Denník N

Bugár: Kaliňák by mal odstúpiť, ale vyriešiť to musí Smer

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Most-Híd dal Smeru ultimátum, predseda strany však nepovedal, dokedy budú čakať. Bugár tvrdí, že Fico si je vedomý vážnosti situácie.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) by mal odstúpiť, vyhlásil vo štvrtok predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Riešenie má však v rukách strana Smer,“ dodal. „Ak k tomu nedôjde, strana to bude riešiť.“

„Nemyslím si, že by bolo potrebné obetovať aj vládu,“ dodal Bugár, no nepovedal, koľko mieni čakať, až Smer Kaliňáka odvolá. „Predseda Smeru si vážnosť situácie uvedomuje,“ myslí si Bugár.

Predseda Mosta-Híd novinárom však sľúbil, že sa situácia vyrieši „veľmi rýchlo“. Na otázku, či to znamená, že zajtra, povedal: „Zajtra by to bol blesk. Povedal som, že to bude veľmi rýchlo.“

Ak Kaliňák do siedmich dní neodstúpi, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská odíde zo svojej funkcie, píšu Aktuality.sk.

Most chce zahraničných vyšetrovateľov

Most-Híd si podľa neho v súvislosti s vyšetrovaním vraždy reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky kladie dve otázky. „Chceme, aby vražda mladých ľudí bola dôkladne vyšetrená? Nie je človeka v krajine, ktorý by si to neželal,“ povedal Bugár.

„Druhá otázka je, či chceme zvýšiť dôveryhodnosť vyšetrovania. Most-Híd si myslí, že treba rozšíriť vyšetrovací tím a pozvať vyšetrovateľov z iných krajín,“ dodal predseda strany.

Ak by podľa neho pozvaniu vyšetrovateľov bránili legislatívne prekážky, Most-Híd je pripravený ich odstrániť.

Rozšírené predsedníctvo Mosta-Híd rokovalo viac ako tri hodiny.

Janckulík hovoril o odchode z koalície

Vo štvrtok okolo obeda vyhlásil poslanec Igor Janckulík, ktorý bol zvolený za Sieť, no teraz je členom klubu Mosta-Híd, že sa mu v koalícii zostať nechce.

Bugár povedal, že aj na rokovaní rozšíreného predsedníctva a klubu Mosta-Híd povedal, že svoje zotrvanie v klube podmieňuje odchodom Kaliňáka.

Podľa Janckulíka nie je prípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané.

„Momentálne, po týchto informáciach ohľadom prípadu vraždy novinára, ale aj situácie v koalícii, ktoré však mám len sprostredkovane z médií, nie som za zotrvanie v koalícii,“ napísal cez deň vo svojom vyhlásení.

Janckulíka zvolili do parlamentu na kandidátke rozpadnutej Siete, je aj vládnym splnomocnencom pre rýchlostné cesty. Iní jeho kolegovia, ktorí odišli zo Siete, ho nasledovať nechceli. „Situácia sa zneužíva na politické účely,“ povedal napríklad podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar.

Kaliňák napísal status o pátraní

Minister vnútra krátko po začiatku rokovania predsedníctva Mosta-Híd, teda ešte pred vyhlásením Bélu Bugára, napísal status o tom, že je odhodlaný urobiť všetko pre chytenie páchateľov.

„Od pondelka som v kontakte s najdôležitejšími vyšetrovacími inštitúciami na svete, ktoré sme požiadali o pomoc,“ tvrdil v ňom.

„V pondelok sa do vyšetrovania zapojila česká a talianska polícia, v utorok nám potvrdili pomoc predstavitelia Europolu a rovnakú odpoveď sme dostali od americkej FBI a britského Scotland Yardu (…) Som presvedčený, že náskok vrahov dvoch mladých ľudí vďaka obrovskému nasadeniu polície a ostatných bezpečnostných zložiek sa podarí vymazať čo najskôr a páchateľ alebo páchatelia budú odovzdaní do rúk spravodlivosti.“

Politici Mosta proti Kaliňákovi

V stredu proti Kaliňákovi vystúpili niektorí politici Mosta-Híd alebo ľudia blízki strane.

„Je zrejmé, že kým minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar neodstúpia zo svojej funkcie, prípad krutej dvojitej vraždy a vyšetrovanie politických kontaktov v talianskych mafiánskych kruhoch sa pre našu spoločnosť nemôže uspokojivo uzavrieť,“ napísal na Facebook štátny tajomník na ministerstve kultúry Konrád Rigó.

„Tu hovoríme o takom probléme a stupni zaťaženia pre spoločnosť, ktoré nemožno vyriešiť iba čakaním. Treba sa postaviť pred ľudí a naliať čistú vodu do pohára. Dnes.“

Poradca predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára Tomáš Meravý hovoril rovno o demisii vlády. „V každej civilizovanej krajine, v ktorej by vysvitlo prepojenie talianskej mafie na vládnucu stranu, by mal predseda vlády automaticky podať demisiu. Obzvlášť, ak tieto prepojenia pracujú priamo na úrade vlády,“ napísal na Facebook.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie