Denník N

Od Fica odchádza jeho najbližší spolupracovník Roman Šipoš

Roman Šipoš (vpravo) s premiérom Robertom Ficom. Foto Tasr
Roman Šipoš (vpravo) s premiérom Robertom Ficom. Foto Tasr

Riaditeľ kancelárie predsedu vlády dal po vražde Jána Kuciaka a informáciách o prepojení talianskej mafie na predstaviteľov Smeru výpoveď.

Od premiéra Roberta Fica (Smer) odišiel jeho dlhoročný najbližší spolupracovník Roman Šipoš. Od roku 2015 pôsobil ako riaditeľ kancelárie predsedu vlády, predtým bol poslancom za Stranu demokratickej ľavice (1998 až 2002) aj štátnym tajomníkom ministerstva výstavby.

Denníku N to potvrdil samotný Šipoš. „Po zverejnení článku v Denníku N dňa 26. februára 2018 podvečer o závažných informáciách spájaných s aktuálnou kauzou smrti dvoch mladých ľudí na Slovensku som sa hneď, ako mi to neplánované rodinné udalosti dovolili, osobne stretol s predsedom vlády. Na tomto krátkom stretnutí som predsedovi vlády navrhol moje okamžité skončenie pracovného pomeru k 1. aprílu 2018,“ vyhlásil Šipoš.

Šipoš sa rozhodol skončiť na úrade vlády po prečítaní rozhovoru s Tomom Nicholsonom, ktorý prvýkrát v pondelok podvečer pre Denník N povedal, že motív vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej mohol súvisieť s talianskou mafiou a jej pôsobením na Slovensku.

Následne Aktuality a spolu s nimi všetky ostatné médiá zverejnili Kuciakov posledný článok, v ktorom sa okrem pôsobenia talianskeho podsvetia u nás opisuje aj to, že s jedným z podozrivých – Antoninom Vadalom – v minulosti žila asistentka premiéra Mária Trošková, a to, že tajomník bezpečnostnej rady Viliam Jasaň vybraný Ficom, dlhoročný poslanec Smeru, vlastnil súkromnú bezpečnostnú službu Prodest, ktorú Vadala prebral od jeho príbuzného.

Trošková bola ako hlavná štátna radkyňa zaradená v kancelárii predsedu vlády v roku 2015.

Fico návrh akceptoval

Robert Fico podľa Šipoša jeho odchod z úradu vlády akceptoval. „V zmysle zákona o štátnej službe budem do konca mesiaca marec 2018 na základe vzájomnej dohody s predsedom vlády čerpať aj minuloročnú dovolenku.“

Šipoš je radovým členom Smeru a hovorí, že ním naďalej zostáva.

Roman Šipoš. Foto – TASR

„Zároveň mi dovoľte vyjadriť moju hlbokú úctu a úprimnú sústrasť rodinám nad nezmyselnou smrťou týchto dvoch mladých ľudí, ktorá ma ľudsky ako rodiča neuveriteľne zasiahla,“ povedal Šipoš, ktorý pochádza zo Starej Ľubovne, kde bol kedysi prednostom mestského úradu.

Kaliňák sa drží vo funkcii

Šipoš mal k Ficovi blízko nielen v práci, ale aj v súkromí – býval v Bonapartovi, kde si jeho firma kúpila byt.

Šipoš už svoju funkciu raz dobrovoľne opustil – stalo sa to v roku 2011, keď bol predsedom Úradu pre verejné obstarávanie. Iveta Radičová ho vtedy kritizovala, že spomaľuje čerpanie eurofondov, keď ruší priveľa tendrov. Šipoš nesúhlasil a povedal, že odišiel z principiálnych dôvodov, pretože tendre, ktoré rušil, neboli transparentné a rušil ich oprávnene.

„Okolnosti, ktoré sa vyskytli, ma utvrdili, že som nemohol konať inak, ak chcem naďalej zostať pri svojich ľudských hodnotách a zásadách,“ tvrdil vtedy.

V stredu oznámil odchod z funkcie minister kultúry Marek Maďarič. Demisiu podá prezidentovi v pondelok a aj on zostáva členom Smeru.

Most-Híd žiada, aby z funkcie odstúpil minister vnútra Robert Kaliňák, opozícia požaduje aj odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Fico ani Kaliňák dnes výzvu Mosta-Híd nekomentovali. Novinárom najprv poslali stanovisko, že sa stretli so šéfom organizácie Reportéri bez hraníc. Ten oznámil, že Fica vyzval, aby sa novinárom ospravedlnil. Predseda vlády po začiatku pochodu za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú vydal stanovisko, že Reportéri bez hraníc o ich stretnutí zavádzali.

„Na stretnutí nezaznela výzva na ospravedlnenie sa novinárom za niektoré výroky z minulosti na ich adresu. Rokovanie sa týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť túto tragédiu,“ povedal Fico.

Harlem Desir z OBSE však verziu o tom, že od Fica požadovali ospravedlnenie novinárom, uviedol v zaslanom stanovisku. Druhá účastníčka stretnutia, Flutura Kusariová z Európskeho centra pre slobodu tlače a médií, to potvrdila priamo Denníku N.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie