Denník N

Prokurátor Špirko nepochybil, rozhodla disciplinárna komisia

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko sa pýta, čo bolo skutočným dôvodom celého konania voči nemu. Komu to reálne prospelo, keď sa nezačala objasňovať závažná trestná činnosť na najvyšších úrovniach riadenia tohto štátu? Vyšetroval podozrenia voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi aj exministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi.

Po prvý raz ho obvinili v lete pred dvomi rokmi. Potom obvinenie zrušili, no nanovo ho obvinili vlani na jeseň. Nakoniec prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko čelil disciplinárnemu konaniu, ktoré sa skončilo opäť v jeho prospech. Disciplinárna komisia ho oslobodila zo všetkých obvinení, informoval Rádiožurnál RTVS.

„Dnešné rozhodnutie disciplinárnej komisie som prijal so značným zadosťučinením s tým, že som rád, že sa nakoniec vyvrátili všetky tvrdenia o mojej akejkoľvek protiprávnosti,“ reagoval Špirko pre Denník N. Do problémov sa dostal potom, keď spísal zápisnicu o trestnom oznámení, ktoré sa týkalo podvodov na ministerstve vnútra. Špirko tiež dozoroval vyšetrovanie obchodu ministra vnútra Roberta Kaliňáka s Ladislavom Bašternákom. Keď prišlo prvé obvinenie, prípad prokurátorovi vzali.

Vníma preto po dnešku celé konanie voči sebe ako účelové? “Z hľadiska výsledkov trestného konania, keď boli zrušené až dve rozhodnutia polície pre ich nezákonnosť, a nakoniec záver disciplinárnej komisie o nedopustení sa ani disciplinárneho previnenia prirodzene vyvoláva otázniky, čo bolo skutočným dôvodom na takýto postup,“ odpovedal Špirko. „Budem parafrázovať – komu to reálne prospelo, keď sa nezačala objasňovať závažná trestná činnosť na najvyšších úrovniach riadenia tohto štátu?“ dodal prokurátor.

Prílišná horlivosť

Špirko začal mať problémy potom, ako od daňového podvodníka Ľuboša Vargu vyťažil informácie o podozreniach z trestných činov na ministerstve vnútra. Spísal ich ako jeho trestné oznámenie, čo Varga aj podpísal, no potom podal trestné oznámenie. Tvrdil, že nevedel, čo robí, a že ho prokurátor podviedol.

Disciplinárna komisia mu však podľa RTVS dala plne za pravdu. Vraj každý priemerne inteligentný človek musí vedieť, že ak hodiny vypovedá pred prokurátorom, tak nejde o neformálny rozhovor. Pochybenie nevidela komisia ani v tom, že prokurátor sedel s Vargom sám. Špirko to vysvetľoval negatívnou skúsenosťou, že dozorcovia či zapisovateľky môžu vynášať informácie.

Špirko však vraj pochybil aj tým, že dal dodatočne podpísať zápisnicu zapisovateľke. Kto sfalšoval podpis na zápisnici, sa nevyjasnilo.

Rýchle konanie

Disciplinárne konanie so Špirkom sa začalo 13. februára. Malo byť verejné, ale keďže vo svojej výpovedi musel hovoriť aj o trestných konaniach, ktoré nie sú uzavreté, vylúčil predseda disciplinárnej komisie Ladislav Masár prítomných novinárov. „Je nepredstaviteľné, aby viedol svoju obhajobu tak, aby nešiel do detailov,“ vysvetlil pri vylúčení verejnosti predseda komisie.

Skôr ako miestnosť novinári opustili, mohli si vypočuť hodnotenie prokurátora od jeho nadriadeného, teda Dušana Kováčika. Vyznelo veľmi pozitívne.

Nasledovala takmer deväťhodinová výpoveď Špirka, ktorý sľuboval, že pri výsluchu povie len pravdu. Nemal výhrady voči vylúčeniu verejnosti, pretože sám priznal, že nevie oddeliť svoju výpoveď od spomenutých živých trestných konaní. Neskoro večer komisia konanie odročila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prokurátor Špirko

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie