Denník N

Ospravedlňte sa novinárom, vyzval Fica osobne šéf Reportérov bez hraníc

Robert Fico, Robert Kaliňák a Erik Tomáš so šéfom Reportérov bez hraníc. Foto – Úrad vlády SR
Robert Fico, Robert Kaliňák a Erik Tomáš so šéfom Reportérov bez hraníc. Foto – Úrad vlády SR

Ako na Malte, tak aj na Slovensku zlyhal štát, keď nebral vážne vyhrážky proti novinárom, hovorí právna expertka Európskeho centra pre slobodu tlače a médií.

Flutura Kusariová je z Európskeho centra pre slobodu tlače a médií (ECPMF), teda z organizácie, ktorá sa špeciálne zaoberá ohrozovaním a zastrašovaním novinárov. Dnes je na Slovensku a vraždu Jána Kuciaka vníma táto skúsená právnička ako priamy odkaz novinárom: „Ak chcete písať o prepojení na politikov a podnikateľov, zabijeme vás.“

Na Slovensko prišla z nemeckého Lipska, aby vyjadrila solidaritu novinárom u nás a preskúmala prípad zavraždeného investigatívneho novinára. Už od vlaňajšieho roka sleduje vyšetrovanie vraždy maltskej novinárky, ktorú zabila bomba v jej aute.

„V prípadoch, keď novinár nahlási vyhrážky polícii a zabijú ho potom, ako o tom informoval, sa štát stáva priamo zodpovedným za jeho smrť. To sa stalo vlani na Malte a tento týždeň aj na Slovensku,“ hovorí Kusariová.

Kritika za prostitútky

Kusariová sa dnes v Úrade vlády stretla so slovenským premiérom Robertom Ficom, aj spolu so šéfom Reportérov bez hraníc Christopheom Deloirom a reprezentantom OBSE pre slobodu médií Harlemom Désirom. Ficovi položila dve otázky. Prvou bolo, či si nemyslí, že štát zlyhal, keď Kuciak upozorňoval na vyhrážky, ktoré dostal.

„Odpovedal mi, že polícia to nevyhodnotila ako reálnu hrozbu, ale len ako roztržku s podnikateľom.“ Druhá otázka smerovala k tomu, čo hovorí na to, že väčšina novinárov neverí v nezávislé vyšetrovanie a čo chce urobiť preto, aby to tak nebolo. „Predseda vlády hovoril o tom, že spolupracujú so zahraničím, aby pomohli pri vyšetrovaní, aby bolo dôveryhodné,“ opísala Kusariová stretnutie s Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

„Predseda vlády vyzval predstaviteľov žurnalistických organizácií, aby akýmkoľvek spôsobom prispeli k vyšetreniu tohto prípadu,“ napísal v oficiálnej správe o stretnutí Úrad vlády.

Veľmi dôrazne sa zastal novinárov na stretnutí šéf Reportérov bez hraníc Christophe Deloire a premiérovi pripomenul aj jeho výrok o novinároch ako špinavých protislovenských prostitútkach. Fica dokonca vyzval, aby vyjadril ľútosť za predchádzajúce útoky na novinárov.

„Myslíme si , že by ste mali vyjadriť svoju ľútosť a ospravedlniť sa za to, že ste niekoľkokrát urazili novinárov,“ povedal Deloire.

Robert Fico pred médiami. Foto – TASR

Po vražde Jána Kuciaka má podľa šéfa Reportérov bez hraníc tiež premiér povinnosť zabezpečiť, aby súdny systém mohol odsúdiť vrahov a povinnosť chrániť novinárov, ktorí vyšetrujú daňové podvody a korupciu. „Nakoniec vás žiadame, aby ste sa vážne zaviazali obhajovať prácu investigatívnych novinárov, pokiaľ ide o daňové úniky, korupciu a organizovaný zločin na národnej, európskej a medzinárodnej úrovni.“

Kusariová si myslí, že politický tlak na políciu na Slovensku je príliš evidentný a považuje za nutné, aby politici dali od vyšetrovania ruky preč. Zoznámila sa už aj s príhodou Jána Kuciaka z minulého roka, na ktorú sa pýtala Fica – novinár sa stretol s nezáujmom polície potom, čo sa mu vyhrážal podnikateľ Marián Kočner. Prípadom sa polícia dlho nezaoberala, potom si ho prehadzovala medzi oddeleniami a napokon ho nevyhodnotila ani ako priestupok. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ hovoril pritom Kočner novinárovi, keď písal článok o ňom.

„Ktoré vyhrážky máte na mysli? Ja mám z toho vyjadrenia skôr pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. To je to, čo vy robíte, hľadanie špiny,“ reagoval vlani na otázku o tomto prípade minister vnútra Robert Kaliňák. Ten dnes sedel oproti zástupcom novinárskych organizácii a uisťoval ich, že polícia spolupracuje so zahraničnými expertmi a robí všetko „pre úspešné objasnenie tejto tragédie“.

Pochybnosti o nezávislom vyšetrovaní

Európske centrum pre slobodu tlače a médií teraz vyzýva na rýchle a nezávislé vyšetrovanie.

„Požadujeme, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť, a to sa týka nielen tých, čo zabíjali, ale aj tých, čo nariadili vraždu. Kusariová sa však obáva, že nezávislé vyšetrovanie nie je možné. „Väčšina novinárov, s ktorými sme sa rozprávali, neverí polícii, ani prokuratúre, pretože sú pod vplyvom politikov.“ Aj preto chce toto novinárske centrum zblízka monitorovať obe vyšetrovania – na Malte aj na Slovensku.

Vražda slovenského novinára a jeho partnerky a takisto novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej na Malte minulý rok podľa nej znamenajú, že sloboda slova v členskom štáte EÚ už viac nie je garantovaná. Počet členských krajín EÚ, kde sa novinári dostávajú do nebezpečných situácií, podľa nej narastá, menuje Maďarsko, Poľsko, Maltu, Bulharsko a teraz Slovensko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie