Denník N

Žitňanská o konkrétnom ultimáte pre Kaliňáka nehovorí

Lucia Žitňanská. Foto N – Tomáš Benedikovič
Lucia Žitňanská. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská o svojej demisii nehovorí. Odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka považuje za nevyhnutné, ale o žiadnom časovom ultimáte nie je reč. Od Bugára odchádza jeho poradca Tomáš Meravý.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) vie, že podľa partnerov z vlády by mal odstúpiť, no dokedy tak má spraviť, Most-Híd neoznámil. O časovom ultimáte nehovorí ani ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská. Nepotvrdila tak informáciu portálu Aktuality.sk zo štvrtkového večera, podľa ktorej ministerka dala Kaliňákovi týždeň na odchod a ak to nespraví, je pripravená podať demisiu.

„Ak sa pýtate, či dávam ultimáta, tak ja situáciu považujem za príliš vážnu a nemyslím si, že osobné rozhodnutia by mali predbiehať rozhodnutia strany,“ reagovala Žitňanská. Dokedy chce teda Most-Híd čakať? „Rozumiem aj otázkam na čas, ale zároveň dúfam, že každý pochopí, že Most-Híd je politická strana, má svoje štruktúry a sú otázky, o ktorých môže rozhodovať len republiková rada. Tak sa aj stane.“

Predseda strany Béla Bugár v rádiu Expres povedal, že záležitosť okolo Kaliňáka sa má vyriešiť tento mesiac.

Žitňanská popoludní vo svojom stanovisku zopakovala, že minister vnútra musí odstúpiť. “Som presvedčená, že v situácii, v ktorej sa teraz nachádzame, je dôležité, aby ľudia naozaj dôverovali inštitúciám, ktoré majú na starosti vyšetrovanie, a za tie nesie politickú zodpovednosť minister vnútra,“ reagovala s tým, že „hlavná ťarcha je na Smere a my máme právo očakávať, že bude konať“.

Nechcú zobrať Smeru vnútro

Bugár v relácii Braňa Závodského na rádiu Expres odmietol, že by dávali Smeru nejaké ultimáta, a zároveň hovoril, že Mostu-Híd teraz nejde o to, aby už Smer nemal post ministra vnútra. „Lopta je na strane Smeru, keď budú reagovať, urobíme závery,“ povedal Bugár a v súvislosti s odchodom Kaliňáka hovoril, že to má byť „politické gesto“. „Toto očakávame, týmto krokom by chránil aj vládnu koalíciu.“

Bugár nechce dávať ultimáta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (za Most-Híd) pre SME povedal, že odstúpením Kaliňáka by sa „vypustil ventil, vyčistila by sa zavzdušnená atmosféra, ktorá bičuje emócie“.

Predseda Smeru a premiér Robert Fico doposiaľ na vyhlásenie Mosta-Híd nereagoval. Neurobil tak ani Kaliňák.

Nikto z Mosta-Híd nechce povedať, dokedy budú na Smer čakať. „Nie sme na súde, aby sme určovali termín pojednávania,“ reagoval poslanec Elemér Jakab s tým, že strane už nepoškodí ani nepomôže, ak by stanovila presné ultimátum.

Z poslancov zatiaľ len Janckulík

Hrnčiar zároveň potvrdil, že zo skupiny poslancov, ktorí prišli do klubu Mosta-Híd zo Siete, už po Igorovi Janckulíkovi nikto neodíde. „My štyria naďalej v klube zostávame,“ povedal Hrnčiar.

Janckulík svoj odchod oznámil v piatok doobeda, avizoval ho už vo štvrtok. Bugár hovorí, že je to úplne v poriadku. „My sme to včera pochopili tak, že on odíde vtedy, keď pán Kaliňák ostane na svojom mieste, on nepočkal, ale dobre,“ povedal Bugár v rádiu Expres.

Janckulík odišiel, pretože považuje za neprípustné, aby ľudia na najvyšších a citlivých politických miestach mali prepojenia na mimoriadne pochybné osoby, ktoré sú dôvodne podozrivé z napojení na mafiu a vo svojej krajine dokonca trestne stíhané.

Bugár prišiel o poradcu

Stranu opúšťa aj poradca Tomáš Meravý, ktorý bol poradcom predsedu Bugára. „Dôvodom je podľa môjho názoru neadekvátna reakcia strany na aktuálnu situáciu v krajine,“ napísal na Facebooku. Vysvetlil, že nejde len o vraždu novinára a jeho partnerky, ale ide aj o evidentné kontakty medzinárodných štruktúr organizovaného zločinu na kľúčových pracovníkov úradu vlády.

Meravý už v stredu napísal, že demisiu by mal podať predseda vlády, a v piatok to zopakoval. „V každej civilizovanej krajine by musel premiér po prepuknutí škandálu takýchto rozmerov odísť z funkcie. V tejto situácii nepostačuje navrhovať odchod ministra vnútra.“ Snaha za každú cenu udržať túto vládnu koalíciu je podľa neho nepochopiteľná a nestráviteľná a argument o snahe udržať Slovensko v jadre EÚ v tomto prípade neobstojí.

Odhalenia zverejnené v tlači a neschopnosť predsedu vlády vyvodiť z nich osobnú zodpovednosť nás podľa Meravého k jadru Európy nepribližujú, ale naopak, odsúvajú našu krajinu na okraj civilizovaného sveta.

Tlak na odchod

Poslanec Mosta-Híd František Šebej hovorí, že výzvy na odchod z koalície a tlaky na „slušných“ politikov od opozície počúva už od roku 2016, no v radoch opozičných poslancov nevidí veľa takých, ktorí by mali právo hovoriť o slušnosti.

Po odchode Janckulíka vyzval na odchod „slušných“ politikov koalície aj líder SaS Richard Sulík. „Apelujem na všetkých koaličných politikov, aj na nominantov, ktorí majú v sebe štipku svedomia, štipku slušnosti, aby sa nespreneverili zákonom, a aby konali, aby pochopili, že v takejto vláde nemajú čo hľadať,“ povedal Sulík s tým, že minister kultúry Marek Maďarič, ktorý sa už vzdal postu, to pochopil.

„Béla Bugár nebol nikdy odvážny človek, nikdy nešiel na barikády. Ako vidíte, v Moste-Híd sa však niečo deje. Aj v Moste-Híd chápu, že takto to nemôže ísť,“ povedal Sulík po odchode Janckulíka a odkázal Žitňanskej, že verí, že aj ona to chápe. O štátnom tajomníkovi ministerstva práce Ivanovi Švejnovi povedal, že ho pozná pätnásť rokov a je to slušný človek. „Nechápem, čo tam ešte robí.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Lucia Žitňanská

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie