Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O Malte, o vražde novinárky a o podobnostiach so Slovenskom

Pochod za uctenie pamiatky maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej na Malte v októbri 2017. Foto – TASR/AP
Pochod za uctenie pamiatky maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej na Malte v októbri 2017. Foto – TASR/AP

Na Malte vlani zavraždili investigatívnu novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú. Podobností medzi Maltou a Slovenskom je však viac.

V októbri 2017 zavraždili na Malte novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú, vo februári 2018 zavraždili na Slovensku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Daphne a Ján písali o korupcii a ľuďoch blízkych premiérom Josephovi Muscatovi a Robertovi Ficovi. Obaja premiéri po vraždách prisahali, že urobia všetko pre to, aby chytili vrahov, a obaja sľúbili jeden milión eur pre toho, kto pomôže vrahov vypátrať. Obaja zotrvali vo funkcii.

Podobností je ešte o dosť viac, ako vyplýva z tohto textu britského spisovateľa a novinára Matthewa Engela, ktorý sa v januári vybral na Maltu, najmenší štát EÚ s niekoľkými státisícmi obyvateľov. Na tomto ostrove „bol klientelizmus vždy“, hovorí profesor histórie Henry Frendo. Premiér Joseph Muscat je mladý, začínal ako obdivovateľ Tonyho Blaira (Robert Fico zasa prebral od Blaira slogan o „tretej ceste“) a je to pragmatik.

Otvoril Maltu pre turistov a z krajiny urobil veľké kasíno, raj pre firmy, ktoré podnikajú v oblasti internetového hazardu, otvoril prístavy pre lode z celého sveta, plaviace sa aj pod vlajkami pochybných štátov ako Panama či Libéria. Malta je „slnečné miesto pre ľudí žijúcich v tieni“, píše autor.

Vo svojom poslednom blogu Daphne napísala: „Podvodníci sú všade, kam sa len pozriete. Situácia je zúfalá.“ Zatiaľ boli za jej vraždu obvinení traja muži, ale to boli len vykonávatelia príkazu, ktorý vydal niekto doteraz neznámy.

Mohol to byť prakticky každý, lebo Malta je prešpikovaná podvodníkmi. Mohli to byť „Azerbajždanci, výpalníci, drogoví díleri alebo priamo vláda“. Najpravdepodobnejšia sa autorovi zdá verzia o mafii zo Sicílie, ktorá leží len 100 km od brehov Malty. „Výbuchy áut sú jej obchodnou značkou.“ (Daphne zomrela v aute, v ktorom vybuchla bomba.)

Ponoriť sa príliš hlboko do tajomstiev dnešnej Malty je naozaj riskantné: „Lži sa stali rutinným platidlom.“ Nekompetentnosť polície, alebo ešte niečo horšie, je všeobecne známa.

Joseph Muscat zatiaľ všetky škandály prežil. Ale začína mať problémy. Európsky parlament bol šokovaný vraždou Daphne. Brusel je rozčúlený aj z iných vecí: Malta rozdáva občianstvo pochybným ľuďom, ktorí sa tak stávajú občanmi EÚ. Malte hrozí, že na ňu EÚ vytiahne článok 7 podobne, ako to mieni urobiť proti Poľsku. Muscat je na vrchole, ale možno ho už čoskoro čaká strmý pád.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie