Denník N

Kaliňák nechce odísť. To, či mu ľudia nedôverujú, vraj nie je odmerané

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:52. – Minister vnútra Robert Kaliňák naďalej vystupuje ako hlavný manažér vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka. Z funkcie odísť nechce, sústreďuje sa na vyšetrovanie.

Minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák teraz nemieni odstúpiť z funkcie. „Všetky sily venujeme tomu, aby polícia bola schopná v spolupráci s prokuratúrou objasniť túto vraždu a dostať páchateľov pred spravodlivosť, potom môžeme riešiť všetky ostatné témy, môžeme na to mať veľa času. Teraz dobiehame troj- alebo štvordňový náskok, ktorý má páchateľ pred nami,“ povedal Kaliňák v Sobotných dialógoch v Slovenskom rozhlase.

„Koľkí ešte musia zomrieť, aby ste cítili to, čomu sa v civilizovaných krajinách hovorí politická zodpovednosť?“ opýtal sa Kaliňáka moderátor RTVS Braňo Dobšinský. „Zjednodušujete a zľahčujete smrť dvoch mladých ľudí,“ odpovedal Kaliňák, ktorý vystupuje ako zástupca vyšetrovateľov a hovorí, že v prvom rade chce teraz chytiť vraha.

Kaliňákovi sa otázky nepáčili

Kaliňákovi sa nepáčia Dobšinského otázky a spochybňuje tvrdenie, že mu ľudia nedôverujú. „Pán redaktor, vy tú otázku staviate ako fakt, nemáte ju odmeranú.“

Na to, že v Bratislave vyšlo do ulíc 25-tisíc ľudí, zareagoval, že to videl: „Ľudia si uctili pamiatku novinára a jeho snúbenice. Každého z nás ten prípad mimoriadne rozčuľuje.“

Video z pochodu: Tisíce ľudí v uliciach, Šimečkov silný prejav a hymna podľa Benetina
autorka: Martina Koník

Na odchod ministra kultúry Mareka Maďariča z funkcie Kaliňák povedal, že Maďarič bol ministrom kultúry, ale úlohou ministra vnútra je zabezpečiť, že sa vražda vyšetrí.

Na to, že aj matka Martiny Kušnírovej ho vyzvala, aby odstúpil, Kaliňák zareagoval: „Dovoľte, aby sme mali na prvom mieste to, aby sme to vyšetrili. Vy ste celý život alebo ich stratu posunuli na to, či tu bude minister. Desať minút kladiete tú istú otázku, ktorá s vraždou týchto ľudí nesúvisí, a mňa to dosť mrzí.“

Po skončení relácie novinárom povedal, že sa mu na stoličke ministra teraz sedí „veľmi ťažko“. Chce, aby sa najskôr vyšetrila vražda, a potom sa môže „rozpútať politické peklo“.

Most-Híd si vzal týždeň, potom zasadne rada

Odchod Kaliňáka žiadal koaličný partner Most-Híd. Po tom, ako minister povedal, že teraz neodíde, Most-Híd zvolal republikovú radu, mala by zasadať v pondelok 12. marca. Najbližší týždeň budú prebiehať stretnutia okresných organizácií strany.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár na otázky Denníka N v sobotu neodpovedal. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na Kaliňákove vyjadrenia zareagovala: „Mňa už slová ministra Kaliňáka nezaujímajú.“

Podpredseda Mosta-Híd a minister životného prostredia László Sólymos pre agentúru SITA povedal, že súčasná vládna koalícia môže ďalej fungovať len vtedy, keď sa prijmú rázne kroky. „Povedali sme, že majú konať v Smere, ale dnes to vyzerá tak, že nebudú. U nás sa spúšťa proces, ideme do regiónov. Chceme počuť názory členov,“ dodal.

Talianov polícia prepustila, zrejme vznikne medzinárodný tím

Posledný článok Jána Kuciaka bol o talianskej mafii. Podozrivých podnikateľov z východu polícia vo štvrtok zatkla, ale dnes ich prepustila. Kaliňák tvrdí, že polícia im venovala pozornosť a boli obvinení vo viacerých čiastkových veciach.

Podľa ministra pravdepodobne vznikne medzinárodný tím, ktorý bude prípad vyšetrovať.

Kaliňák sa vyhýba odpovedi, ako mohol mať premiér za asistentku Máriu Troškovú, ktorá bola v minulosti Vadalovou milenkou: „Nemyslím si, že pani Trošková bola kedykoľvek prítomná v nejakej situácii, ktorá by súvisela s utajovanými skutočnosťami alebo s bezpečnosťou štátu.“

Trošková nemá bezpečnostnú previerku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie