Denník N

Čižnár: Vrahovia musia dostať odkaz, že štát je silnejší ako oni

Jaromír Čižnár. Foto – TASR
Jaromír Čižnár. Foto – TASR

Generálny prokurátor si myslí, že vyhrážky Mariána Kočnera Kuciakovi nie sú motívom vraždy, ale dal ich znovu vyšetriť. Pochody verejnosti Čižnár podporuje.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár prikázal znovu vyšetrovať vyhrážky Mariána Kočnera Jánovi Kuciakovi. Povedal to v TA3. Kočner sa reportérovi Aktualít, ktorého spolu s priateľkou zavraždili, vyhrážal na jeseň minulý rok. Povedal mu, že bude naňho a na celú jeho rodinu hľadať špinu. Čižnár však zároveň povedal, že si nemyslí, že toto bolo motívom vraždy.

Podľa Čižnára prokuratúra s políciou uzavreli prípad predčasne, pretože Kočnera ani len nevypočuli, čo sa generálnemu prokurátorovi nepáči. „Vôbec sa tam zatiaľ čo i len náznak nejakého motívu z tohto, ktorý by súvisel so smrťou pána Kuciaka, nepreukázal.“ Čižnár hovorí, že sa policajti mali opýtať Kočnera, čo mu na Kuciakovom písaní prekáža.

Podľa Čižnára v tomto prípade sa „nejaví ani zrnko“, že by mohlo ísť o motív vraždy. „Ale nemôžem povedať, že úplne nie. Urobím všetko pre to, aby neostalo ani promile nedôvery, že to bolo zle.“

Ak Kočner podľa Čižnára vysvetlí, prečo sa mu vyhrážal, „tak to pôjde úplne preč, ale to bez jeho výsluchu nebude“. Kočner sa Kuciakovi vyhrážal, keď o ňom Kuciak napísal, že predal byt v komplexe Bonaparte. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Kočner Kuciakovi.

Šéf investigatívneho tímu Aktualít Marek Vagovič v RTVS povedal, že polícia mala v reakcii na Kočnera dať Kuciakovi ochranu a jeho vyhrážky podcenili.

Video z pochodu: Tisíce ľudí v uliciach, Šimečkov silný prejav a hymna podľa Benetina
autorka: Martina Koník

Vznikne medzinárodný tím

Čižnár vyhlásil, že polícia a prokuratúra venujú najväčšie úsilie motívu, že Kuciaka zabili za jeho prácu, ale sú aj iné verzie. Povedal, že s veľkou pravdepodobnosťou vznikne medzinárodný vyšetrovací tím s Talianskom. Generálny prokurátor vyhlásil, že požiada štyri ambasády o pomoc v zmapovaní miesta činu pred vraždou a po nej.

Ak Kuciaka zabili za jeho prácu, „prerazili sa všetky možné a nemožné princípy právneho štátu“. „Už musíme dokázať, že tento štát má silu a vie udrieť v takýchto prípadoch, a dokázať, že sa to v tomto štáte viac nezopakuje.“

Čižnár nepriamo kritizoval aj policajného prezidenta Tibora Gašpara. Povedal, že vie o mnohých informáciách, aj o tom, že „sa črtajú ďalšie verzie“, ale nebude o nich hovoriť, kým sa nepotvrdia. „Nepatrím k ľuďom, čo prezentujú náznaky.“ Potom sa podľa Čižnára objavia dve-tri verzie za deň. „Potom sa pýtam, či nám ľudia majú veriť alebo si majú myslieť, že si z nich robíme srandu. Potom si myslia, že tápame a nevieme, ako ďalej.“

Policajný prezident Tibor Gašpar hovoril o odposluchu, že dvaja ľudia údajne šli do Mače so zbraňami a našli sa u nich drogy. Na druhý deň Gašpar povedal, že to s vecou nesúvisí.

„Pán Gašpar si za svoje vystúpenia nesie zodpovednosť. Nepatrím medzi tých, ktorí za dva dni prinesú tri verzie, pretože to spochybňuje celú činnosť ľudí, ktorí na tom intenzívne pracujú,“ povedal Čižnár.

„Politici majú len také právo ako verejnosť,“ tvrdí Čižnár o tom, že o vyšetrovaní by nemali byť informovaní v prvom rade politici, ale verejnosť. On sám si vyhradil právo byť informovaný o všetkom, čo chce prokuratúra zverejniť.

Čižnár povedal, že verzia, že zločin súvisí s prácou, je najdôležitejšia z dvoch dôvodov. „Buď sa to potvrdí a tento štát utrpí na svojom mene veľký šrám, alebo sa to nepotvrdí. Nemôžeme to zanedbať. Niekedy verzia vyzerá úplne bezvýznamná, ale keď si to párkrát prejdete, môžete nájsť detail, ktorý vás zavedie niekde inde. Nebudeme to nikdy robiť tak, aby sme túto dali bokom, len aby sme našli niečo iné.“

Ak niekto z polície alebo prokuratúry pochybil, bude potrestaný

Generálna prokuratúra urobila podrobnú analýzu prípadov talianskych podnikateľov na východnom Slovensku, o ktorých v poslednom článku písal Kuciak. Zistila, že ich je 73, a ide všetky preverovať. Čižnár povedal, že ak zistí, že orgány činné v trestnom konaní prípady poriadne nevyšetrili, „tak budú nielen padať hlavy, ale bude sa diať aj niečo, s čím nebudú páni prokurátori spokojní“.

Čižnár vrahom odkazuje, že „všetky zákonné prostriedky uplatním drastickou silou, inak títo ľudia nedostanú odkaz, že štát je silnejší ako oni“.

Generálny prokurátor tiež povedal, že podporuje pochody verejnosti na pamiatku Jána Kuciaka a jeho priateľky. „Ja to podporujem, že ľudia sa chcú zúčastniť pochodov, verím, že tam idú preto, aby dali najavo, že toto sa v tejto spoločnosti diať nesmie. Sme všetci zajedno, že takéto hnusné vraždy sa tu diať nebudú.“

Čižnár kritizuje, že tému zneužívajú politici. „Nech si politici vybavujú svoje boľačky inde a nie na takýchto veciach.“

Polícia žiada ľudí o kamerový záznamy z áut

Polícia v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka vyzýva občanov z okresov Galanta, Šaľa, Dunajská Streda, ale aj občanov, ktorí prechádzali týmito okresmi, aby si zálohovali dáta z kamerových záznamov z motorových vozidiel zo stredy 21. februára 2018 v čase od 17.00 do 22.00 h. Ak také dáta majú, informáciu o zálohovaní je potrebné zaslať e-mailom na adresu: [email protected].

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie