Denník N

Organizátori Koncertu pre Jána a Martinu: Aj nám záleží na tom, v akej krajine žijeme

Spomienku na novinára a jeho priateľku chystajú aj hudobníci – 4. marca na bratislavskom Hlavnom námestí.

Pohoda sa koná vždy v júli na trenčianskom letisku, ale okrem festivalu Michal Kaščák a jeho tím ešte robievajú počas roka aj ďalšie akcie. Pravidelne 17. novembra v Bratislave Koncert pre všímavých a v decembri benefičný projekt Doma dobre na podporu ľudí bez domova. A okrem toho ešte reagujú na mimoriadne udalosti – keď napríklad zomrel novinár a náš kamarát Juraj Kušnierik, pripravili mu špeciálny večer, rovnako pre zavraždeného mladíka Mareka Kalužu.

Po šokujúcej správe o smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa rozhodli zorganizovať ďalšiu spomienkovú hudobnú akciu.

„Hudbu a slobodu považujeme za zázrak. Jedno bez druhého nemôže existovať. Koncert pre Jána a Martinu sme sa rozhodli urobiť, pretože to, čo sa stalo, považujeme za útok na slobodu. Najskôr sme cítili smútok a hnev, no teraz cítime aj spolupatričnosť s ľuďmi, ktorým záleží na tom, v akej krajine žijú a v akej chcú žiť,“ vysvetľuje Michal Kaščák.

Žiadosť o povolenie na mesto podali len dnes, ale názov, program aj miesto konania už sú jasné. Koncert pre Jána a Martinu bude na bratislavskom Hlavnom námestí najbližšiu nedeľu, 4. marca. Vystúpia skupiny Para a Živé kvety, ktoré sa nikdy netajili svojou spoločenskou angažovanosťou, Korben Dallas sa rozhodli, že prerušia svoju oficiálnu koncertnú pauzu, to isté platí o Bez ladu a skladu, hrávajúcej tiež už len pri mimoriadnych príležitostiach.

Tragická udalosť zasiahla hudobníkov z rôznych žánrov – účasť na Koncerte pre Jána a Martinu potvrdili aj rapper Vec, producentka elektronickej hudby B Complex, worldmusicová Muzička, český spevák David Koller, Billy Barman, Modré hory, Longital, Michael Kocáb a Karpatské chrbáty. Každý z účinkujúcich by mal zahrať 1-3 pesničky, violončelista Jozef Lupták s priateľmi z Konvergencie Quartet sa rozhodli uviesť energickú prvú časť skladby Quatro Movimenti od Mariána Vargu.

„To, čo sa stalo, mnou a nami nesmierne otriaslo. Chceme nielen prejaviť solidaritu a úctu k Janovi a Martine, ale vyjadriť aj hlboký nesúhlas s takýmito strašnými praktikami. Toto zašlo priďaleko. Stačilo,“ vysvetľuje Jozef Lupták, prečo sa rozhodli prísť na túto akciu.

Začiatok koncertu sa plánuje na 17.00, moderuje Martin Staňo.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Kultúra

Teraz najčítanejšie