Denník N

Hnevajú sa už aj kňazi: Kristus vyhnal kupcov, takých, ktorí majú na stole milión, znelo v kostole

Arcibiskup Zvolenský na pohrebe Jána Kuciaka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Arcibiskup Zvolenský na pohrebe Jána Kuciaka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj pápež František hovorí „nie korupcii“, pripomína na Facebooku vplyvný gréckokatolícky biskup Milan Lach.

Vražda reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej, vyvolala reakciu aj medzi kňazmi a cirkevnými predstaviteľmi.

Niektorých rozhneval obraz premiéra Roberta Fica, ktorý stál nad miliónom eur v hotovosti, ktoré vláda núka za chytenie páchateľa.

„Bratia a sestry, dnes máme tretiu pôstnu nedeľu. V evanjeliu mame nahnevaného Ježiša. Krista, ktorý vyhnal kupcov z chrámu. Takých kupcov, ktorí majú na stole milión,“ povedal Milan Bubák v Kostole Povýšenia sv. kríža v Bratislave. Informoval o tom reportér Aktualít Ladislav Bariak.

Bankovky na stole nazval ťažkým cynizmom vo svojej kázni počas pohrebu zavraždenej Martiny Kušnírovej aj košický pomocný biskup Marek Forgáč.

Fico, Kaliňák a Gašpar a milión v hotovosti. Foto N – Tomáš Benedikovič

O Ježišovi a kupcoch

Prirovnanie s Ježišom a kupcami použil vo svojom statuse na Facebooku aj sekretár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský.

„Zmena režimu v roku 1989 priniesla so sebou aj vznik obchodníckej mentality,“ napísal Ziolkovský. „Je logické, že zmluvy majú byť obojstranne výhodné. Keď sa však tuto mentalitu pokúsime aplikovať na medziľudské vzťahy, či nebodaj vzťah s Pánom, je to sebazničujúce. Ježiš vyhnal predavačov z chrámu a hovorí im: nerobte z domu môjho Otca tržnicu! Inými slovami: neobchodujte s Bohom!“

Ziolkovský napísal, že denne zápasíme s rôznymi druhmi zla. „Potrebujeme silu na jeho prekonanie, tá sila vychádza z Ježišovho kríža. Ak budú naše skutky pokánia opravdivejšie, budeme zvolávať na seba Božie požehnanie.“

https://www.facebook.com/anton.ziolkovsky/posts/2038553443025177

Ani populárny katolícky kňaz Karol Moravčík sa vo svojej nedeľnej homílii nevyhol téme vraždy a korupcie. „Slovensko sa chce teraz vidieť v jednom mladom novinárovi, o ktorom verí, že zomrel pre spravodlivosť,“ povedal.

„Ak sa to vyšetrí, budeme mať znamenie a budeme vďační. Ale spasení budeme až vtedy, ak získame slobodu a pokoj ako Ježiš, ktorý sa stal ukrižovaným Kristom, lebo nechcel mať vládu, moc a kšefty, a už vôbec nie vo svojej cirkvi.“

Aj pápež hovorí „nie korupcii“

Vplyvný gréckokatolícky biskup Milan Lach na Facebooku pripomenul, že aj pápež František hovorí „nie korupcii“.

Lach už začiatkom roka 2016 rozhneval premiéra Roberta Fica svojím otvoreným listom, v ktorom sa zastal zdravotných sestier, ktoré v tom čase protestne podávali hromadné výpovede. Fico povedal, že za jeho vyjadreniami je KDH, ktoré si z Lacha robí „baranidlo“.

Zrejme najostrejšie vystúpil v piatok na pohrebe Martiny Kušnírovej košický pomocný biskup Marek Forgáč. Celý prepis jeho kázne priniesol napríklad portál Postoj.sk.

„Ak sú v našej spoločnosti vodcovia, ktorí svojimi aktivitami, svojimi priateľstvami, svojimi kontaktmi, svojou činnosťou alebo aj nečinnosťou vytvárali a vytvárajú také ovzdušie, takú klímu, v ktorej sa darí rôznym formám zosobneného alebo organizovaného zla, tak títo majú nepriamu zodpovednosť za to, čo sa tu stalo,“ povedal Forgáč.

„Slovensko dnes nechce vidieť peniaze na stole. Slovensko dnes potrebuje vidieť charakterných vodcov, ktorí vezmú na seba priamu i nepriamu zodpovednosť a ktorí dokážu odísť zo scény. A preto Slovensko dnes nechce vidieť stôl preplnený balíčkami bankoviek. Veď to je ťažký cynizmus! Veď práve kvôli nezriadenej láske k peniazom sa stali tieto tragédie.“

Video z pochodu: Tisíce ľudí v uliciach, Šimečkov silný prejav a hymna podľa Benetina
autorka: Martina Koník

Zvolenský: Zlo nevyhrá

Na pohrebe Jána Kuciaka v sobotu mal kázeň arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. „Brány pekelné nás nepremôžu. Nezvíťazia. Mám neochvejnú istotu, že zlo neprevládne. Nevyhrá. Aj keď to tak niekedy vyzerá, vždy je to len dočasu,“ uisťoval smútiacich.

Ani arcibiskup sa nevyhol odkazu vláde. „V celej našej krajine však dnes navyše úplne prirodzene a logicky zaznieva otázka: ako so svojou mocou nakladajú tí, ktorým bola ľuďmi zverená? To, akým spôsobom bude vyriešený tragický prípad smrti Jána a Martiny, zásadne ovplyvní odpoveď.“

Zvolenský sa vo svojej reči zastal aj novinárov. „Je tragické, keď sa žurnalistom dostane ocenenia až vtedy – alebo len vtedy –, keď príde k nešťastiu. Hľadať, písať a hovoriť pravdu je ťažká, neraz nevďačná služba. Uvedomme si však, že bez toho všetkého nemožno ustrážiť slobodu. Práve to je totiž povinnosť i vznešené privilégium žurnalistov: byť v krajine strážcami slobody a demokracie.“

Teológ Ondrej Prostredník, ktorému vedenie Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania za jeho vystúpenie na Dúhovom Pride zakázalo učiť na Evanjelickej bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského, zverejnil stanovisko niektorých členov tejto cirkvi:

„Tragédiu považujeme za dôsledok zlého fungovania štátu a vyjadrujeme vážne znepokojenie nad rozmáhajúcou sa korupciou, klientelizmom, aroganciou mocných a bohatých, pokrivenou demokraciou a absenciou spravodlivosti. Vyzývame politikov a všetkých ľudí s politickou ambíciou na návrat k hodnotám deklarovaným v ústave,“ píše sa v ňom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie