Denník N

Kiska žiada rekonštrukciu vlády alebo voľby, Fico hovorí, že prezidentov prejav nepísali na Slovensku

Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Danko v reakcii nepovedal, či je za rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby, no s Kiskom chce rokovať. O rekonštrukcii vlády hovorí aj koaličný Most-Híd.

Prezident Andrej Kiska začne rokovanie s politickými stranami o tom, ako si predstavujú budúcnosť po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Nateraz vidí Kiska len dve možnosti: prvou je rozsiahla a zásadná rekonštrukcia vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a získala opäť dôveru parlamentu; druhou možnosťou sú podľa neho predčasné voľby.

„Predčasné voľby by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením. Je možné ich urobiť rýchlo a efektívne,“ povedal prezident s tým, že o tom musí rozhodnúť parlament 90 hlasmi.

Fico: Prezidentovo vyhlásenie nepísali na Slovensku

Premiér Robert Fico odmietol prezidentove návrhy. „Prezidentovo vyhlásenie zjavne nebolo napísané na Slovensku,“ povedal Fico. Autorom sú podľa Fica ľudia, ktorí nepoznajú ústavnoprávne pravidlá krajiny a nejde im o stabilitu Slovenska.

Prezidentove návrhy sú podľa Fica popretím výsledku parlamentných volieb. „Prezident sa týmto vyhlásením hlási k opozícii, ktorá hovorí o potrebe prevratu na Slovensku,“ povedal Fico.

Zmeny vo vláde budú podľa Fica výsledkom dohody koaličných partnerov. „V tomto procese ústava nevidí žiadnu úlohu prezidenta. Predčasné voľby môžu nastať len vtedy, ak bude za ne hlasovať minimálne 90 poslancov.“

Premiér pokračoval: „Na rozdiel od pána prezidenta mne nie je jedno, aký bol motív zavraždenia mladých ľudí. Šokovali ma slová prezidenta, že aj keby išlo o náhodný motív, reflektuje to stav spoločnosti. Nemôžem v žiadnom prípade súhlasiť s tým, čo pán prezident povedal.“

Fico povedal, že cieľom vlády je vyšetrenie vraždy. „Nebudeme tancovať na hrobe dvoch mladých ľudí, ako to robí opozícia, médiá a dnes aj prezident republiky.“

Premiér pri svojom vyhlásení. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident predniesol prejav po tom, ako v piatok desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej.

Prezident Andrej Kiska mal pôvodne vystúpiť večer v RTVS. Dnes doobeda sa stretol s premiérom Robertom Ficom a po tejto schôdzke, a po tom, čo premiér a predseda parlamentu ohlásili svoje prejavy v televízii, sa rozhodol večerný príhovor zrušiť.

„Čakal som týždeň na to, aké politické kroky vládna väčšina urobí, ale zdá sa, že žiadne riešenie sa nečrtá,“ vyhlásil v krátkom prejave prezident. „Nevidím žiadny plán vyviesť krajinu z krízy von. Preto začnem rokovať s politickými stranami, ako si predstavujú budúcnosť.“

„Hovoril som osobne s premiérom Ficom o možných východiskách z vážnej politickej krízy. Žiaľ, ukázalo sa, že naše vnímanie a naše názory na možné riešenia sú zatiaľ rozdielne. To posledné, čo naša spoločnosť teraz potrebuje, je politické divadlo na televíznej obrazovke.“

Po Kiskovi svoje na večer v RTVS naplánované prejavy odvolali aj Danko a Fico.

Video: Prejav prezidenta Andreja Kisku

Prezident povedal, že sme v situácii obrovskej nedôvery voči štátu. Mnohí podľa neho nedôverujú orgánom činným v trestnom konaní, a to aj na základe osobnej skúsenosti. „Prekročili sa hranice, veci zašli priďaleko a niet cesty späť,“ vyhlásil prezident.

Prezident republiky o novej vláde sám rozhodnúť nemôže, dôležitá je väčšina poslancov v parlamente alebo rozhodnutie vlády podať demisiu. Na vyslovenie nedôvery vláde treba 76 poslancov, na vyhlásenie predčasných volieb 90 hlasov v Národnej rade.

O rekonštrukcii vlády môžu rozhodnúť koaličné strany, teda Smer, SNS a Most-Híd.

Po tohtotýždňovom odchode Igora Janckulíka z klubu Mosta-Híd majú koaličné kluby 78 poslancov. S koalíciou ešte zvyknú hlasovať traja odídenci zo Sme rodina okolo Petra Marčeka a poslankyňa Alena Bašistová (ex-Sieť).

Most-Híd večer reagoval, že sa zúčastní na rokovaniach, ktoré inicioval prezident Andrej Kiska. Žiada rekonštrukciu vlády. Túto požiadavku smerom ku koaličným partnerom strana formulovala už cez týždeň.

Kiska hovoril o demonštráciách

Kiska si piatkové pochody všimol aj vo svojom prejave. „V piatok si pamiatku dvoch mladých ľudí uctili desaťtisíce ľudí na celom Slovensku aj v zahraničí,“ povedal.

„Zdieľali sme rozhorčenie v smútku a želanie, aby boli páchatelia tohto ohavného činu nájdení a potrestaní. Ale cítil som z ľudí aj odhodlanie začať náročný, možno bolestný, ale nevyhnutný proces, aby sme opäť mohli veriť štátu, jeho predstaviteľom, jeho schopnosti nás chrániť a zaistiť spravodlivosť. Aby sme sa po tejto rane mohli znova postaviť na nohy.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident povedal, že verí vyšetrovateľom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Som presvedčený, že tento prípad riešia najlepší vyšetrovatelia, a dúfam, že vraždu dvoch mladých ľudí sa im podarí vyriešiť. Chcel by som poprosiť ľudí ako prezident, dôverujme im.“

Prezident je presvedčený, že aj keby sa motív vraždy dvoch mladých ľudí ukázal byť akýkoľvek, aj keby bol hoci aj nejaký náhodný, tragédia odráža slovenskú realitu. „Niečo zlé je pod povrchom, niečo zlé je v samých základoch nášho štátu.“

Kiska začne rokovanie s lídrami v najbližších dňoch. „Som pripravený krajinu touto zložitou situáciou previesť.“

Danko: Som pripravený zvolať snem SNS

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v reakcii na prezidentovo vyhlásenie povedal, že je pripravený zvolať mimoriadny snem svojej strany. Chce viesť dialóg s prezidentom aj premiérom Ficom. „Ešte raz však vyzývam všetkých na rozvahu.“

Hovoril o potrebe stability krajiny aj o tom, že „treba oddeliť vraždu od politiky a mafiu od štátu“. Nepriamo kritizoval opozíciu, že vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zneužíva.

„Nemôžeme byť vyšetrovateľmi, sudcami a katmi zároveň, rešpektujme prácu vyšetrovateľov, prokuratúry a súdov,“ povedal. Najdôležitejšia je podľa predsedu parlamentu rozvaha. „Podporujem vyšetrovací tím, podporujem policajný zbor,“ povedal.

„Zrazu sa vynorili desiatky ľudových vyšetrovateľov a sudcov. Zlým človekom je aj ten, kto túto vraždu zneužíva. Odmietam špinenie nevinných ľudí v podobe, ako sa dialo minulý týždeň.“

Video: Vyhlásenie Andreja Danka po žiadosti prezidenta o zmeny vo vláde

Hrnko prezidenta kritizuje

„Musí zasadnúť politické grémium,“ reagoval podpredseda SNS Anton Hrnko na možnosť zásadnej rekonštrukcie vlády alebo predčasných volieb, ktoré žiada prezident Kiska.

„Skôr by som hovoril o inom posolstve tohto prejavu. Pán prezident sa postavil do úlohy Mojžiša, ktorý vyvedie národ z Egypta hriechu, ale myslím si, že on je posledný, ktorý sa môže do tejto roly pasovať. Po jeho medializovaných veciach a pre ktoré on povedal, že Slovensko je mafiánsky štát. V tomto zmysle prezident mafiánskeho štátu sa nemôže snažiť vyviesť ho z Egypta hriechu.“

Poslanec Mosta-Híd František Šebej hovorí, že on osobne s požiadavkou na rekonštrukciu vlády súhlasí, nie je to však stanovisko strany. „Prinajmenšom minister vnútra by mal odstúpiť,“ povedal. Predčasné voľby sa podľa neho môžu zdať ako čisté riešenie, ale je ústavne ošemetné a treba 90 hlasov.

Most podľa Šebeja zaujme stanovisko po rokovaní republikovej rady strany 12. marca. Je to až o osem dní.

Poslanec Mosta-Híd Elemér Jakab zatiaľ nechce komentovať prejavy prezidenta ani premiéra. „Rád by som najskôr spoznal predstavu pána prezidenta aj pána premiéra. Je to krajné riešenie, môže byť hocičo, aj predčasné voľby, ale tam treba 90 hlasov.“

Opozícia je za predčasné voľby

SaS je za predčasné voľby, píše Richard Sulík. „Konečne sa prezident zapojil do riešenia politickej krízy, ktorá lomcuje Slovenskom. Samozrejme, rád sa stretnem a na otázku, ako vidíme budúcnosť Slovenska, odpovedám, že riešenie vidíme v predčasných voľbách,“ napísal.

Rekonštrukcia vlády už nie je riešenie, opozícia chce odvolať premiéra v parlamente. Napísala to líderka OĽaNO Veronika Remišová. „Spoločnosť potrebuje nový začiatok, pretože táto vláda nie je schopná spravovať dobre a spravodlivo našu krajinu,“ tvrdí.

Odvolanie premiéra a predčasné voľby má podporu siedmich poslancov okolo Miroslava Beblavého. „Vláda by nemala v súčasnej podobe pokračovať a podporíme akékoľvek kroky, ktoré pomôžu novému začiatku pre Slovensko. Aj neistá cesta je väčšou nádejou ako tá súčasná,“ píše Beblavého strana Spolu.

Hnutie Sme rodina už reagovalo, že bude presadzovať predčasné voľby: „Jediným politickým východiskom zo súčasnej situácie sú predčasné voľby. Kozmetické zmeny na jednotlivých postoch vo vláde nedokážu obnoviť dôveru ľudí v spravodlivé fungovanie štátu.“

Jedného poslanca, Martina Poliačika, má v parlamente aj hnutie Progresívne Slovensko, ktoré taktiež podporuje predčasné voľby.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Jedna vláda už po prezidentovom prejave padla

V novodobých slovenských dejinách už vláda po prejave prezidenta raz padla. Písal sa rok 1994, prezidentom bol Michal Kováč a premiérom Vladimír Mečiar. Vláda bola menšinová.

Prezident Michal Kováč bol pôvodne tiež členom HZDS, rýchlo sa však s Mečiarom rozišiel. Kritizoval spôsob jeho vládnutia a vo svojej prvej správe o stave republiky spomenul možnosť predčasných volieb.

Čo Kováč druhej Mečiarovej vláde vyčítal? Alarmujúci bol podľa neho nárast majetkovej kriminality, ale aj brutalita niektorých zločinov.

„Hrozivým javom, ktorý preniká aj do štátnych úradov a bánk, je narastajúca korupcia. Musíme urobiť všetko pre to, aby sa Slovensko nestalo krajinou mafistických bánd a úplatného úradníctva od najvyšších miest až po vrátnikov.“

Kováč nešetril ani Mečiara osobne, s ktorým sa dostal do konfliktu, keď odmietol vymenovať Ivana Lexu za ministra privatizácie. Mečiar prišiel o Lexovo vymenovanie aj osobne prosiť do Prezidentského paláca.

„Zdôvodňoval to tým, že HZDS už nemá peniaze ani na výplaty, že pravdepodobne budú predčasné voľby a hnutie peniaze potrebuje. Ďalej mi povedal, že túto robotu mu nikto iný ako Ivan Lexa urobiť nemôže a že keď ju spraví, pošle ho preč. Výsledok môjho rozhodnutia poznáte. Ivana Lexu som odmietol za ministra vymenovať,“ vravel Kováč v prejave pred poslancami.

Mečiar nebol podľa vtedajšieho prezidenta „ochotný partnersky spolupracovať a viesť korektný dialóg“. „Vzhľadom na jeho podozrievavosť je schopný spolupracovať iba s ľuďmi, ktorí sú mu nejako zaviazaní.“

Krátko po odznení prejavu navrhol poslanec KDH Ladislav Pittner, aby sa hlasovalo o vyslovení nedôvery vtedajšiemu premiérovi. V ňom nakoniec z 82 prítomných poslancov hlasovalo 78 za, a tak vláda Vladimíra Mečiara padla.

V predčasných voľbách v roku 1994 však Mečiarovo HZDS opäť vyhralo voľby a zostavilo vládu so Slovenskou národnou stranou a Združením robotníkov Slovenska.

Správu priebežne aktualizujeme.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie