Denník N

Zahraniční novinári usvedčili Fica z klamstva: Žiadali sme premiéra, aby sa novinárom ospravedlnil

Robert Fico, Robert Kaliňák a Erik Tomáš so šéfom Reportérov bez hraníc. Foto – Úrad vlády SR
Robert Fico, Robert Kaliňák a Erik Tomáš so šéfom Reportérov bez hraníc. Foto – Úrad vlády SR

Fico tvrdí, že na stretnutí šéfovia novinárskych organizácií ospravedlnenie nežiadali, všetci traja však potvrdili opak.

Premiér Robert Fico v piatok poprel, že by ho predstavitelia medzinárodných novinárskych organizácií vyzvali, aby sa ospravedlnil slovenským novinárom za hanlivé výrazy, ktoré v minulosti použil.

„Na stretnutí nezaznela výzva na ospravedlnenie sa novinárom za niektoré výroky z minulosti na ich adresu. Rokovanie sa týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť túto tragédiu,“ píše sa vo vyhlásení premiéra. Je mu ľúto dezinterpretácie obsahu dnešného stretnutia.

Flutura Kusariová z Európskeho centra pre slobodu tlače a médií, šéf Reportérov bez hraníc Christophe Deloire aj reprezentant OBSE pre slobodu médií Harlem Désir však pre Denník N opäť potvrdili, že požiadavka na stretnutí zaznela.

„Jednoznačnú výzvu na vyjadrenie ľútosti (nad urážaním novinárov) som premiérovi počas stretnutia adresoval dvakrát. Veľmi dobre ju pochopil,“ povedal Deloire.

Kusariová dodala, že „na stretnutí som dnes bola a tiež to potvrdzujem“.

Rovnaké slová použil aj Désir: „Môžem potvrdiť, že táto výzva počas stretnutia zaznela od šéfa Reportérov bez hraníc Christopha Deloira.“

V piatok doobeda šéf Reportérov bez hraníc Christophe Deloire premiérovi pripomenul aj jeho výrok o novinároch ako špinavých protislovenských prostitútkach. Fica dokonca vyzval, aby vyjadril ľútosť za predchádzajúce útoky na novinárov.

„Myslíme si , že by ste mali vyjadriť svoju ľútosť a ospravedlniť sa za to, že ste niekoľkokrát urazili novinárov,“ povedal vtedy Deloire.

Fico v sobotu poslal prepis časti vyjadrenia Christopha Deloira, ktorý podľa neho dokazuje, že neklamal: „Za atmosféru, v ktorej pracujú novinári, môžu aj politici tým, aké prostredie vytvárajú a ako sa k práci investigatívnych novinárov stavajú. Jedna vec je prácu novinárov kritizovať a to je, samozrejme, v poriadku, je to bežná súčasť života v demokratickej spoločnosti, ale niečo celkom iné je na no​vinárov útočiť a urážať ich. Aj preto by som Vás, pán premiér, chcel poprosiť, aby ste vzťahy s novinármi urovnali a vytvorili dôstojné podmienky, v ktorých môžu pracovať.“

Celé stanovisko premiéra Fica, ktoré zahraniční novinári popreli

Predseda vlády SR Robert Fico oceňuje konštruktívny dialóg s predstaviteľmi zahraničných novinárskych organizácií. Je mu ľúto dezinterpretácie obsahu dnešného stretnutia. Na stretnutí nezaznela výzva na ospravedlnenie sa novinárom za niektoré výroky z minulosti na ich adresu. Rokovanie sa týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť túto tragédiu. Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie