Denník N

Tri ženy spája jediné – bili ich vlastní manželia

Ilustračné foto – Flickr.com/Nicolas Alejandro
Ilustračné foto – Flickr.com/Nicolas Alejandro

Tri ženy zo Slovenska nám pod zárukou anonymity otvorene hovorili o svojich manželstvách plných násilia – od zoznámenia sa s partnerom cez prvé bitky až po súčasnosť.

Nemajú nič spoločné. Nie sú rovesníčky, nemajú rovnaké vzdelanie, životný štýl, vierovyznanie, nepodobajú sa ani telesne. Bývajú alebo bývali v rôznych častiach Slovenska. Ich názory sa odlišujú v drobnostiach aj v zásadných otázkach.

Kupujú si iné veci, nečítajú rovnaké noviny ani knihy. Majú rozličné predstavy o tom, ako tráviť voľný čas, s kým sa stretávať, a je celkom pravdepodobné, že by sa nezhodli ani na obľúbenom politikovi. Líšia sa aj temperamentom, spôsobom reči, výškou hlasu a výberom jazykových prostriedkov.

Všetky tri však niečo spája. Boli bité, ponižované, psychicky týrané manželom. Aj s tým sa každá (ne)vyrovnala po svojom. Keď však opisujú, aký bol ich život s násilníkom, akými fázami prešli a ako sa na to celé pozeralo ich okolie, je to, ako keby ste počúvali ten istý príbeh, len s inými kulisami a osadenstvom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Životy žien

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie