Denník N

Dopuje: Cítil som sa ako feťák, no potom prišli výsledky

Ilustračné foto N – Peter Kováč
Ilustračné foto N – Peter Kováč

Kulturista tvrdí, že dokáže dopovať tak, aby svojmu telu neublížil. Odborník kontruje, že o všetkých vedľajších účinkoch nemôže vedieť.

Keď si prvýkrát pichol injekciu s testosterónom, cítil sa ako feťák. Potom však prišli výsledky a dopuje už tri roky.

Rozprávali sme sa s kulturistom, ktorého meno má redakcia Denníka N k dispozícii, no zostane v anonymite.

Tento rozhovor nie je návodom na to, ako dopovať. „Keď čo i len jedného človeka zachránim od sebapoškodzovania či dokonca smrti, tak to má zmysel,“ hovorí náš respondent.

V rozhovore nájdete aj:

  • ako sa dá zohnať doping,
  • ako je to naozaj s impotenciou,
  • ako sa počas cyklu cítite ako poloboh,
  • ako prichádza depresia po vysadení steroidov a
  • ako to mnohí nezvládli.

Vyjadrenie odborníka

O názor na tvrdenia nášho respondenta sme požiadali odborníka. Milan Sedliak pôsobí na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave, kde prednáša predmety doping v športe a doplnky výživy.  Je predsedom novovzniknutej Slovenskej spoločnosti pre športovú výživu.

Androgénne anabolické steroidy (AAS), čiže mužské pohlavné hormóny, sú dlhodobo najzneužívanejšou skupinou zakázaných dopingových látok nielen v športe, ale aj medzi rekreačne športujúcimi alebo v niektorých povolaniach (bezpečnostné a silové zložky).

AAS majú veľký medicínsky potenciál, spojený, bohužiaľ, aj so závažnými vedľajšími účinkami. Väčšina z týchto zmien je zvratná a bez trvalých následkov, aj keď doba návratu metabolických parametrov do normálnych fyziologických hodnôt môže trvať už po jednej kúre AAS až šesť mesiacov, v prípade endokrinných parametrov dokonca jeden rok (Garevik et al., 2011).

Niektoré výskumy ukazujú na chronické zmeny vo svalovom tkanive, ktoré pretrvávajú aj niekoľko rokov po skončení užívania AAS. Zväčšený priečny prierez svalových buniek, viac bunkových jadier s väčším výskytom ich centrálnej polohy alebo väčší počet androgénnych receptorov môžu dlhodobo zvýhodňovať bývalých užívateľov AAS oproti ostatným športovcom (Eriksson et al., 2006). Dlhodobé užívanie ASS však vedie nezriedka k rozvoju trvalých poškodení predovšetkým srdcového svalu, v závažných prípadoch vedúcich k smrti ich užívateľa. Typickým nálezom pri tzv. anabolickom srdci je napríklad koncentrická hypertrofia ľavej predsiene, spojená s fibrózou a zmenšením objemu predsiene (Montisci et.al., 2011).

Odhliadnuc od právnej stránky veci, užívanie AAS, ale aj iných dopingových látok nemôže byť preto v žiadnom prípade považované za bezpečné. Závažnosť a rýchlosť nástupu vedľajších účinkov je navyše individuálna a pri súčasných vedeckých poznatkoch nepredvídateľná.

Milan Sedliak

Pozn.: Milan Sedliak dostal na nahliadnutie celý rozhovor a niekoľkokrát doň zasiahol. Jeho komentáre sú označené kurzívou.

Kedy ste si prvýkrát dali doping?

Pred tromi rokmi.

Zmenilo vás to?

Dosť, nemyslím však len po fyzickej, ale aj po psychickej stránke. Iné je, keď idete slopať s kamošmi a ani vám nenapadne, že raz môžete byť alkoholikom. No ja som mal všetko o dopingu poctivo naštudované a vedel som, že sa môžem stať závislým.

O dopingu som si študoval dlhé roky. Niečo som počul od ľudí, čítal som aj knihy a veľa informácií je na internete. Bohužiaľ, často sú informácie aj mylné, treba si nájsť dôveryhodný zdroj a nie nejakého nasypanca z pivničnej posilňovne, ktorý tvrdí, že čím viac si toho dáte, tým lepšie.

Prečo ste sa o tom rozhodli rozprávať, aj keď anonymne?

Keď čo i len jedného človeka zachránim od sebapoškodzovania či dokonca smrti, tak to má zmysel. Aj keď je tu hrozba, že niekto odhalí moju identitu. Nespočetnekrát sa mi stalo, že ma zastavili chlapci, ktorí nemali ešte ani 20 rokov a povedali, čo berú, a pýtali sa ma, či je to dobré. Chytám sa za hlavu, chlapec nemá nič odcvičené, nevie, čo je diéta, čo je cvičenie 6-krát do týždňa, nechce ísť na súťaž a hneď zapláva do tých najtemnejších vôd.

Ilustračné foto. Foto N – Peter Kováč

Dlhé roky ste študovali zdroje o dopingu. Celý čas ste teda aj rozmýšľali nad tým, že ho budete brať?

Cvičiť som začal, keď som mal pätnásť rokov. Vtedy mi stačilo párkrát zdvihnúť činku, ísť sem-tam na tréning a dať si trochu pozor na stravu, ešte som nerozmýšľal nad súťažami.

Prvé dopingové cykly boli metódou pokus-omyl a porobil som všelijaké veci. Preto chcem, aby ten, kto to už začne robiť, to robil rozumne. Vtedy sa dajú minimalizovať alebo aj úplne vylúčiť možné vedľajšie účinky. Neobhajujem to, je to škodlivé ako fajčenie, pitie či tvrdé drogy.

Poznámka odborníka Milana Sedliaka: Toto je mylné tvrdenie. Suprafyziologické užívanie anabolických steroidov má vždy vedľajšie účinky, tak ako každá hormonálna intervencia.

Aké somariny ste teda porobili?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie