Denník N

7 dobrých správ: Oživil slovenské remeslo, aby vyrobil veľkonočný dar pre pápeža

Veľkonočný dar pre pápeža Františka vyrába Jozef Tomčala z obce Lehnice. Foto – TASR
Veľkonočný dar pre pápeža Františka vyrába Jozef Tomčala z obce Lehnice. Foto – TASR

Škola v Afrike dostane nový počítač vďaka učiteľovi, na Yalovej univerzite prebieha kurz o šťastí, Česi pomáhajú bezdomovcom a na Slovensku otvorili centrá na liečbu zriedkavých chorôb. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Vyučoval informatiku bez počítača

Učiteľ v africkej Ghane vysvetľuje študentom výpočtovú techniku bez počítača. Používa len tabuľu, kde starostlivo kreslí programy. Fotografie, ktoré takúto hodinu zachytávajú, sa stali populárnymi na sociálnych sieťach.

„Vyučovať IT na škole v Ghane je veľmi zábavné,“ napísal k fotke africký učiteľ Richard Appiah Akoto s tým, že má rád učenie.

Škola, kde Akoto učí, nemá počítače od roku 2011 napriek tomu, že študenti musia absolvovať skúšku z informatiky.

Fotografiu si medzitým všimla aj spoločnosť Microsoft, ktorá podľa BBC sľúbila, že učiteľovi pošle počítač aj vzdelávací materiál.

2. Na Yalovej univerzite je najpopulárnejší predmet o šťastí

Na americkej Yalovej univerzite v januári otvorili predmet o psychológii a dobrom živote. Na kurz sa postupne zapísalo 1200 žiakov, čo je štvrtina všetkých študentov. Tým sa tento predmet stal najpopulárnejším v celej histórii univerzity.

Kurz vedie profesorka psychológie Laurie Santosová, ktorá sa snaží študentov počas svojich prednášok naučiť aj to, ako viesť šťastnejší a spokojnejší život.

„Študenti sa chcú zmeniť, byť šťastnejší a zmeniť aj kultúru prostredia našej univerzity,“ povedala pre New York Times Santosová, podľa ktorej sa počas kurzu môžu študenti naučiť dobrým návykom, ako je prejavovanie väčšej vďačnosti, neodkladanie plnenia úloh či zlepšovanie spoločenských väzieb.

Študenti už dlhšie od vedenia univerzity požadovali zavedenie kurzu pozitívnej psychológie.

„Skutočnosť je taká, že mnohí z nás pociťujú tlak alebo smútok, sme nešťastní či necitliví,“ povedala Alannah Maynezová, jedna z účastníčok kurzu. „Že je o kurz taký obrovský záujem, svedčí o tom, ako študentov unavuje potláčanie vlastných emócií – pozitívnych aj negatívnych – len preto, aby sa mohli sústrediť na svoju prácu, ďalšie úlohy, nové úspechy.“

Kurz sa zameriava na pozitívnu psychológiu a tiež na vlastnosti, ktoré ľuďom umožňujú rozvíjať sa. Študenti na jeho absolvovanie musia zvládnuť testy, zložiť skúšku a do konca semestra prezentovať svoj osobný projekt.

3. Česi pomáhajú bezdomovcom, slovenský Vagus spustil aplikáciu

Česi vo veľkom kupujú takzvané noclažné pre bezdomovcov. Jedno noclažné stojí 100 českých korún (3,90 €) a človeku bez domova zaručí prenocovanie v jednej z deviatich nocľahárni Armády spásy, tiež polievku s pečivom, teplý čaj a možnosť sa osprchovať.

Zatiaľ sa ich predalo okolo 18-tisíc, čo je podľa ČT24 trojnásobne viac ako vlani. Dôvodom je aj chladné počasie, ktoré zasiahlo Európu.

„Počas víkendu sme zaznamenali raketový nárast záujmu nielen o noclažné, ale aj o problematiku ľudí bez domova všeobecne. Verejnosť si uvedomuje, aké náročné je pre človeka bez domova v týchto mrazoch prečkať noc,“ uviedla pre Českú televíziu koordinátorka projektu Lucie Stejskalová.

Podľa nej Armáda spásy dostáva denne otázky od ľudí, ktorí sa chcú zapojiť do pomoci ľuďom bez domova, ale nevedia ako.

V reakcii na výrazné ochladenie spustilo slovenské občianske združenie Vagus SOS linku s číslom 0949 655 555 a mobilnú aplikáciu Vagus SOS. Ľudia môžu nahlásiť polohu a stav človeka bez domova na území Bratislavy, ktorý potrebuje pomoc.

Ilustračné foto – TASR/AP

4. Oživil zaniknuté remeslo, aby vyrobil dar pre pápeža

Veľkonočný dar pre pápeža Františka pripravuje slovenský kováč Jozef Tomčala z obce Lehnice. Pri tvorbe medeného vajca pre Vatikán využíva netradičnú a zriedkavú techniku – takzvané okúvanie vajíčok, ktoré bolo v minulosti typické pre oblasti Hontu, Tekova, Novohradu a Gemeru.

„Nikdy som to nerobil. Musel som si zohnať podklady, ale je to pre mňa česť, že môžem tvoriť dar pre pápeža,“ uviedol pre TASR Tomčala. Zašiel do knižnice, študoval, ako sa zdobili kraslice, a konzultoval to aj s Ústredím ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).

Vajce pre pápeža vykladá kovom a medenými plieškami, zdobí ho ručne kovanými malými chmeľovými listami, šiškami a jačmennými klasmi. Dielo neskôr upevní drobnými klincami a nitmi. Medené vajce, ktoré by malo vážiť približne dva kilogramy, nakoniec natrie včelím voskom.

Vyše 20-centimetrový veľkonočný dar s vyrazenými číslami 1918 – 2018 pripomína dve významné výročia: sto rokov od konca prvej svetovej vojny aj sto rokov od vzniku demokratického Československa.

Veľkonočný dar pre pápeža Františka vyrába Jozef Tomčala z obce Lehnice. Foto – TASR

5. Vrátil sa z Londýna, aby vyvíjal materiál pre lietadlá

„Už som nechcel byť cudzincom v zahraničí a rozhodol som sa pre návrat domov, aby som skúsenosti, ktoré som nabral v cudzine, využil na Slovensku,“ povedal pre Denník N vedec Peter Tatarko z Ústavu anorganickej chémie SAV o svojom odchode z Londýnskej univerzity a návrate do Bratislavy.

So svojimi kolegami bude vyvíjať keramický materiál pre nadzvukové lietadlá, ktorý má odolať teplotám vyšším ako 2-tisíc stupňov. Pomôcť im má európsky grant vo výške 150-tisíc eur.

Na presnom zložení materiálu bude chemik Tatarko a jeho tím pracovať dva roky. Materiál by mal odolať nielen vysokým teplotám, ale aj treniu a degradácii povrchu pri extrémnom namáhaní. Mal by sa využiť nielen ako systém tepelnej ochrany nadzvukových lietadiel a vozidiel, ale aj na rôznych častiach spaľovacích motorov lietadiel.

„Je tu tlak na zrýchľovanie dopravy, čo kladie zvýšené nároky na motory, ktoré musia byť čoraz výkonnejšie a musia odolávať vyšším teplotám. Už v súčasnosti sa na častiach leteckých motorov využíva keramický materiál vystužený uhlíkovými vláknami, no môžu prísť ďalšie vylepšenia,“ uviedol Tatarko.

6. Vznikli centrá zriedkavých chorôb

Na Slovensku sa pacienti so zriedkavými chorobami môžu liečiť na 59 pracoviskách; 17 z nich splnilo kritériá a zaradilo sa medzi expertízne centrá.

„Len päť percent zriedkavých chorôb je liečiteľných. Ostatné svoju liečbu hľadajú,“ uviedla pre RTVS Tatiana Foltánová zo Slovenskej aliancie zriedkavých chorôb, podľa ktorej na Slovensku žije okolo 300-tisíc ľudí s takýmito ochoreniami.

Tým, že zriedkavé choroby postihujú len malé množstvo ľudí, je náročná aj ich diagnostika. Pomôcť im v tom majú centrá pre zriedkavé choroby, ktoré sú tiež prepojené na európskych odborníkov.

Zoznam týchto centier vznikol pri príležitosti Medzinárodného dňa zriedkavých chorôb, ktorý pripadá na 28. februára.

Ilustračné foto – TASR/AP

7. Sprístupnili najstaršie múry Nitrianskeho hradu

Na Nitrianskom hrade sprístupnili najstaršie múry. Objavili ich v dolnej lodi katedrálneho chrámu svätého Emeráma počas archeologického výskumu pred desiatimi rokmi.

Podľa archeológov ide o najstaršiu známu stavbu na Nitrianskom hrade, ktorú lokalizovali.

„My sme tú stenu mali odkrytú z vonkajšej strany viackrát. Išlo o renesančnú omietku zo 16. storočia, ktorú sme z úcty chránili a nikdy sme sa nepozerali pod ňu,“ povedal pre RTVS archeológ Peter Bednár. „Pod ňou sa ukázalo, že celá táto stena, minimálne do výšky klenieb v sakristii, je tá stena z 10. storočia.“

Archeológovia pripúšťajú, že na mieste môžu nájsť aj staršie časti patriace prvému kresťanského kostolu u nás, ktorý dalo postaviť knieža Pribina.

Od rozsiahlej rekonštrukcie sprístupnili aj vzácnu fresku Smrť a korunovanie Panny Márie zo 14. storočia, ktorú skrývala omietka. Odhalili aj gotické sedílie – murované výklenky v stene určené na sedenie pre kňazov, ktorí odtiaľ spievali liturgie.

Novoobjavené sedílie sú pokračovaním tých z druhej časti kostola, o ktorých sa vôbec nevedelo.

Odkryté múry z najstaršej známej časti katedrálneho chrámu svätého Emeráma na Nitrianskom hrade. Foto – TASR

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie