1964)

  • Vyrastal v talianskej provincii Kalábria. ’Ndrangheta sa ho dotýkala už od detstva. Ako raz povedal pre denník Toronto Star, keď mal šesť rokov, zavraždili otca jeho spolužiaka. Ľudia sa o tom báli hovoriť.
  • Už v sedemnástich začal prispievať do miestnych novín správami z kriminálneho prostredia. Pracoval ako televízny a píšuci novinár, zaoberal sa najmä organizovanými skupinami v Taliansku.
  • Neskôr prešiel na akademickú dráhu. O mafii napísal asi 30 kníh, mnohé z nich sa týkali ’Ndranghety. V slovenčine mu vyšla kniha Pokrvní bratia.
  • Momentálne vyučuje na univerzitách v Kanade. V otázke mafie radí aj vládam.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Svet

Teraz najčítanejšie