Denník N

Šalom, poslanec Mazurek

Kotlebov poslanec Milan Mazurek. Foto N – Daniel Vražda
Kotlebov poslanec Milan Mazurek. Foto N – Daniel Vražda

Kotlebov poslanec konečne dostal po prstoch.

Autorka je knižná editorka

Je apríl 2013. Sedím na treťom pojednávaní súdneho konania, ktoré sa stane jednou z mojich najdôležitejších lekcií o slovenskej krajine a jej obyvateľoch.

Advokát jednej zo strán, človek, ktorého každý životný prejav v súdnej sieni urážal prítomných, od telesného postoja až po pokrčený oblek, tento advokát sa s nenávisťou, ale aj s pocitom prevahy obráti k verejnosti a polohlasom povie: „Šalom, šalom.“

A to ešte nie je všetko.

Nikto mu totiž nič nepovedal.

Predtým aj potom operoval so židovským pôvodom protistrany, čo bola nehoráznosť najväčšieho kalibru. A čo na to štátne orgány?

Hybná sila v našich dejinách, to jest mlčiaca väčšina, má tentoraz na sebe taláre. Prokurátor sa dokonca usmieva popod nos. Sudkyňa sa tvári, že nepočula. Strana sporu, ktorá sa práve veľmi jednoznačne zaradila, sa vyškiera nepokryte a veľmi spokojne. Neprotestuje ani jeden talár, zhíkne len verejnosť.

Ja si to pamätám, ako ste mlčali. Ako ste nezakročili z moci úradnej, keď sa takto jeden chrapúň, ktorého by v civilizovanej krajine kedysi úctyhodná profesia vypudila zo svojich radov, správal pred štátnym znakom k Židovke a navyše obeti holokaustu. Nereagovali ste na zlo v roku 2013, keď nebolo ani zďaleka pri takej sile ako dnes – a práve preto je dnes pri sile.

Každé zlo narastie, ak ho neodmietneme.

Na počiatku bolo slovo. Mohlo to byť tesne vedľa vás v súkromí, mohlo to byť večné Ficovo znevažovanie žien a novinárskeho stavu, mohol to byť akýkoľvek výsmech akejkoľvek obeti bezprávia. Kto pred vami naposledy utrúsil na adresu tretej osoby „… taký židák“?

Na takéto nehoráznosti dlho nikto nič nehovoril. No už sa to začína meniť. V Banskej Bystrici beží súd proti výrastkovi s výrazom a správaním nezvládnutého chovanca z reedukačného domova, to jest poslancovi z ľudskoprávneho výboru Mazurekovi. Nepovedal „Šalom“, rovno namietol znalca s tým, že je zaujatý, lebo je Žid. A prokurátor mu dal po prstoch. Konečne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie