Denník N

Predseda Európskej federácie žurnalistov: Iba šesť percent zabití novinárov sa vyriešilo, riziku musíte čeliť všetci spoločne

Mogens Blicher Bjerregård. Foto N – Dávid Pásztor
Mogens Blicher Bjerregård. Foto N – Dávid Pásztor

Mogens Blicher Bjerregård je bývalý dánsky novinár, ktorý dnes predsedá Európskej federácii žurnalistov. V rozhovore hovorí o nevyhnutnosti spájania sa novinárov na oficiálnej úrovni. Bez silného tlaku na vlády sa budú vrahovia novinárov beztrestne pohybovať medzi nami.

Je sloboda slova v Európe v ohrození?

Je zjavné, že je v poklese. Za posledných zopár mesiacov sme zažili už tretiu vraždu novinára v Európskej únii. Brutálny bombový útok na Daphne Caruanovú Galiziovú v Malte, predtým ešte bola zabitá švédska novinárka Kim Wallová a teraz chladnokrvná vražda Jána Kuciaka. Toto sa stalo všetko od augusta. Aktuálne čelíme situácii, že povolanie žurnalistu sa stáva čoraz nebezpečnejším.

Všetci tí, ktorí rozhodujú o práci žurnalistov, sa musia spojiť. Najdôležitejšie je vytvorenie takého prostredia, kde sloboda slova nebude ohrozená. A tí prví, ktorí by toto mali urobiť, sú politici. Premiéri, vláda – tí musia byť v popredí tejto zmeny. Bohužiaľ, v mnohých krajinách vidíme predsedov vlád a prezidentov vytvárať nepriateľské prostredie pre novinárov prostredníctvom nenávistných vyjadrení, slovných útokov a podobne. Poškodzujú tým slobodu slova, ktorá je základným prvkom akejkoľvek demokracie. A slobodu slova zastupujú slobodné a pluralistické médiá. Nástup takýchto tendencií vidíme v Maďarsku, Poľsku; v iných krajinách sa pracovné prostredie pre novinárov zhoršuje tiež. Vidíme, že sa sťažuje ochrana zdrojov žurnalistov.

Čiže áno, sloboda slova je, žiaľ, v poklese a my všetci, ktorí pracujeme pre médiá a žurnalistov, sa musíme spojiť a bojovať proti snahám obmedzovať slobodu slova. Pred dvoma týždňami sa nám to podarilo v Gdansku, kde sme mali obrovskú konferenciu v Európskom centre Solidarity, kde sa zrodili de facto všetky nové demokracie v 80. rokoch. Vidíme partnerstvá medzi jednotlivými mediálnymi organizáciami, povedali sme si, ako ďalej. Dúfam, že vďaka tej konferencii sa nám podarí dosiahnuť vytvorenie lepšieho prostredia, že sa nám podarí tlačiť na vlády prostredníctvom rozhodnutí z orgánov Európskej únie. Musíme vytvoriť také mechanizmy, aby to viedlo k skončeniu beztrestnosti napádania a vraždenia novinárov.

Hovorili ste o vytvorení prostredia pre žurnalistov, kde sloboda slova nebude ohrozená. Ako si to predstavujete?

V prvom rade, páchateľov treba okamžite odsúdiť. A nielen ich, hlavne tie hlavy, ktoré to vymysleli. Ak sa nám nepodarí odsúdiť tých, ktorí vymysleli vraždu Daphne a Jána, vytvoríme takú spoločnosť, kde bude beztrestné zavraždiť novinára. A to nesmie byť beztrestné. Iba 6 percent zabití novinárov za posledných dvadsať rokov sa vyriešilo. Iba šesť percent! Páchatelia ostatných stále behajú po slobode. A keď je také ľahké vyhnúť sa trestu za zabitie novinára, tak doslova vyzývate na ďalšie a ďalšie útoky na žurnalistov.

Prečo týchto ľudí nedokážeme chytiť a odsúdiť? Kde je problém?

Väčšina týchto vrážd sa stala v krajinách, kde je prostredie pre novinárov veľmi nepriateľské. Avšak sú tu aj páky na vlády takýchto krajín, ktoré vytvorila Rada Európy. Vytvorila skoro návod na to, ako zaistiť slobodu slova aj v takýchto krajinách. Jediná krajina, ktorá zapracovala takmer všetky mechanizmy, je Švédsko a to nie je krajina, kde by sme mali množstvo útokov voči novinárom. A napriek tomu to spravili. Ostatné krajiny by mali Švédsko nasledovať, mali by takéto mechanizmy taktiež zapracovať, lebo musíme ukončiť túto beztrestnosť. A to by malo byť to prvé – dostať páchateľov čo najrýchlejšie pred súd.

Keď hovoríte o beztrestnosti zabíjania žurnalistov, máme sa čoho báť?

Je jasné, že sa musíte mať na pozore. Osobitne vtedy, ak pracujete ako investigatívny novinár. Musíte sa rozhliadať a starať sa o svoju bezpečnosť.

Mogens Blicher Bjerregård (60) viedol v rokoch 1999 – 2015 Dánsku úniu žurnalistov. Od roku 2013 predsedá Európskej federácii žurnalistov (EFJ). Členom EFJ je aj Slovenský syndikát novinárov.

Ale máme sa čoho báť?

Áno, mali by ste sa báť a starať sa o svoju bezpečnosť, hlavne by vaše starosti mali začať vážne brať príslušné orgány. V Európe sa za posledné tri roky odohralo vyše 380 napadnutí – slovných či telesných – novinárov. Všetky sú nahlásené na platforme Rady Európy, ktorá vyzýva štáty, aby reagovali na tieto napadnutia. Iba polovica z nich na ne naozaj reagovala. Toto nám ukazuje, že stále sú krajiny, v ktorých je povolanie novinára nebezpečnejšie než v iných. Napríklad v Srbsku je situácia veľmi zlá. Pokojne sa môže stať, že vás niekto zbije, lebo ste žurnalistom. V Turecku je viac než 160 novinárov vo väzení.

A čo môžeme robiť?

Musíme sa spojiť a urgovať vlády, aby to čo najrýchlejšie zmenili.

Lenže čo v prípade, ak vlády takú zmenu nechcú?

Musíme sa spájať a vytvárať partnerstvá, aby náš hlas bol silnejší. Musíme zvýšiť hlas, ukázať solidaritu s inými. Musíme využívať tieto spojenectvá, keď sa stretávame s vládami. Musíme tlačiť na medzinárodné organizácie, aby tlačili na svoje členské krajiny, aby to zmenili. A musíme rozprávať tieto príbehy. Čo sa stalo na Slovensku, treba vyrozprávať celej Európe. A rovnako aj to, čo sa tam deje teraz. Tie príbehy musia rezonovať. A nielen to. Za posledné tri či štyri stretnutia v Českej a Slovenskej republike som sa dopočul veľa príbehov. Napríklad budeme teraz vydávať knihu, ktorá je o mediálnej situácii v desiatich rozličných krajinách, aj o Česku. A teraz, nikto vám nesľúbi, že budete mať vládu, ktorá bude vľúdna k novinárom, ale práve takýmto spôsobom, rozprávaním príbehov, môžete občanom hovoriť, ako sa k vám správajú politici, a zmena skôr či neskôr nastane.

Čo ak nás občania nepočúvajú? Čo môžeme robiť, ak sú aj občania proti nám?

Musíte vydržať, byť silní. Aj za hranicami svojho štátu. Musíte vytrvať vo svojej práci. Na túto situáciu neexistuje žiadna rýchla náprava.

Môžeme predísť tomu, aby nás niekto napádal či rovno zabil?

Je potrebné sa spojiť. Musíte vytvoriť také spojenectvá, do ktorých budete volať aj predstaviteľov štátu, aby ste si spoločnými silami tvorili bezpečné prostredie pre svoju prácu. Zároveň musíte ešte viac spozornieť pri akejkoľvek hrozbe či vyhrážke. A je jedno, či sa vám niekto vyhráža online alebo offline. Príslušné orgány o tom musia vedieť a musia to riešiť. Zároveň nikdy nesmiete byť na investigatívnu prácu osamote. Musíte sa spájať aj medzi redakciami, musíte jeden o druhom vždy vedieť, kde je a čo robí. Musíte mať niekoho, komu veríte. Čím viac sa dozvedám o vražde Kuciaka, tým viac mám pocit, že potrebujeme nejakú formu bezpečnostného „výcviku“. Nemyslím tým, že sa budete trénovať v boji, ale skôr len vo všímaní si jednotlivých známok nebezpečia. A orgány musia reagovať na to, keď ste v nebezpečí.

V prípade Kuciaka nereagovali.

Práve preto musíme oficiálnou cestou tlačiť na krajiny, aby zaviedli postupy, ktoré vám toto zabezpečia.

Existuje nejaký spôsob, ako môžete vy z Európskej federácie žurnalistov tlačiť napríklad na slovenskú vládu, aby zaviedla tieto mechanizmy?

Áno, môžeme. V niektorých krajinách sme spolu s OSN vytvorili Misie na hľadanie pravdy. Tieto skupiny ľudí zviditeľňujú problémy a tak tlačia na vlády. Pretože keď sa problém stane verejným, je často ľahšie robiť nejaké zmeny. Neviem vám teraz povedať, čo budeme robiť. Vidím však čím ďalej, tým viac dôvodov, aby takéto misie prišli aj do vašich krajín. V Poľsku boli dvakrát, mali ich aj v Srbsku či v Chorvátsku. Máme aj iné možnosti, no nie je to vôbec ľahká hra.

Na Slovensku aj v Česku čelíme malému záujmu mladých ľudí o žurnalistiku. Ako máme presvedčiť mladých ľudí, že novinárčina je dobrá práca, teraz po vražde Kuciaka?

To najlepšie, čo môžete urobiť, je vytvoriť silnú úniu novinárov a ukázať, že máte silu. Ale to musíte urobiť vy novinári, nikto to za vás neurobí.

Máme Slovenský syndikát novinárov, no jeho pozícia nie je až taká silná.

Musíte ho posilniť tým, že sa doň zapojíte všetci. Získajte si spojencov a môžete mať dokonca väčší vplyv aj v rámci syndikátu. Ale už len to, že budete v syndikáte, vám posilní postavenie, pokiaľ tam bude dostatočne veľa ľudí. Združte okolo seba ľudí a vytvorte silnú úniu, ktorá bude mať nejaké slovo v rokovaniach. Osamote nedokážete nič.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie