Denník N

Súdny lekár Kováč: Čas smrti mal určiť lekár už pri obhliadke, pitva mala byť v pondelok

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Polícia doteraz nepovedala, kedy novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová zomreli. Súdny lekár Peter Kováč hovorí, že pitva sa robí v takýchto prípadoch bezodkladne.

Polícia doteraz neoznámila čas vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ich telá objavili v nedeľu, no podľa posledného vyjadrenia o čase smrti od policajného prezidenta Tibora Gašpara, sa „čas vraždy ešte ustaľuje“.

Súdny lekár a právnik Peter Kováč chodieva na obhliadky mŕtvol v Bratislavskom kraji, jeho služby využíva aj polícia, dvadsať rokov robí pitvy a obhliada aj telá obetí vrážd. Podľa neho platí, že čím neskôr je nájdené telo od času vraždy, tým ťažšie sa určuje čas smrti.

Je známe, že telá našli až po pár dňoch. Keďže telá Kuciaka a Kušnírovej objavili vo Veľkej Mači, mali ich obhliadať lekári z Trnavského kraja.

Príliš široký interval

Informácie k času smrti sa postupne menili. Policajný prezident Tibor Gašpar v pondelok povedal, že smrť zatiaľ určili medzi štvrtkom a nedeľou. „Kedy presne sa vražda stala, určí až pitva,“ dodal Gašpar.

V ten istý deň o niečo neskôr sa ozval aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že sa vražda pravdepodobne stala vo štvrtok večer. Neskôr Gašpar vyhlásil, že obhliadajúci lekár určil, že smrť mohla nastať v piatok.

Svoj vlastný odhad má aj matka zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová, ktorá podľa vlastných slov nedôveruje vyšetrovaniu slovenskej polície. Myslí si, že smrť nastala v stredu okolo ôsmej večer. Usúdila tak na základe svojej predchádzajúcej komunikácie so zosnulými, ich zvyklostí a okolností.

Čas mala napokon potvrdiť pitva. O tom, ako dopadla, však už Gašpar nehovoril. „Stále máme rozpätie niekoľkých hodín, ktoré musíme vyčistiť a preveriť,“ povedal na tlačovej konferencii v stredu podvečer.

Určiť čas smrti býva ťažké

Podľa súdneho lekára Kováča má už obhliadajúci lekár na mieste činu určiť interval, kedy mohlo dôjsť k vražde. „Čas smrti je základná vec, ktorú treba určiť pri obhliadke tela na mieste činu. Pitva môže potvrdiť alebo upraviť čas, ktorý sa určil pri obhliadke,“ hovorí Kováč.

Ak sa čas ešte len ustaľuje, je na mieste sa pýtať, či telá videl súdny lekár alebo lekár s inou kvalifikáciou. Najlepšie podľa neho je, ak lekár, ktorý robí pitvu, príde priamo k telu na miesto činu. „V každom prípade by na mieste mal byť súdny lekár, aby mohol podať relevantné informácie pitvajúcemu lekárovi,“ hovorí Kováč.

Určenie času smrti  je podľa neho komplikované a treba zohľadniť množstvo faktorov – napríklad či sa v dome kúrilo alebo vetralo. Pre odhad času úmrtia sú dôležité rôzne veličiny, ako sú teplota tela, teplota prostredia, stuhnutosť tela a podobne.

„Keď prídem na miesto smrti a vidím, že mŕtve telo je kompletne stuhnuté, tak smrť nastala určite najmenej pred dvomi hodinami,“ hovorí Kováč. Na určenie smrti využíva aj takzvaný Henssgeho nomogram, podľa ktorého lekár odhaduje pravdepodobný čas smrti na základe merania teploty.

Kováč: Pitva mala byť v pondelok doobeda

Polícia na otázky ohľadne určenia času smrti doteraz presne neodpovedala. Neoznámila ani to, kedy bola urobená pitva. Podľa súdneho lekára Kováča však takýto údaj môže polícia tajiť aj s nejakým zámerom.

Ak súdny lekár príde na miesto vraždy, najskôr určí interval smrti na mieste a potom ide telo na pitvu. „Ak sa stane vražda, pitva sa realizuje bezodkladne, teda okamžite po prevezení tela z miesta činu na súdnolekárske pracovisko,“ hovorí Kováč.

„Keď sa telo našlo v nedeľu večer, tak by som očakával, že sa pitva bude robiť ihneď po zdokumentovaní miesta činu, najneskôr v pondelok ráno alebo dopoludnia,“ dodáva Kováč.

Po pitve sa napíše predbežný pitevný nález pre políciu. V prípade ako je vražda Kuciaka a Kušnírovej sa nález okamžite po jeho spísaní odovzdá do rúk policajtom, ktorí boli pri pitve.

A ako to vyzerá na obhliadke, keď ho zavolá polícia? „Ak ideme na obhliadku s políciou, tak prehliadnete telo, ale robíte aj experta pre políciu,“ hovorí Kováč.

Obhliadka môže podľa neho trvať desať, dvanásť aj štrnásť hodín. Bežná obhliadka trvá hodinu, hodinu a pol. „Obhliadka je neopakovateľná, keď niečo prehliadnete, nedá sa to potom urobiť znovu,“ povedal súdny lekár.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie