Denník N

Ak Fico neodstúpi, ako krajina nemáme normálnu budúcnosť

Ak si premiér Fico môže dovoliť toto, môže všetko. Potom však ako krajina nemáme budúcnosť. Nie normálnu. Sme Balkán, sme Rusko, sme Ázia a on nie je premiér, ale feudál.

Budú nám tvrdiť, že sa nič nestalo, presne rovnako, ako sa nestalo nikdy nič. Budú sa tváriť prekvapene a pýtať sa, čo nám vlastne prekáža. Budú sa tváriť, že nerozumejú. Budú dúfať, že to odíde presne tak, ako to odišlo vždy.

Budú nás presviedčať, že nás niekto chce zneužiť. Budú nás strašiť tým, čo môže nastať, a varovať, že alternatíva neexistuje. Budú sa spoliehať na to, že sme ako žena, ktorú jej partner týra tak dlho, až uverila, že iná možnosť nie je.

Budú sa pretvarovať pred celou republikou a budú sa pretvarovať pred svojimi. Odizolujú ich v paralelnej realite, v ktorej sa nič nestalo, nič sa nedeje, a ak sa aj niečo deje, tak je to nebezpečné.

Skúsia predstierať činnosť a čakať, kým prestaneme. Ak neprestaneme, budú dúfať, že sa to zvrhne. Budú sa cítiť ublížene a budú mať strach, pretože vedia to, čo vieme aj my: že je toho priveľa. Budú veriť, že ešte poslednýkrát sa to podarí, že to nemôže byť koniec.

Budú sa však mýliť. Toto musí byť koniec.

Žijeme v dňoch, keď sa píše história. Otriasa sa nielen vláda, ale aj celá spoločnosť. Ľudia sú zhrození, vystrašení a nahnevaní. Tie davy sú výčitkou. V hre nie je len morálka spoločnosti, ale aj česť každého jednotlivca, lebo až na ňu siahli.

Toto totiž nie je obyčajná drobná zlodejina v zdravotníctve, nie je to ani obyčajná veľká zlodejina na životnom prostredí. Posledný týždeň obnažil nie jeden izolovaný jav, ale celú štruktúru. Na Slovensku vládne premiér, ktorého najbližší človek podnikal s mafiánmi, a on má ešte tú odvahu tvrdiť, že sa v zásade nič nestalo.

V ich svete sa nič nestalo, v tom normálnom áno.

Je to medzinárodný škandál, pred ktorým sa nedá skryť a nikdy sa už pred ním skryť nebude dať. Zakaždým, keď sa tento človek stretne s hocikým z Európy, bude vedieť, že oni vedia. Že ho považujú za skorumpovanú figúrku, ktorú jej vlastná bezohľadnosť dohnala až tak ďaleko, že nemyslí na nič – nemyslí na krajinu, na ľudí, na tú bezmocnosť, ktorú cítia. Myslí len na svoje vlastné zúfalé prežitie.

A môže hovoriť, že Bratislava nie je Slovensko, môže hovoriť, že zahraniční študenti nie sú naši; ľudia sa však stretli aj v Starej Ľubovni, Dolnom Kubíne a vo Veľkom Krtíši. Dvadsaťtisíc ľudí v hlavnom meste nie je rozmar. Ľudia na celom Slovensku dávajú pietne a s úctou najavo, že bola prekročená aj posledná hranica.

Je to jednoduché, toto musí byť koniec, Robert Fico nemá žiadne právo vládnuť. Odvolať Roberta Kaliňáka (ak vôbec!) nestačí. Situácia sa nesmie vrátiť do normálu, po ktorom tak veľmi túži. Ak by sme nevedeli, že ide o Slovensko, nepochybovali by sme o tom, že premiér, od ktorého ku mafii vedú presne dva kroky, musí v každej krajine skončiť.

Ľudia sú zhrození, nahnevaní a majú strach, pretože toto je jednoducho priveľa. Cítia sa, akoby ich niekto hrozne ponížil, potom vysmial, opľul a omočil. A potom nasadol do Ferrari. A odišiel do zákazu vjazdu. A zrazil chodca. Nechal ich mokrých, špinavých a ponížených ležať na dlažbe. Je to osobná urážka, na ktorú sa nezabúda a ktorá ruší normálnu prevádzku. Žiadna normálna prevádzka už neexistuje.

Ak si totiž premiér Fico môže dovoliť toto, môže všetko. Potom však ako krajina nemáme budúcnosť. Nie normálnu. Sme Balkán, sme Rusko, sme Ázia a on nie je premiér, ale feudál.

Premiér Fico nemôže vládnuť ďalej. Musí odstúpiť pre vraždu, pre mafiu, pre ľudí, ktorými sa obklopuje, a systém, na ktorého vrchole stojí. Nemôže vládnuť ďalej pre MDŽ a to bohorovné presvedčenie, že ešte poslednýkrát to prejde.

Píše sa história a Robert Fico musí skončiť, žiadne iné východisko neexistuje. Ak sa to totiž nestane, potom naozaj ako krajina nemáme normálnu budúcnosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie