Denník N

Iveta Radičová: Ospravedlňujem sa (udalosti týždňa)

Karikatúra z 27. 2. 2018.
Karikatúra z 27. 2. 2018.

Radičová, Štrasser, Bezák, Stach, Korda a Choleva komentujú udalosť týždňa.

 

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Myslím na bolesť rodiny a blízkych Janka Kuciaka a Martinky Kušnírovej. Viem, ako to veľmi a trvalo bolí.

Ospravedlňujem sa. Za to, že som prehrala súboj o zmenu generálnej prokuratúry. Pretože tá nesie spolu s políciou najväčšiu zodpovednosť za neriešenie či ututlávanie množstva závažných a politicky citlivých káuz. Za to, že som nepresvedčila, že politika má byť o riešeniach a nie o udržaní moci a že politika bez etiky je neľudská. Ospravedlňujem sa, že prežívame takúto drámu.

Ospravedlňujem sa aj za tých, ktorí slovo „prepáčte“ nepoznajú, alebo, čo je horšie, uverili, že nie sú zodpovední.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Odporná udalosť týždňa

I. Zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho družka. Pred rokom aj čosi boli „niektorí“ novinári označení za „špinavé protislovenské prostitútky“. Tí „niektorí“ nezvykli písať o módnych prehliadkach, ani o ženách a deťoch Borisa Kollára či plastických operáciách celebritiek – ten výrok premiéra Fica odznel konkrétne v súvislosti s písaním novinárov o afére na ministerstve zahraničných vecí, ktorú odkryla Zuzana Hlávková. Súvislosti? Kdeže, ešte to! Len pripomenutie slovenského príslovia, ktoré sa začína slovami: Kto seje vietor… A ešte otázka: Myslíte si, že sa táto dvojnásobná vražda troška objasní, alebo sa skončí ako vražda Ernesta Valka?

II. Žijeme v Kocúrkove. Po úkladnej (s najväčšou pravdepodobnosťou mafiánskej) vražde, ktorej indície siahajú na najvyššie (vládne) poschodia našej politickej scény, neodstúpi premiér, minister vnútra, prezident Policajného zboru, riaditeľ SIS… nie, odstúpi minister kultúry! Chápem logiku tohto činu: zjavne sa cíti byť zodpovedný – bez irónie – aj za kultúru politickú. Na rozdiel od tých menovaných vyššie, ktorí majú kožu, akú im hippopotamus amphibius čiže hroch obojživelný môže len závidieť.

Prešľap týždňa

Odchod Troškovej a Jasaňa z Úradu vlády a abdikáciu ministra Maďariča uviedol 1. marca denník Pravda cynickým titulkom: Prvé politické obete.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Nezmyselná smrť Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka nesmie byť zbytočná. Tak ako vražda Róberta Remiáša urýchlila pád Mečiara a mečiarizmu, nech je táto vražda katalyzátorom rozpadu systému, kde sú zločinci politikmi a politici zločincami. Neverím, že Fico a Kaliňák sú priamo spojení s objednávateľmi alebo vykonávateľmi popravy, ale dve mladé bezvládne telá sú plodmi ich kšeftárskeho videnia sveta. Sveta, kde sú najvyššou hodnotou moc a peniaze a každý problém sa dá vyriešiť miliónom na stole. Je to mafiánsky svet. Toto nie je kauza, toto je váš zápis do dejín Slovenskej republiky. „Róbert Fico? Za jeho vlády zastrelili toho novinára aj s priateľkou,“ takto si na vás budú spomínať naše deti.

Prešľap týždňa

Po vražde piatich policajtov v júli 2016 odložili Donald Trump aj Hillary Clintonová nadchádzajúce podujatia ich volebnej kampane. Po vražde britskej poslankyne Joe Coxovej prerušili kampaň obe strany referenda o brexite. Tri dni po oznámení vraždy Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka sa premiér Róbert Fico stretol s verejnosťou na oslavách MDŽ.

Citát týždňa

„Ešte nikdy nebola ‚Ndrangheta tak blízko k premiérovi.“

komentátor SME Peter Petrovič Tkačenko

Karolína Stach, politická radkyňa v Európskom parlamente

Udalosť týždňa

V pondelok ráno sa odvšadiaľ začne objavovať meno Jána Kuciaka. Je zrejmé, že to bude obrovská vec. Bol novinár a novinársky stav s aktívnymi ľuďmi to tak nenechajú. Navyše je to mladý chalan a mladí ľudia takto nezomierajú. Doposiaľ nikdy. Všetci začínajú chrliť texty o vražde Jána a jeho partnerky/priateľky. Bodka. Ešte aj šéfovia novinárov vo svojom vyhlásení nespomenú jej meno. Martina Kušnírová. Príde mi skľučujúce, že niekto, kto bol väčšinu svojho života sám sebou, dcérou, sestrou, študentkou je zrazu bez mena. Martina Kušnírová. Martina Kušnírová, zapamätajte si to. Zisťujem, čo o nej viem iné, ako len to, že bola aj partnerkou, len tak, aby pre mňa neostala obeťou, ale ľudskou bytosťou. Archeologička!

Prvé hodiny sa spomína najmä Kočner a jeho vyhrážky Jánovi. Zdá sa mi nepravdepodobné, že by za tým bol, no moje myšlienky patria Smotánke. Hej, Smotánke, kde sa všetci tí kočnerovia pretŕčajú a je to negustiózne, a ako sa tam skoro každý s každým pozná. Spomeniem si na článok Dušana Mikušoviča, v ktorom sa pýta TV Markíza, “prečo sa do programu opakovane dostávajú ľudia ako Ladislav Bašternák, Jozef Majský, Viliam Fischer, Marián Kočner či Juraj Ondrejčák známy ako Piťo.” Taká naša nevinná večerná zábava.

Objavuje sa tzv. talianska stopa a podvody s eurofondmi. Nie sú to síce eurofondy, ale poľnohospodárske dotácie, ale na nuansy tento týždeň nikto veľmi nepozerá. Čakám, či nejaký politik vytiahne, že za vraždu môžu eurofondy. Našťastie sa mýlim a toto po tieto dni nikomu nenapadne.

Prešľap týždňa

Premiér má tlačovku so stolom, kde leží milión eur v bankovkách. Nechápem ho. Celý ten stôl s peniazmi je pre mňa ako jeden veľký dôkaz toho, ako veľmi sa s týmito zvláštnymi ľuďmi nechápeme. Počas týždňa ešte niekoľkokrát ukáže kŕč, neschopnosť empatizovať a pracovať aj s inými ľuďmi ako tými, na ktorých bežne politicky a marketingovo cieli.

Podcenená udalosť týždňa

Protikorupční aktivisti sa roky snažia ľuďom vysvetľovať, že korupcia zabíja. Zväčša to nie je dramatické, je to erózia, ktorá trvá roky. Až to potom na niečom padne. Napríklad, keď tu roky tolerujete ľudí, ktorí robia škaredšie veci ako by ste na ich mieste robili vy, no ale vy to necháte roky hniť, lebo je vám jedno a nikdy ste nemali plán, ako túto časť slovenského diania urobiť inou, lepšou, čistejšou. Potom síce môžete byť tiež šokovaní, ale ostatným to už môže byť úplne jedno.

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

1. Smútok – z poznania, že niekto zabil dvoch mladých ľudí.

2. Zdesenie – zo spôsobu vykonania tejto chladnokrvnej a dobre naplánovanej popravy.

3. Poznanie – toho, že chápadlá mafiánskej chobotnice sa dotýkajú najdôležitejších inštitúcií štátu, že tu nemáme len cudzích zločincov, ale aj peknú hromadu vlastných gaunerov, ktorí sa pohybujú na všetkých úrovniach slovenskej politiky.

4. Obavy – či je ešte vôbec možné vrátiť na Slovensko skutočnú spravodlivosť, či niekto nájde a potrestá páchateľov tohto ohavného činu.

Prešľap týždňa

To, čo urobil vo štvrtok Robert Fico, nie je prešľap, ale zvrátenosť týždňa. Navoziť pri príležitosti MDŽ do haly NTC stovky žien, postaviť sa pred ne a opäť napádať opozíciu, to môže urobiť len úplne bezcitný človek. Robert Fico je zlý človek bez štipky súcitu a empatie voči nešťastiu iných ľudí. V tejto súvislosti je zarážajúce a nepochopiteľné, že mu pri tom asistovala česká speváčka Marie Rottrová. Jej účasť na tomto podujatí je pre mňa veľkým sklamaním.

 

Radovan Choleva, politický konzultant

Udalosť týždňa

Ambícia autora prinášať v tejto rubrike výlučne dobré správy ide tento týždeň bokom. Správa o zavraždení mladého investigatívneho novinára a jeho družky zasiahla Slovensko s takou intenzitou, že bokom muselo ísť aj všetko ostatné. Z pohľadu politického marketingu má tento príbeh všetky ingrediencie na rýchly pád vlády: úkladná dvojnásobná vražda novinára, prepojenia talianskej (!) mafie až na Úrad vlády, horiaci daňový úrad, fotogenická Mata Hari vedľa premiéra, svojou „troškou“ prispel aj sám predseda vlády vyložením melóna v keši, články vo všetkých európskych médiách, odstúpený minister kultúry, zapojenie sa Európskeho parlamentu, preverenie čerpania eurofondov z Európskej komisie, policajné razie u talianskych podnikateľov, ľudia v uliciach po celom Slovensku, a to sme ešte stále iba na začiatku.

Jeden by povedal, že takéto niečo sa dá „prespinovať“ už iba okamžitým vyhlásením vojny Maďarsku, a aj to len ťažko. Na pomoc medzitým pribehlo aj viacero „bezpečnostných expertov“, ale všetko je márne. Je to ako keby chcelo zopár ľudí zastaviť rozbehnutú lokomotívu vlastnými telami. V politike totiž nejde o to, ako veci sú, ale najmä ako vyzerajú – a celý tento príbeh vyzerá mimoriadne zle, nech už bol investigatívny novinár zavraždený akoukoľvek zločineckou skupinou, o ktorej písal alebo chcel písať.

Premiér a jeho ľudia sa budú snažiť udržať svoju kruhovú obranu do poslednej chvíle, ale už nie preto, že chcú zostať pri moci a ďalej vládnuť, ale preto, aby v tejto atmosfére nešli po voľbách rovno na lavicu obžalovaných.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie