Denník N

Jediní novinári, ktorým sa dostáva podpory, sú mŕtvi novinári, napísal spisovateľ, ktorý sa skrýva pred mafiou

Roberto Saviano. Foto - TASR/AP
Roberto Saviano. Foto – TASR/AP

Autor knihy Gomora Roberto Saviano napísal v denníku La Repubblica veľký článok o Kuciakovej vražde.

Roberto Saviano po facebookových statusoch napísal väčší článok o vražde Jána Kuciaka a mafii na Slovensku a vo východnej Európe. Publikoval ho taliansky denník la Repubblica.

Tento taliansky novinár sa infiltroval do mafiánskej skupiny Camorra, ktorá pôsobí v okolí Neapola a patrí medzi tri najobávanejšie v Taliansku. Napísal o tom knihu Gomora, ktorú preložili aj do slovenčiny a nakrútili podľa nej seriál.

Zároveň od roku 2006 žije pod neustálou policajnou ochranou na utajenom mieste, pretože mafia sa mu vyhráža, že ho zabije.

Objavili sme mafiu

„Slovensko objavilo mafiu,“ začína Saviano svoj článok vo vplyvnom talianskom denníku. Ako vždy, krv sa stala dôkazom existencie zločineckých skupín, dodáva.

Saviano netvrdí, že mafia naisto stojí za životom Jána Kuciaka, no píše, že vyšetrovanie naznačuje, že smrť súvisela s jeho prácou. Na druhej strane pripúšťa, že vražda nevyzerá ako typická mafiánska.

„Viacerí veria tomu, že iniciátorom vraždy mohla byť talianska mafia, no v tom prípade boli vykonávateľmi Slovania. Rozdiely sú v detailoch – vražda priamo v príbytku, zastrelenie priateľky zozadu do hlavy,“ tvrdí Saviano, podľa ktorého tieto praktiky nie sú v súlade s útokmi talianskej mafie, ktorá ich vykonáva zvyčajne na rušnej ulici a snaží sa, aby ich svedkami bolo čo najviac ľudí.

„Ak by sa potvrdila stopa, že išlo o vraždu ‚Ndranghety, znamenalo by to, že organizácia musela rýchlo zasiahnuť, aby zastavila šírenie informácií. V skratke, nebol čas delegitimizovať Kuciaka, bolo potrebné zastaviť ho,“ napísal Saviano a dodal, že organizácia si uvedomuje, že za to zaplatí veľkú cenu.

Okrem zvýšenej pozornosti médií ju čakajú aj ekonomické straty. „S tým však vopred museli rátať. Znamená to, že obetovanie časti biznisu bolo nevyhnutné na zakrytie väčších a zložitejších záujmov.“

Už za komunizmu

Mafia sa podľa neho zaujímala o východnú Európu už počas komunizmu. Píše, že mafiánske skupiny boli prvé západné firmy, ktoré tu robili biznis. Nemohli síce kupovať majetky, no mohli využívať korupciu bývalého režimu a mať monopol medzi západnými firmami v krajine.

Po páde železnej opony pomáhali viacerým talianskym spoločnostiam, ktoré tu chceli robiť obchody, zorientovať sa v týchto krajinách.

Prvým veľkým biznisom talianskeho organizovaného zločinu bolo pašovanie zbraní. Československo malo silnú zbrojársku tradíciu a zbrane z československých kasární sa dostali do rúk skupín organizovaného zločinu v Taliansku.

„Z tisícov pušiek zo zásob československej armády vzniklo mnoho talianskych zločineckých skupín,“ píše Saviano. Spomína tiež, že československými zbraňami strieľali pred tromi rokmi aj džihádisti v redakcii Charlie Hebdo.

Ďalším biznisom podľa neho boli v minulosti drogy. Okrem toho Saviano dodáva, že zlacnením leteniek prichádza do Bratislavy množstvo turistov, čo pochybné kruhy môžu využívať na rôzne druhy zárobkov: od reštaurácií po hotely, od marihuany po kokaín cez prostitúciu a hazard. Všetko majú v rukách zločinecké skupiny.

Statočný chlap

Kuciak podľa Saviana podobne ako iní vzácni novinári z východu nahrádzali policajné vyšetrovanie a nedostatok politickej pozornosti zameranej na tieto javy. Spomína poslednú Kuciakovu reportáž o rodinách z Kalábrie, presnejšie mestečka Bova Marina (Antonino Vadala), a jeho využívaním eurodotácií v poľnohospodárstve, čo sa podľa Saviana dialo za „tichého súhlasu Roberta Fica“, čo je obvinenie, ktoré sa zatiaľ nedokázalo.

Saviano pripomenul, že Ján Kuciak je po maltskej novinárke už druhý zavraždený novinár v priebehu niekoľkých mesiacov. Zabíjanie novinárov sa môže z pohľadu mafie zdať ako strategická chyba, pretože sa tým potvrdzuje práca žurnalistov ešte skôr, ako prebehne súdne konanie.

„Teraz všetci smútia za Jánom, zabitým statočným chlapcom, ale sú tu aj živí novinári, pre ktorých nikto nič neurobil, aby ich podporil, takže sú izolovaní a vláčia ich po súdoch za ohováranie a urážky na cti. Podobne ako v Latinskej Amerike, už aj v Európe sú jedinými novinármi, ktorým sa dostáva podpora, mŕtvi novinári.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Svet

Teraz najčítanejšie