Denník N

Slovensko čaká televízna nedeľa, akú Fico nikdy nechcel zažiť

Foto N – Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Andrej Kiska môže pokračovať v stopách Michala Kováča. Môže sa stať druhým prezidentom, ktorý svojím prejavom zvalí vládu.

Príhovor troch ústavných činiteľov v RTVS hneď po sebe v takej dramatickej situácii sme tu ešte nemali. Niečo podobné sa už síce stalo pred voľbami do VÚC, ale význam zajtrajších vystúpení bude vzhľadom na udalosti neporovnateľne vážnejší.

Andrej Kiska sa o slovo prihlásil ešte pred piatkovým pochodom. Ak sa rozhodne byť v nedeľu ostrý, Ficov pád je de facto hotová vec, pretože veľká časť spoločnosti čaká na prvý silný podnet, aby prejavila svoju nespokojnosť ešte silnejšie.

Ako vystúpia

v nedeľu od 19.40 h na Jednotke v poradí:

  • prezident Andrej Kiska
  • predseda parlamentu Andrej Danko 
  • premiér Robert Fico

Zdroj: RTVS

Bolo to cítiť už v piatok na spomienkovom pochode, na ktorom prezident vystúpil len symbolicky. Námestie stíchlo a čakalo, čo urobí. Mnohí asi boli sklamaní, že dodržal apolitickú dramaturgiu. V nedeľu však bude režisérom on.

Pred 24 rokmi, 9. marca 1994, svojím vystúpením v parlamente Michal Kováč rozhodol o konci druhej Mečiarovej vlády. 4. marca 2018 sa môže niečo podobné zopakovať.

Robert Fico sa o slovo prihlásil ako druhý. Ak by sa vypisovali stávky, tak najnižší kurz by bol na nasledovnú stratégiu – pokúsiť sa utíšiť hnev spoločnosti drobnými ústupkami, možno padne niekoľko ústretových slov aj k novinárom.

Ak by sme boli veľmi odvážni, objaví sa aj čosi ako ospravedlnenie. Prejav však inak bude jednoznačnou snahou o obranu Smeru a pokusom otočiť debatu niekam inam. Šanca, že sa už zajtra dozvieme o páde Roberta Kaliňáka, je malá. To však neznamená, že k nemu nepríde.

Ak Fico chce zachrániť svoju tretiu a poslednú vládu, Kaliňák musí odísť. Most-Híd dáva jednoznačne najavo, že bez toho to nepôjde, a čoraz viac z neho presakuje revolučná nálada. Béla Bugár síce nie je jej fanúšikom, ale dlho už nevydrží vzdorovať.

Fico bude dúfať v nejaký zázrak, ktorým by sa v jeho prospech mohla skončiť republiková rada bugárovcov naplánovaná na 12. marca. Najneskôr po nej sa však bude musieť rozhodnúť, či je dôležitejší Kaliňák alebo vláda. Oveľa pravdepodobnejšie však je, že sa rozhodne ešte pred ňou.

Andrej Danko sa ozval ako posledný. Celý týždeň vydržal byť ticho. Možno preto, že čakal a tešil sa, ako sa Smer topí v bahne. A možno preto, že Hoľkove nepodarené obchody s Talianmi a Matečnej podpisy s pozemkami nie sú jedinou stopou SNS v tomto prípade a nechcel na seba zbytočne upozorňovať.

Z tejto trojice je Danko zatiaľ aj tak najmenej zaujímavý. V piatok sa ozval z Budapešti s bezobsažným vyhlásením. Ak mu cez noc nesadne niečo na nos, jeho prejav bude len do počtu.

Samozrejme, ešte je tu Robert Kaliňák, ktorý vystúpi v O 5 minút 12. Niečo porozpráva, ale to je už v podstate úplne jedno. Ako povedala Lucia Žitňanská: „Mňa už slová ministra Kaliňáka nezaujímajú.“ A nezaujímajú ani významnú časť Slovenska. Tú by ešte Fico chvíľu mohol ignorovať. Podstatné v tomto prípade je, že vzburu v Moste-Híd si už dovoliť nemôže.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie