Denník N

Chcú kvalitnejší život aj viac detí. Juhokórejčania už nebudú pracovať 68 hodín týždenne, ale „iba“ 52

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Prezident Južnej Kórey chce zvýšiť kvalitu života v krajine aj pôrodnosť. Týmto cieľom by malo pomôcť skrátenie pracovného týždňa na 52 hodín.

V Južnej Kórei sa zníži maximálny týždenný pracovný čas zo 68 hodín týždenne na 52 hodín. Tento zákon prijalo v stredu národné zhromaždenie Južnej Kórey jednoznačnou väčšinou.

Nový právny predpis bude pre veľké spoločnosti (viac ako 300 zamestnancov) platiť od prvého júla, pre firmy s 50 až 299 zamestnancami od januára 2020 a pre najmenšie podniky s 5 – 49 pracovníkmi od júla 2021.

Tento krok bol súčasťou kampane súčasného juhokórejského prezidenta Mun Čä-ina, vďaka ktorému sa v tomto roku zvýšila minimálna mzda o 16 percent. Zákon síce narazil na kritiku zo strany samotných firiem, ale koalícia, ako aj opozícia ho považovala za nevyhnutný na zlepšenie životnej úrovne, vytvorenie väčšieho počtu pracovných miest a zvýšenie produktivity.

Nízka pôrodnosť

Okrem iného je cieľom tohto opatrenia aj zvýšenie miery pôrodnosti v krajine, kde bola v minulom roku rekordne nízka. Už v roku 2016 zaznamenala Južná Kórea najnižšiu pôrodnosť na svete – 1,17 dieťaťa na jednu ženu, čo bolo v porovnaní so svetovým priemerom (2,4) alarmujúce číslo.

Minulý rok však počet novorodencov v Južnej Kórei prvýkrát klesol pod 400-tisíc detí, čo znamenalo 1,07 dieťaťa na jednu Juhokórejčanku. Ak by sa udržal súčasný trend, počet obyvateľov Južnej Kórey by sa začal od roku 2050 zmenšovať.

Tým, ako hospodárstvo Južnej Kórey v 80. a 90. rokoch minulého storočia napredovalo, prevažovala pracovná kultúra a zakladanie rodiny sa posúvalo do úzadia. Ministerka pre rodovú rovnosť a rodinu Čung Hjun-baková označila pracovný čas bežný v krajine za „neľudsky dlhý“ a taktiež uviedla, že je jedným z faktorov rýchlo starnúcej spoločnosti v krajine.

O 10 týždňov viac

Juhokórejskí pracovníci majú spomedzi 35 členských krajín OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) druhý najvyšší počet pracovný hodín, keď pred nimi sú len Mexičania. Táto skupina väčšinou rozvinutých svetových ekonomík nezahŕňa krajiny ako Čína a India a v rozvojových krajinách ľudia zvyčajne pracujú viac.

Juhokórejčania však stále pracujú v porovnaní s pracovníkmi v Británii a Austrálii ročne o 400 hodín viac, čo predstavuje desať dodatočných štandardných pracovných týždňov. Robia tak napriek tomu, že ich priemerné príjmy sú približne na rovnakej úrovni ako ľudí v spomínaných krajinách.

Slovensko je zhruba na úrovni priemeru krajín OECD.

Neplnoletí smú pracovať 35 hodín

Nový pracovný týždeň v Južnej Kórei bude pozostávať zo 40 normálnych hodín a ďalších 12 hodín nadčasov. Pre zamestnávateľov to môže ročne znamenať ďalších 12 biliónov wonov (11 miliárd amerických dolárov), čím by sa podľa štúdie Kórejského inštitútu pre ekonomický výskum udržala rovnaká úroveň produkcie.

Nový zákon znižuje počet oblastí, ktorých sa nové obmedzenie netýka, z 26 na päť. Celkovo 68 hodín týždenne už nebudú smieť pracovať ľudia v poisťovníctve, finančnej sfére, výskume či ubytovacích službách. Medzi výnimkami bude doprava a zdravotná starostlivosť. Ľudia mladší ako 18 rokov budú smieť pracovať iba 35 hodín týždenne. Presne toľko hodín pracujú dospelí ľudia vo Francúzsku.

Pokiaľ ide o platenie za prácu počas dovolenky, mzda bude rovnaká ako za normálnu prácu. Pracovníci, ktorí budú pracovať počas štátneho sviatku menej ako osem hodín, musia dostať 150 percent svojej nominálnej mzdy. V prípade, že pracujú viac ako osem hodín, ich odmena sa zvyšuje na 200 percent nominálnej mzdy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie