Denník N

Organizátori Koncertu pre Jána a Martinu: Aj nám záleží na tom, v akej krajine žijeme

Spomienku na novinára a jeho priateľku chystajú aj hudobníci – 4. marca na bratislavskom Hlavnom námestí.

Pohoda sa koná vždy v júli na trenčianskom letisku, ale okrem festivalu Michal Kaščák a jeho tím ešte robievajú počas roka aj ďalšie akcie. Pravidelne 17. novembra v Bratislave Koncert pre všímavých a v decembri benefičný projekt Doma dobre na podporu ľudí bez domova. A okrem toho ešte reagujú na mimoriadne udalosti – keď napríklad zomrel novinár a náš kamarát Juraj Kušnierik, pripravili mu špeciálny večer, rovnako pre zavraždeného mladíka Mareka Kalužu.

Po šokujúcej správe o smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa rozhodli zorganizovať ďalšiu spomienkovú hudobnú akciu.

„Hudbu a slobodu považujeme za zázrak. Jedno bez druhého nemôže existovať. Koncert pre Jána a Martinu sme sa rozhodli urobiť, pretože to, čo sa stalo, považujeme za útok na slobodu. Najskôr sme cítili smútok a hnev, no teraz cítime aj spolupatričnosť s ľuďmi, ktorým záleží na tom, v akej krajine žijú a v akej chcú žiť,“ vysvetľuje Michal Kaščák.

Žiadosť o povolenie na mesto podali len dnes, ale názov, program aj miesto konania už sú jasné. Koncert pre Jána a Martinu bude na bratislavskom Hlavnom námestí najbližšiu nedeľu, 4. marca. Vystúpia skupiny Para a Živé kvety, ktoré sa nikdy netajili svojou spoločenskou angažovanosťou, Korben Dallas sa rozhodli, že prerušia svoju oficiálnu koncertnú pauzu, to isté platí o Bez ladu a skladu, hrávajúcej tiež už len pri mimoriadnych príležitostiach.

Tragická udalosť zasiahla hudobníkov z rôznych žánrov – účasť na Koncerte pre Jána a Martinu potvrdili aj rapper Vec, producentka elektronickej hudby B Complex, worldmusicová Muzička, český spevák David Koller, Billy Barman, Modré hory, Longital, Michael Kocáb a Karpatské chrbáty. Každý z účinkujúcich by mal zahrať 1-3 pesničky, violončelista Jozef Lupták s priateľmi z Konvergencie Quartet sa rozhodli uviesť energickú prvú časť skladby Quatro Movimenti od Mariána Vargu.

„To, čo sa stalo, mnou a nami nesmierne otriaslo. Chceme nielen prejaviť solidaritu a úctu k Janovi a Martine, ale vyjadriť aj hlboký nesúhlas s takýmito strašnými praktikami. Toto zašlo priďaleko. Stačilo,“ vysvetľuje Jozef Lupták, prečo sa rozhodli prísť na túto akciu.

Začiatok koncertu sa plánuje na 17.00, moderuje Martin Staňo.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Kultúra

Teraz najčítanejšie