Denník N

Polícia sa pustila po talianskej stope a zatýkala na východe, objavujú sa čudné verzie

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Európsky komisár povedal nemeckým novinám, že chcú preveriť dotácie na poľnohospodárstvo na Slovensko. Šéfredaktor Aktualít poprel verziu, ktorá sa šíri najmä v českých médiách.

Tri dni po tom, ako vo Veľkej Mači našli telá novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, sa polícia viditeľne pustila pri vyšetrovaní po „talianskej stope“.

Ráno prehľadávala domy v Michalovciach a v Trebišove a zatýkala ľudí. Predviedla ich celkom sedem. Je medzi nimi aj hlavná postava z Kuciakovho textu Antonino Vadala a jeho príbuzní. Všetky mená zadržaných znejú taliansky.

Policajný prezident Tibor Gašpar povedal, že ich zadržali ako podozrivé osoby a s nimi zadržali dve krátke guľové zbrane – teda pištole alebo revolvery –, ktoré mali v legálnej držbe.

Zadržanie podľa Gašpara „súvisí primárne s vraždou novinára a jeho priateľky“. Deje sa to podľa neho v tomto spise a nevylúčil, že zistia aj iné porušenia zákona.

Ján Kuciak v texte, na ktorom pracoval pred smrťou, písal o skupine talianskych podnikateľov na východe Slovenska, dokazoval ich väzby na taliansku mafiu a na ľudí zo Smeru.

Policajti zaistili telefóny či počítače. Gašpar vraví, že sa stretol aj s pridelencom FBI pre Česko a Slovensko. „Je tu istá špecifická ponuka na expertízu z Veľkej Británie, ktorú tiež v tejto chvíli riešia a realizujú. Americkí kolegovia nám chcú pomôcť napríklad so psychológiou v spôsobe správania páchateľa na mieste činu, majú na to expertov, čiže súčinnosť prebieha,“ povedal Gašpar podľa TASR.

Taktický postup polície by bol možno podľa polície iný, keby médiá nepísali o tom, čím sa Kuciak zaoberal. Posledný Kuciakov text zverejnili mnohé slovenské médiá a pridali sa aj viaceré svetové médiá.

Video: Tlačová beseda Tibora Gašpara v Košiciach

 

Verzia, ktorú šéfredaktor Aktualít poprel

V prípade vraždy sa objavila nová verzia, s ktorou prišiel bloger Radovan Bránik. Cez deň ju šírili hlavne české médiá. Webu Aktuálně.cz Bránik povedal, že vražda nesúvisí s talianskou stopou, ale spája sa s korupciou na jednom z najdôležitejších súdov. „Ide o manipulácie s prideľovaním spisov na jednom z kľúčových súdov,“ povedal a tvrdil, že na preverovaní tejto kauzy s Aktualitami spolupracoval.

Šéfredaktor portálu Peter Bárdy to však poprel. „Nie je to pravda. Ani písmeno. Nikdy som s ním (s Bránikom), ani s Janom Kuciakom, ani s nikým iným o tom nehovoril,“ napísal Bárdy.

Medzitým o tejto verzii začal hovoriť aj Gašpar. „Ak sa mám vyjadriť k tomu, či sa začíname zoberať podozreniami na Najvyššom súde, o čom boli v médiách informácie, tak áno, potvrdím, že bolo podané trestné oznámenie zo strany pána novinára v tejto veci, že by to súvis mohlo mať. Vykonávajú sa vyšetrovacie úkony v tomto smere.“

Gašpar Bránika kritizoval za to, že hneď po tom, ako v tejto veci podal trestné oznámenie, porozprával o tom novinárom. „Mrzí ma, že po tom, čo je podané trestné oznámenie, sa objavujú rozhovory v médiách. Pokiaľ ideme s bubnom na zajace, tak to sťažuje naše vyšetrovanie“.

Niektoré české médiá toto Gašparovo vyjadrenie mylne interpretovali tak, že Gašpar potvrdil Bránikovu verziu. V skutočnosti polícia zo zákona musí preveriť akékoľvek trestné oznámenie. Gašpar len povedal, že „v tejto veci by to súvis mohlo mať“.

Rozhovor s Bránikom v čase, keď rokovalo predsedníctvo Mosta-Híd, zdieľal na Facebooku aj Béla Bugár.

Gašpar hovoril o drogovej stope, už ju vylúčil

Ešte v stredu hovoril policajný prezident o drogovej stope – v súvislosti s dvomi mužmi z drogového prostredia, o ktorých cez odpočúvania zistili, že mali ísť v piatok minulého týždňa do Veľkej Mače so zbraňami. Dodnes polícia nepovedala, v ktorý deň Kuciaka s Kušnírovou zavraždili. Ozývať sa prestali v stredu večer.

Túto stopu však už policajný prezident Gašpar poprel a hovoril, že už ju za pravdepodobnú nepovažuje. „Súvislosť je len náhodná, lebo sa tam pohybovali tieto osoby na účel páchania drogovej činnosti a nie v súvislosti s novinárom a jeho priateľkou,“ povedal Gašpar.

Gašpar mal tlačovú besedu v Košiciach, išlo už o druhú jeho tlačovku k detailom vyšetrovania po tom, ako generálny prokurátor Jaromír Čižnár kritizoval podrobné informovanie verejnosti a politikov. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry už po Čižnárovom príkaze vydal písomný pokyn, ktorým zakázal vyšetrovateľom informovať o prípade, pokým s tým prokuratúra nebude súhlasiť. „Pokyn bol expedovaný faxom a poštou všetkým expozitúram NAKA,“ vyhlásila hovorkyňa Jana Tökölyová.

Gašpar na tlačovke povedal, že na rámci informovania je už tentoraz dohodnutý s dozorovou prokuratúrou.

Celkovo mal Gašpar o vyšetrovaní už tri tlačovky, prvú v civile s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom na úrade vlády.

Gašpar v utorok večer na tlačovej besede povedal, že pokyn na neinformovanie budú rešpektovať, až keď príde písomne.

Eurokomisár žiada preveriť naše dotácie

Do prípadu sa začína zapájať aj Európska únia.

Situáciu sleduje Europol aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Európska komisia žiada o vysvetlenie podozrení týkajúcich sa zneužívania eurofondov. Eurokomisár pre rozpočet Günther Oettinger v rozhovore pre nemecký denník Die Welt povedal, že preveria informácie o možnom zneužívaní dotácií z európskeho rozpočtu do poľnohospodárstva na Slovensku.

„Dôkladne sa pozrieme na tento prípad. O niekoľko týždňov budeme mať jasno ohľadom finančných tokov a možného zneužitia,“ povedal eurokomisár, ktorý považuje „za možné, že v tomto prípade boli priame alebo nepriame platby poľnohospodárom alebo agrárnym podnikom z nášho európskeho rozpočtu zneužité na kriminálne ciele“.

Pod elektronickou petíciou Európskemu parlamentu, aby vraždu vyšetroval medzinárodný tím, bolo vo štvrtok popoludní už 19-tisíc podpisov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie