Denník N

Prokuratúra zváži medzinárodný tím, čo bude s Talianmi, nie je jasné

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rodinu Jána Kuciaka zastupuje v trestnom konaní Daniel Lipšic. Hovorí, že polícia by mala tak ako Talianov preveriť aj Kočnera.

Opoziční politici, ale aj Most-Híd žiadajú, aby vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej vyšetrovali zahraniční experti, ktorí by dohliadli na to, aby bol celý proces objektívny a bez politických vplyvov.

Už v tejto chvíli sú na Slovensku zahraniční odborníci, ktorí však nie sú vyšetrovatelia alebo prokurátori, ale sú to experti na forenzné skúmanie. Ide o znalcov. Zákon zakazuje, aby slovenské trestné činy vyšetrovali napríklad agenti FBI. Neplatí to však v prípade, ak by sa zriadil medzinárodný vyšetrovací tím.

O ten by musel požiadať vyšetrovateľ alebo dozorový prokurátor prípadu. Robí sa to vtedy, ak vyšetrovatelia potrebujú vykonať veľa úkonov – výsluchov, žiadostí o informácie v zahraničí. Aby nemuseli formálne žiadať o každý jeden úkon, vytvorí sa tím. Ten schvaľuje ministerka spravodlivosti a dohoda o jeho zriadení sa podpisuje na generálnej prokuratúre.

Podľa informácií Denníka N špeciálna prokuratúra predloží analýzu prípadu na pondelkovej porade generálnej prokuratúre a oznámi, či takýto tím potrebuje alebo nie.

„To, že verejnosť nedôveruje slovenskej polícii, nie je podľa zákona dôvod na to, aby tu mohli vyšetrovať policajti alebo prokurátori z iných krajín,“ povedal Denníku N zdroj z prokuratúry.

Taliani sú stále zadržaní

Polícia vo štvrtok zatkla sedem ľudí vrátane Antonina Vadalu (42), Diega Rodu (62) a Piettra Cartroppu (54) a ich príbuzných. „Sú zadržaní ako podozrivé osoby. Po vykonaní ďalších úkonov sa bude vyvíjať ďalší postup vo vyšetrovaní,“ povedal ešte vo štvrtok policajný prezident Tibor Gašpar.

Či budú z niečoho obvinení a bude podaný návrh na ich vzatie do väzby v piatok, prokuratúra nepovedala.

„Informácie v tomto štádiu trestného konania, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, v súčasnosti poskytovať nebudeme,“ povedala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry.

Polícia môže Talianov zadržiavať maximálne 72 hodín.

Lipšic: Rovnako by mali preverovať aj Kočnera

Rodinu Jána Kuciaka v trestnom konaní zastupuje právnik a bývalý minister vnútra Daniel Lipšic. Do spisu zatiaľ nenahliadol.

„Som presvedčený, že stále existujú vyšetrovatelia, operatívci na NAKA a na protizločineckej jednotke, ale aj prokurátori na Úrade špeciálnej prokuratúry, ktorí majú úprimný záujem tragickú vraždu vyšetriť,“ povedal.

Vznik medzinárodného tímu by podľa neho mohol celé vyšetrovanie zdôveryhodniť ešte viac.

„Je správne, že polícia preveruje všetky možné verzie, otázka je, že pokiaľ sa verzia talianskej stopy objavila v pondelok, tak či vykonanie invazívnych úkonov vo štvrtok má reálny zmysel,“ povedal Lipšic o zatýkaní na východnom Slovensku. 

„Aj v iných kauzách sa stalo, že k týmto úkonom prišlo s časovým odstupom – Váhostav alebo Bašternák. Ako keby sme nechávali podozrivým veľa času na to, aby všetky stopy, ktoré by mohli súvisieť s trestnou činnosťou, zahladili.“

Jánovi Kuciakovi sa na jeseň minulý rok vyhrážal Marián Kočner, že naňho a jeho rodinu bude hľadať špinu. Kočnera polícia vypočula, ale nerobila uňho prehliadky tak ako u Talianov a ani ho nezadržala.

„Myslím si, že v tomto štádiu by mala polícia rovnako preverovať všetky verzie, ktoré majú s trestným činom súvis. A mala by byť zdržanlivá pri informovaní,“ povedal Lipšic. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie